Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Α. Τσίπρας: «Πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό - αφήνουμε πίσω τη λιτότητα»...!!!

Η χώρα πέτυχε έναν «έντιμο συμβιβασμό», κάνοντας ένα καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης 

 δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας για τη συνεδρίαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.
«Πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό, συμφωνήθηκε για πρώτη φορά να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας και να επανακαθορίσουμε προτεραιότητες» είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.
Έκανε επίσης λόγο για «εξαιρετική επιτυχία της διαπραγματευτικής ομάδας», καθώς, όπως είπε, «είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα μόνο να παίρνουν, όχι να παίρνουν και να δίνουν».

Τόνισε ότι «η κυβέρνηση κάνει μία μεγάλη προσπάθεια σε δύο μέτωπα: από τη μία να πετύχει τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος και από την άλλη πλευρά να ολοκληρώσει με επιτυχία και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για την κοινωνία τη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση».
Στο Eurogroup επιτεύχθηκε μία καταρχήν συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους επικεφαλής των θεσμών και συνομολογήθηκαν οι βασικές αρχές, πάνω στις οποίες θα κινηθεί η συμφωνία για την αξιολόγηση, επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Με την καταρχήν συμφωνία, πρόσθεσε, επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί άμεσα η τεχνική συμφωνία. Υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση από την αρχή επέμεινε ότι η πορεία της οικονομίας δεν δικαιολογεί νέα μέτρα λιτότητας και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν φραγμός στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. «Αυτή η θέση της κυβέρνησης για ούτε ένα ευρώ λιτότητας, για την οποία λοιδορήθηκα, έγινε σεβαστή. Την προηγούμενη Δευτέρα, είπε, υπήρξε μια μεταστροφή όλων των πλευρών στην κατεύθυνση της υπέρβασης της λιτότητας και της επικέντρωσης σε αυτό που κάποιοι ονομάζουν αλλαγή στο μείγμα της πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα», ανέφερε.
Εξηγώντας αναλυτικά τη συμφωνία του Eurogroup, ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως το κλειδί βρίσκεται στη φράση του κ. Μοσκοβισί ότι τα μέτρα θα έχουν καθαρό, μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θα είναι μέτρα μηδενικής επιβάρυνσης. Επανέλαβε ότι «για κάθε ευρώ από τα μέτρα που θα ζητήσουν οι δανειστές, θα υπάρξει όφελος ενός ευρώ από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς», σημειώνοντας μάλιστα ότι στα συγκεκριμένα μέτρα δεν θα υπάρχει καμία αίρεση, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το ελληνικό Σύνταγμα.
«Τα μέτρα θα ψηφιστούν ταυτόχρονα από το ελληνικό κοινοβούλιο και θα έχουν έναρξη εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου του 2019» έσπευσε να προσθέσει και ξεκαθάρισε ότι μοναδική προϋπόθεση για την εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων συνιστά «η συνέχιση της απρόσμενα ανοδικής πορεία της ελληνικής οικονομίας».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εξίσου σημαντικό με το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση είναι και το πώς. «Οι βάσεις που ετέθησαν την περασμένη Δευτέρα, επιτρέπουν να προχωρήσουμε γρήγορα. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε επί των πραγματικών οικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας τόσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας καυτηρίασε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μίλησε για κινδυνολογία και καταστροφολογία, καθώς είχαν προεξοφλήσει όλοι ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτύγχανε τους στόχους της και ότι θα ενεργοποιείτο ο κόφτης.
Ο Πρωθυπουργός επαίνεσε τον κ. Λεβέντη για το γεγονός ότι «ήταν ο μόνος που μπήκε στον κόπο να μου καταθέσει ερώτηση για το ζήτημα», ενώ άλλοι, όπως σημείωσε, δεν το έκαναν γιατί προτιμούν τους μονολόγους και διερωτήθηκε γιατί δεν λέει κάτι ο κ. Μητσοτάκης «που πρωταγωνίστησε στα καταστροφολογικά σενάρια» για τα αποτελέσματα του Eurogroup τόσες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου