Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Απεμπολεί.., και γιατί... το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους…, η κυβέρνηση…;;;



Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός

Εσχάτως η κυβέρνηση άλλαξε πολιτική ρότα.
Κορυφαίοι υπουργοί, ανώτατοι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, μηδέ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαιρουμένου, καθημερινά παίρνουν ολοένα και περισσότερη απόσταση από το ΔΝΤ.  

Το επιχείρημα που προτάσσουν είναι πως το ΔΝΤ προτείνει την λήψη σκληρών, επώδυνων κι αντιλαϊκών μέτρων. Δεν συμπληρώνουν, όμως, ότι το ταμείο εξηγεί ότι τα εν λόγω μέτρα είναι αναγκαία…, επειδή είναι ανέφικτα τα πλεονάσματα που προτείνουν οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι αποκλείουν για πολιτικούς λόγους το οποιοδήποτε ενδεχόμενο αριθμητικής ελάφρυνσης, ( κούρεμα ), του χρέους… Παραμελούν, επίσης, να παραδεχτούν πως οι Ευρωπαίοι εταίροι, - είτε με το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, είτε όχι - , προτείνουν τα ίδια ακριβώς μέτρα...



Πριν αλλάξει ο ένοικος του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον, η Αθήνα ήταν σαφώς υπέρ των θέσεων που εξέφραζαν οι ΗΠΑ και κατ επέκταση κι αναλογία και το ΔΝΤ στην υπόθεση του ελληνικού χρέους. Κορυφαίοι αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ταχθεί υπέρ της «σημαντικής ελάφρυνσης» του χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί οικονομικά βιώσιμο και πολιτικά διαχειρίσιμο…

Τα ταξίδια που είχαν πραγματοποιήσει στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος, ο υπουργός και ο υφυπουργός οικονομικών επί προεδρίας Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα, όπως και τα αλλεπάλληλα ταξίδια του υπουργού επικρατείας Νίκου Παππά στην Ουάσιγκτον..., στόχευαν στην αξιοποίηση της πάγιας θέσεως των ΗΠΑ και του ΔΝΤ, ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο…, και προκειμένου να καταστεί οικονομικά βιώσιμο και πολιτικά διαχειρίσιμο, πρέπει να «ελαφρυνθεί σημαντικά» : φράση – κλειδί που επαναλαμβανόταν και επαναλαμβάνεται, τόσο επί διοίκησης Ομπάμα, όσο και επί διοίκησης Τραμπ. 

Υπενθυμίζεται πως η πάγια θέση του ΔΝΤ, από την εποχή του Ντομινίκ Στρος Καν στο τιμόνι του, ήταν υπέρ του hair cut = κούρεμα του χρέους. Δεν ακολουθήθηκε αυτή η πάγια πολιτική του Ταμείου μετά από επιμονή των Ευρωπαίων ότι "δεν μπορούν να το περάσουν από τα κοινοβούλιά τους..., κι ότι εν πάσει με το πρόγραμμα διάσωσης του 2010..., όλα θα πήγαιναν καλά"... Το ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο αποτελεί κοινή διαπίστωση κορυφαίων οικονομλόγων και πολιτικών..., και αποδεικνύεται από την ψυχρότητα των αριθμών : Η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια το 2010 με 115% χρέος και μετά από 6 και πλ΄λεον χρόνια μνημονίων, το χρέος είναι στα 180% επί του ΑΕΠ...

Σε τι οφείλεται η αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης των Αθηνών.; Οι καλά γνωρίζοντες τις μύχιες σκέψεις πρωθυπουργού και κορυφαίων επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου, δίδουν την εξής εξήγηση :
- α. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχει «δώσει τον λόγο του» στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ότι θα σταθεί με το μέρος της Ευρώπης…, δεν θα ανοίξει θέμα «κουρέματος» χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές το προσεχές Φθινόπωρο. Από τη δική της πλευρά, η καγκελάριος έχει δώσει τον «δικό της λόγο», ότι θα διευθετηθεί το θέμα, αμέσως μετά τις εκλογές στην χώρα της… Επί του συγκεκριμένου «συμβιβασμού», υπάρχουν κι εκείνοι, οι περισσότερο καχύποπτοι που θυμίζουν στον κ. Τσίπρα ότι παρόμοιες υποσχέσεις είχε δώσει η κ. Μέρκελ και στον κ. Σαμαρά…, και στο τέλος τον «κρέμασε», αθετώντας όλες της τις δεσμεύσεις, από τις ευρωπαϊκές εκλογές και μετά…
- β. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η «γενική αίσθηση», πως στην ελληνική κοινωνία, παρά τα όποια δεινά και τις οικονομικές στενότητες, «περνάει» καλύτερα μια επικοινωνιακή πολιτική «κατά του ΔΝΤ και υπέρ της Ενωμένης Ευρώπης»…
 - γ. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει πειστεί από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές για δύο τινά : δ1. Ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη θα αλλάξουν και η πολιτική του Βερολίνου δεν αποτελέσει παρελθόν σε λίγους μήνες. Οι καλά γνωρίζοντες τις συζητήσεις που διεξάγονται στο Μέγαρο Μαξίμου, εκμυστηρεύονται πως σ αυτήν την εξέλιξη πιστεύουν τα μέγιστα γερμανοί και ιταλοί σοσιαλιστές.
Εσχάτως, δε, ενισχύεται αυτή η άποψη κι από δύο άλλα τινά : 1. Την διαφοροποίηση των γερμανών σοσιαλιστών από την πολιτική Μέρκελ – Σόιμπλε έναντι της Ελλάδας, αμέσως μετά την ανάδειξη του Μάρτιν Σουλτς δε διεκδικητή της γερμανικής καγκελαρίας απέναντι στην Άγκελα Μέρκελ…, και 2. Με την άρνηση της να συναινέσει στην επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, όπως προτείνει η Γερμανία…
- δ. Υπάρχει κι ένας άλλος λόγος, όπως ισχυρίζονται κορυφαίοι επιτελείς της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα μ αυτές τις αφηγήσεις, οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές , ενόψει των δικών τους εκλογικών αναμετρήσεων θέλουν στο πλευρό τους τον «επαναστάτη Τσίπρα ο οποίος προσγειώθηκε στις απαιτήσεις της εποχής και των πολιτικών συγκυριών». Προς τούτο, έχουν υποσχεθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θα «μεσολαβήσουν» στο ΠΑΣΟΚ να απομακρυνθεί από τον άξονα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που είχαν δημιουργήσει οι Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Βενιζέλος και να συμβάλει στην δημιουργία της ελληνικής ευρύτερης κεντροαριστεράς με άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ…

Γ. Σπ. Π. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου