Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Γαντζωμένοι στην εξουσία μέχρι να φύγει η… Μέρκελ...!!!

Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν βιάζεται καθόλου για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Η πίστωση χρόνου που κυνηγάει ο Αλέξης Τσίπρας, το μασάζ στους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τα σχέδια των δανειστών για κούρεμα και χρηματοδότηση εκτός ευρώ.

Του Κώστα Τσιτούνα
Ένα από τα βασικά ερωτήματα που απασχολεί την πολιτική ατζέντα είναι το ακόλουθο:
Πόσες υποχωρήσεις είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. έναντι των δανειστών; Μέχρι ποίου σημείου είναι αποφασισμένη να συμβάλλει στο στραγγαλισμό της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού;

Η απάντηση είναι σχετικά εύκολη: Μέχρι να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη.
Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία απολύτως στρατηγική εξόδου της χώρας από την ασφυκτική εποπτεία των δανειστών. Αντιθέτως κερδίζει χρόνο, σέρνοντας τις διαπραγματεύσεις στα άκρα, μέχρις ότου να πραγματοποιηθούν οι Γερμανικές εκλογές.
Οι εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι αν η κυρία Μέρκελ δεν καταφέρει να εκλεγεί, θα υπάρξουν ανατροπές στη δημοσιονομική πολιτική που μέχρι σήμερα ακολουθεί η γερμανοκρατούμενη Ευρώπη.
Για τους παραπάνω λόγους γίνεται σαφές για ποιο λόγο ο κ. Τσίπρας δεν βιάζεται καθόλου για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Παρόλα αυτά η εντολή που έχει δώσει προς το οικονομικό επιτελείο είναι να τα υπογράψουν όλα.
«Υπογράφουμε τα μέτρα, τις απαιτήσεις και τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν και μετά βλέπουμε αν θα τα εφαρμόσουμε...». Πάνω σε αυτή τη λογική θα κινηθεί και το μασάζ που θα επιχειρήσει το Μαξίμου σε βουλευτές και στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. που ήδη βρίσκονται στα «κάγκελα» με την πρωτοφανή υποχωρητικότητα του Μεγάρου Μαξίμου.
Λίγο πριν την τελική συμφωνία ο κ. Τσίπρας θα αναλάβει μόνος του το μασάζ της Κ.Ο.
Θα πει σε όλους αυτά που θέλουν να ακούσουν. Θα ισχυριστεί ότι τα μέτρα που θα προβλέπονται από τη συμφωνία θα αφορούν την περίοδο μετά το 2018, περίοδος που όπως εκτιμά ο κ. Τσίπρας θα είναι «μαχητή», αφού η Γερμανία θα πάει λίγο πιο «αριστερά» από τα δεξιά που βρίσκεται σήμερα.
Το βασικό του επιχείρημα προς τους πρόθυμους βουλευτές του θα είναι το εξής: «Μέχρι τότε θα είμαστε στην εξουσία και θα ανατρέψουμε το εις βάρος μας κλίμα», εκτίμηση που προφανώς θα ικανοποιήσει τα ένστικτα επιβίωσης των βουλευτών του που ξέρουν πολύ καλά ότι στις επόμενες εκλογές οι περισσότεροι δεν θα επανεκλεγούν.

Λεφτά εντός ευρώ γιοκ - Το έσχατο σενάριο

Παρακολουθώντας με προσοχή τις πολιτικές εξελίξεις των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας – Βερολίνου και ΗΠΑ, μπορεί εύκολα να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κανείς εκ των δανειστών δεν είναι διατεθειμένος να μοιράσει εκ νέου χρήματα στο ελληνικό κράτος.
Τούτο σημαίνει πως ακόμα κι αν επέλθει ένα 4ο μνημόνιο, αυτό θα είναι χωρίς χρήματα, θα είναι μνημόνιο μέτρων.
Υπάρχει όμως και μια παράμετρος που ελάχιστοι έχουν αναλύσει:
Κατά περίεργο τρόπο ούτε οι δανειστές επιθυμούν να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση.
Το σχέδιο που έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ο αρχιτέκτονας του χάους, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με παράλληλο κούρεμα χρέους και δανεικά από το ΔΝΤ ή ενδεχομένως από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Μιλάμε δηλαδή για συνθήκες που επικρατούν σε χώρες του αποκαλούμενου Τρίτου Κόσμου.
Εντός ευρώ, οι δανειστές διαμηνύουν πώς δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ονομαστικό κούρεμα χρέους, ούτε νέα δανεικά.
Κατά περίεργο τρόπο η λύση του κουρέματος εκτός ευρώ φαίνεται να ενισχύεται τις τελευταίες ημέρες και να βολεύει αρκετές πλευρές.

Κυβέρνηση: Έγινε πρόοδος αλλά παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από το ΔΝΤ

Χωρίς συμφωνία, όπως άλλωστε αναμενόταν, ολοκληρώθηκε η μίνι Σύνοδος για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες την Παρασκευή (10/02), με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να κάνει λόγο για «ουσιαστική πρόοδο», αποκαλύπτοντας πως οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών στην ελληνική πρωτεύουσα αναμένεται από το βράδυ της Κυριακής μέχρι την Τρίτη το βράδυ, το αργότερο.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ: «είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους επικεφαλής των θεσμών για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. Υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων. Σήμερα σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος και είμαστε κοντά στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Θα αποτιμήσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup».
Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ως συντονιστής, ο Τόμας Βίζερ (πρόεδρος Euroworking Group), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης), ο Νικολά Τζαμαρόλι (ΕΜΣ) η Ντέλια Βελκουλέσκου, ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και ο Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν).
Από τη στιγμή πάντως που ο «σκληρός» Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε για πρόοδο, ενώ η κυβέρνηση δεν διέψευσε ότι οι Θεσμοί ζητούν νέα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, «γεννιέται» εύλογα η ανησυχία μήπως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε το «ναι», κάνοντας αποδεκτή την πρόταση των δανειστών, οι οποίοι – αντίθετα με τους «δικούς» μας - δεν μας έχουν συνηθίσει σε υποχωρήσεις και παραχωρήσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου