Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Συστάσεις και εκλογές... !!!

Χθες ήταν πάλι ημέρα συστάσεων, για την ακρίβεια “αυστηρών” συστάσεων, από πλευράς της Κομισιόν.  

Συστάσεις για το...
υψηλό χρέος της Ιταλίας, συστάσεις για το υπερβολικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της Γερμανίας, συστάσεις για τις υπερβολικές ανισορροπίες της οικονομίας της Γαλλίας, συστάσεις και για ανάλογες ανισορροπίες άλλων εθνικών οικονομιών της Ε.Ε.

Ωστόσο, μόνο η Ρώμη απειλήθηκε με επιβολή κυρώσεων. Προς το Παρίσι και κυρίως προς το Βερολίνο έγιναν παραινέσεις.
Τι έχουν τα δυο τους κοινό, πέραν της μακράς ιστορίας ελαστικής ερμηνείας των κανόνων της Ε.Ε. για τον γαλλογερμανικό άξονα; Και οι δύο χώρες βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και η Κομισιόν φροντίζει να φοράει τα... βελούδινα γάντια της όταν επιπλήττει τους μεγάλους σε τέτοιες περιόδους. Είναι, μάλιστα, πολύ πιθανόν, εάν και η Ιταλία... διολισθήσει σε πρόωρες εκλογές, η απειλή των κυρώσεων να απαλυνθεί.

Πίσω από τις βελούδινες διατυπώσεις της Κομισιόν, κυρίως για τα “μη υγιή” εμπορικά πλεονάσματα του Βερολίνου, κρύβονται, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αρμόδιου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, “σημαντικές οικονομικές και πολιτικές στρεβλώσεις που προκαλούνται σε ολόκληρη την Ευρωζώνη”. Συνεπώς, το Βερολίνο είναι αυτό που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις, εάν όντως ενδιαφέρεται για τη μακροημέρευση της νομισματικής ένωσης. Και το μόνο που θα έπρεπε να... θυσιάσει στον βωμό της συνοχής της Ευρωζώνης -από την οποία “εξαιρετικά ωφελημένη είναι η Γερμανία”, όπως παραδέχεται συνεχώς και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- είναι η εμμονή του θησαυροφύλακα στο “μαύρο μηδέν” των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Ποια κυβέρνηση - και δη προεκλογικά- θα είχε αντίρρηση, εάν η “μεταρρύθμιση” που της συνιστά η Κομισιόν είναι να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις και να θερμάνει την εσωτερική ζήτηση; Ποιος πολιτικός θα είχε πρόβλημα με τους ψηφοφόρους του εάν αποφάσιζε να βελτιώσει τις υποδομές, και δη σε μια εποχή που δανείζεται με μηδενικά επιτόκια; Στο εσωτερικό μια τέτοια στροφή θα ήταν από τους πολίτες καλοδεχούμενη. Και στο εξωτερικό μπορεί να μειωνόταν η... βαθιά δυσαρέσκεια έναντι του Βερολίνου, η οποία επ' ουδενί περιορίζεται στη μικρή Ελλάδα. Και δεν θα έβρισκαν ευήκοα ώτα οι διάφοροι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ, που σχεδόν σε καθημερινή βάση τη συνδαυλίζουν.

Χθες ήταν η σειρά του Πίτερ Ναβάρο, ενός ακόμη προεδρικού συμβούλου, να κατηγορήσει από τις σελίδες των «Financial Times» τη Γερμανία ότι “ξεζουμίζει” τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. στο εμπορικό πεδίο χάρη σε ένα “εξαιρετικά” υποτιμημένο, “σιωπηρά γερμανικό” ευρώ. Μια έμπρακτη διάψευση θα έκανε καλό και στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη...

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου