Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017

Κυβέρνηση: «Θέλουμε τη λύση, αλλά δεν θα ανεχτούμε τον εξευτελισμό»...!!!


«Θέλουμε τη λύση, αλλά δεν θα ανεχτούμε τον εξευτελισμό.» Με αυτή τη χαρακτηριστική αποστροφή συνόψισε τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης 

ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος με τον οποίο συνομίλησε το newpost. Η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι να βρεθεί η χρυσή τομή με τους δανειστές, αλλά δεν είναι διατεθειμένη (ή δεν έχει πια τη δυνατότητα) να δώσει την εντύπωση ότι παραδόθηκε άνευ όρων στις απαιτήσεις Σόιμπλε - ΔΝΤ. Αλέξης Τσίπας και Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και συναποφασίζουν κάθε κίνηση της κυβέρνησης στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.

Διασταυρούμενα πυρά
Ο αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών. Από μια πλευρά, βάλλουν οι δανειστές, οι οποίοι προβάλλουν σκληρές απαιτήσεις ακόμα και για μετά το τυπικό τέλος του 3ου Μνημονίου. Από την άλλη, βρίσκεται η ομάδα των 30 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αρνούνται να ψηφίσουν νέα μέτρα. Τις ευαισθησίες αυτών των βουλευτών απηχεί ο Νίκος Φίλης στη συνέντευξή του στη Real News στις 29/1: «Αν οι δανειστές επιχειρήσουν να προκαλέσουν μια νέα ταπείνωση σε βάρος της χώρας, τότε θα δοκιμαστεί τραγικά ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός. Η απογοήτευση θα τροφοδοτήσει μια έκρηξη του ευρωσκεπτικισμού, για πρώτη φορά ίσως σε πλειοψηφικά ποσοστά, σε μια περίοδο που δεν υπάρχει «υγειονομική» ζώνη στην Ευρώπη. Τέτοιες εξελίξεις δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν ερήμην του λαού.»
Σύμφωνα με πληροφορίες, και στο εσωτερικό των 53+ έχουν αρχίσει να διατυπώνονται κριτικές «από τα αριστερά» για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, κάτι που ήταν αδιανόητο μέχρι πριν λίγο καιρό, μιας και ο υπουργός Οικονομικών θεωρείται ο ιδεολογικός καθοδηγητής της τάσης.
Φαίνεται ότι για πρώτη φορά μετά τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων στο εσωκομματικό πεδίο. Τα εσωκομματικά προβλήματα δεν είναι βέβαια άσχετα με τη ραγδαία δημοσκοπική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Τα περιθώρια μας είναι πια περιορισμένα», είπε στο Newpost ο αξιωματούχος
Οργή για το ΔΝΤ
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι εξοργισμένο με το ΔΝΤ. «Συνδυάζουν την αδιαλλαξία με την επιστημονική ανεπάρκεια. Τον Νοέμβριο του 2015 προέβλεπαν ότι θα κλείναμε το 2016 με έλλειμμα 0,02. Τελικά κλείσαμε με πλεόνασμα 2%. Διαφορά 2 μονάδων δεν μπορεί να προσπεραστεί έτσι απλά.»
Στην οδό Νίκης ενοχλούνται ακόμα περισσότερο με αυτό που ο αξιωματούχος ονόμασε «μαγείρεμα των στοιχείων» από το ΔΝΤ. «Όταν συγκρίνουν τις απολαβές των συνταξιούχων σε Ελλάδα και Ευρώπη, δεν συνυπολογίζουν τις μεγάλες κοινωνικές παροχές που δίνονται στους Ευρωπαίους συνταξιούχους. Έτσι δημιουργείται η ψευδής εικόνα του δήθεν γενναιόδωρου ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος. Ακόμα περισσότερο, στο πρόσφατο άρθρο Τόμσεν-Όμπστφελντ όπου συγκρίνεται το ποιοι εξαιρούνται από τους φόρους σε Ελλάδα κι Ευρώπη, χρησιμοποιείται διαφορετική μεθοδολογία υπολογισμού για την Ελλάδα απ’ ό,τι για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το αποτέλεσμα είναι και πάλι να δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις.»
Ωστόσο, όσο και αν εξοργίζεται η ελληνική πλευρά, οι Ευρωπαίοι θέλουν να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα κι επομένως καλούν την Ελλάδα να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του –τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό…
Αφετηρία το υπερπλεόνασμα
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αφετηρία της όποιας συμβιβαστικής φόρμουλας είναι το υπερπλεόνασμα που επιτεύχθηκε το 2016 (2% έναντι μνημονιακού στόχου 0,5%). «Το 2% συνιστά τη γραμμή εκκίνησης των υπολογισμών για τα επόμενα χρόνια. Επομένως, όλες οι μέχρι τώρα προβλέψεις πρέπει να αναθεωρηθούν.»
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε ότι ο επιδιωκόμενος συμβιβασμός δεν είναι απλώς «περιτύλιγμα» για να έχει άλλοθι η κυβέρνηση. «Απαιτείται και από την άλλη πλευρά να κάνει πίσω.» Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει κάτι χειροπιαστό για να πείσει τους βουλευτές της και την κοινή γνώμη.
Σε ερώτηση του Newpost σχετικά με το σε ποια σημεία θα ήταν διατεθειμένη η κυβέρνηση να κάνει υποχωρήσεις, ο αξιωματούχος αρνήθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του. Ωστόσο από τη στιγμή που η πρόβλεψη για πλεονάσματα 3,5% και μετά το 2018 καθορίζει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, η μείζων κυβερνητική υποχώρηση έχει ήδη συντελεστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα εκδηλωθεί πρωτοβουλία από την πλευρά των δανειστών στην κατεύθυνση της εξεύρεσης «συμβιβαστικής φόρμουλας». Αυτή η πρόταση θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα διαμορφωθεί η τελική συμφωνία για το κλείσιμο της Β Αξιολόγησης. Όπως όλα δείχνουν, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για την κυβέρνηση η οποία καλείται να διαχειριστεί ταυτόχρονα τα τελεσίγραφα των δανειστών, την απογοήτευση της κοινής γνώμης και τη διογκούμενη εσωκομματική αμφισβήτηση. Την τελική απόφαση θα την πάρει ο Αλέξης Τσίπρας και δεν θα είναι καθόλου εύκολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου