Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Τριβές για τις συμμαχίες... !!!

Σοβαρές αναταράξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς προκαλεί η εμμονή στην πολιτική των ίσων αποστάσεων από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η...
 
γραμμή αυτή, που φαίνεται να είναι αποδεκτή και από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, διευρύνει την απόσταση της πολιτικής συμμαχίας από το Ποτάμι, την Ώρα Αποφάσεων των τριών υπουργών, ξέμπαρκων εκσυγχρονιστικών σημιτικών στελεχών και αυξάνει τον εκνευρισμό του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Αυτό που φοβούνται – και το λένε δημόσια – είναι μήπως η Φώφη Γεννηματά και η πέριξ αυτής ηγετική ομάδα ενδώσει στο πολιτικό φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ και μετά τις εκλογές στηρίξει μια κυβέρνηση με βασικό κορμό το κυβερνών κόμμα.
Τι προσδοκούν; Τη σαφή στήριξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στα χνάρια της κυβέρνησης Σαμαρά.

Η πρόταση της Γεννηματά στην εφημερίδα «Αληθινές Ειδήσεις» για συμμετοχή της ΔΗΣΥ σε κυβερνητικό σχήμα μόνο αν μετέχουν η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αναλάβουν και τις ευθύνες τους για την πορεία της χώρας, προκάλεσε πολλές τριβές. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσοι εμφορούνται από πολιτική δυσανεξία για τη Γεννηματά το «γλέντησαν» οικτίροντας το ΠΑΣΟΚ ως δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε πολλούς από όσους ομνύουν στον μεγάλο μεταρρυθμιστή Μητσοτάκη λείπει προφανώς η εξουσία και εκτιμούν ότι, αντί να περάσουν τη βάσανο μιας απευθείας μεταγραφής στη Ν.Δ., που μπορεί και να εμποδιστεί από τα στελέχη της, πιέζουν προκειμένου το ΠΑΣΟΚ και οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις να «αρραβωνιαστούν» από τώρα με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Κάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται πως μια δέσμευση τώρα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πως θα στηρίξει ό,τι και να γίνει τη Ν.Δ. στην κυβερνητική επέλαση ισούται με πολιτική αυτοκτονία, αφού στέλνει ψηφοφόρους κατευθείαν στο πιο ισχυρό κόμμα.

Αυτός που έριξε λάδι στη φωτιά ήταν ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος είπε ευθαρσώς και ανοιχτά ότι «το ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν παίζει σε δυάδες ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τη Ν.Δ.», διευκρινίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ παίζει σε τριάδες και πάνω, με την απαραίτητη συμμετοχή των δύο μεγαλύτερων, μετά τις εκλογές, κομμάτων».

«Δεν είμαστε συμπλήρωμα»
Στη γραμμή αυτή επέμεινε και στη χθεσινή συνέντευξή της στο Star η Γεννηματά, επαναλαμβάνοντας ότι «τα δύο πρώτα κόμματα θα έπρεπε να ενώσουν τις δυνάμεις τους, αυτή τη λύση θα μπορούσαμε να τη στηρίξουμε και εμείς». Αναγνώρισε όμως ότι δεν γίνεται στην παρούσα φάση, γι’ αυτό κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ανοίγοντας τον δρόμο για τις εκλογές: «Φύγε τώρα. Δεν μπορείς», είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛΛ, δεν θα γίνει ποτέ συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προοπτική του μεγάλου συνασπισμού – θέση του ΠΑΣΟΚ από την έναρξη της κρίσης – προκαλεί εκνευρισμό κυρίως στη Ν.Δ., αλλά και σε όσα στελέχη θα ήθελαν μια άνετη συνεργασία με τον Μητσοτάκη. Προφανώς όσοι εξεγείρονται στην προοπτική συνεργασίας της ΔΗΣΥ με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν... εφιάλτες.

Οι συνεχείς επικλήσεις του Νίκου Φίλη για την ανάγκη συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ «ακόμα κι είναι βρώμικο», όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν θεωρείται από πολλούς τυχαία, ούτε προσωπική πολιτική.
Πολλά στελέχη εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι είναι μια στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου από τη μία να περιχαρακώσει ψηφοφόρους του που έχουν πολιτική σχέση από το παρελθόν με το ΠΑΣΟΚ και από την άλλη να πείσει την Ευρώπη ότι είναι ένα συστημικό κόμμα που μπορεί να κάνει συνεργασίες και να μετέχει στη νέα πορεία της Κεντροαριστεράς.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι ο Τσίπρας παίζει δυνατά το χαρτί του Μάρτιν Σουλτς προκειμένου να πει στον ελληνικό λαό ότι επηρέασε με τη στάση του την πορεία της Κεντροαριστεράς στην Ευρώπη και να αποδείξει ότι μπορεί να νικηθούν οι δυνάμεις που επέβαλαν ασφυκτική λιτότητα στους ευρωπαϊκούς λαούς εξανεμίζοντας το ευρωπαϊκό όραμα της ενοποίησης.

«Δεν μας αφορούν οι κουτοπονηριές και τα φθηνά κόλπα που εφευρίσκουν για να συγκρατήσουν τη μαζική φυγή των προοδευτικών πολιτών που τους εξαπάτησαν» διεμήνυσε από τις «Ειδήσεις» σχετικά με άνοιγμα του πρώην υπουργού Παιδείας και πρόσθεσε: «Ας αναζητήσουν αλλού άλλοθι για τη διαχείριση του πολιτικού τους αδιεξόδου και της αυξανόμενης κοινωνικής τους απομόνωσης».

Και η «απλή» στον καυγά
Παρότι η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται πολύ σκληρή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι δεν πείθει πρώην συντρόφους της, που την κατηγορούν ότι έχει στρέψει το καράβι προς τα αριστερά, ότι δεν ανανεώνει τον πολιτικό λόγο και το στελεχικό δυναμικό του κόμματος και πως έχει περιχαρακωθεί γύρω από έναν κύκλο γνωστών στελεχών. Μάλιστα την κατηγορούν ότι απειλεί να στείλει τη χώρα σε διπλές εκλογές αν δεν συνεργαστεί κυβερνητικά με τη Ν.Δ., που προεξοφλούν ότι θα είναι πρώτο κόμμα.

Το σενάριο αυτό, επισημαίνεται από τους επικριτές της στον χώρο της Κεντροαριστεράς, τη συμφέρει διότι οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και θα αυξήσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Δεν δέχομαι μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν» είπε χθες η Γεννηματά απαντώντας στην κριτική πως, αν γίνουν δεύτερες εκλογές, αυτό θα σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ βάζει το συμφέρον της χώρας κάτω από το κομματικό συμφέρον.

«Διαφορετικές φωνές μπορεί να υπάρχουν, αλλά η γραμμή είναι μία» είπε η Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη και στην εσωτερική κριτική όσων ανησυχούν για την επόμενη μέρα, καλώντας όλους να περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ο Βενιζέλος, πάντως, σχολιάζοντας προχθές σενάρια που δημοσίευσε το «Πρώτο Θέμα» περί πρόθεσης της Γεννηματά να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική, εφ’ όσον τα δύο πρώτα κόμματα δεν συμφωνήσουν στη συγκρότηση ενός κυβερνητικού μετώπου εθνικής συνεννόησης, ανέφερε στον «Αθήνα 9,84»: «Θέλω να ελπίζω ότι τα εισαγωγικά δεν ισχύουν και πρόκειται απλώς για δημοσιογραφικές αναλύσεις» είπε και έστειλε το δικό του μήνυμα, που δεν διαφέρει από αυτό της Γεννηματά.

Τουλάχιστον δεν διαφέρει όσο θα προσδοκούσαν οι εκτός ΠΑΣΟΚ θαυμαστές του: «Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων, περιλαμβανομένου και του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ, άρα χρειαζόμαστε εκλογές για να πέσει και να φύγει αυτή η βλαπτική κυβέρνηση»...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου