Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Το σενάριο που «ξορκίζει» η κυβέρνηση - Τα μηνύματα του ΔΝΤ και ο ελληνικός φόβος...!!!



Υπάρχει ένα σενάριο που η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις ξορκίζει, δεν θέλει ούτε να ακούσει: 

το ΔΝΤ να μην πει τελικώς το «ναι» για την πλήρη συμμετοχή του, με αποτέλεσμα να έρθει πιο κοντά ένα 4ο Μνημόνιο γερμανικής έμπνευσης και χωρίς ελάφρυνση του χρέους!
Το γεγονός εξάλλου ότι το ΔΝΤ αντιμετωπίζει τα δικά του, εσωτερικά ζητήματα, δυσχεραίνει τη συνεννόηση μαζί του: στην «παρτίδα» μπαίνει τώρα ο Ντ. Τραμπ με παντελώς διαφορετική προσέγγιση και πολιτική στα εκτός της Αμερικής θέματα, ενώ την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι Κριστίν Λαγκάρντ και Πολ Τόμσεν παίζουν τα «ρέστα» τους για την προσωπική του καριέρα ο καθένας.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα μηνύματα που έρχονται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού ήταν και χθες αντιφατικά: και για τη συνομιλία Τσίπρα –Λαγκάρντ και για αυτή καθαυτή τη στάση του οργανισμού στο ελληνικό ζήτημα.
Ενώ λοιπόν είχαν όλοι μείνει με την εντύπωση ότι Άνγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ είχαν βρει ένα modus vivendi, παραπέμποντας την ουσιαστική συζήτηση όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για μετά τις γερμανικές εκλογές, χθες εντούτοις τα μηνύματα ήταν πιο σκληρά από την πλευρά του ΔΝΤ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει με σαφήνεια και αξιοπιστία να δεσμευτούν οι εταίροι για την αναδιάρθρωση του χρέους, ακόμη και αν αυτή πραγματοποιηθεί σε μελλοντικό στάδιο, ξεκαθάριζε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τζέρι Ράις. Δήλωση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου ότι «τα βρήκαν» Μέρκελ – Λαγκάρντ στην παραπομπή του θέματος στις γερμανικές καλένδες.
Και την ίδια ώρα, μία ημέρα μετά τη συνομιλία των δύο ισχυρών κυριών, τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, ανάμεσά τους ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος Πολ Τόμσεν χτυπούσαν «καμπανάκι», πιθανώς κριτικής – αυτοκριτικής για το παρελθόν, σίγουρα όμως προειδοποίησης για το μέλλον.
«Αν δεν αντιμετωπίσεις εγκαίρως μια κατάσταση, τότε όλα τα μέρη μπορούν να βγουν χαμένα», γράφουν στην έκθεση που συνέταξαν. Και προϊδεάζουν έτσι ότι το ΔΝΤ βλέπει την πόρτα εξόδου του από το ελληνικό πρόγραμμα.
Προειδοποιούν μάλιστα για τους κινδύνους από τα ιδιαίτερα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Με την επισήμανση ότι μπορεί κάποιες φορές τα υψηλά πλεονάσματα να βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους σε βάθος χρόνου, άλλες φορές όμως διαταράσσουν την οικονομία τόσο σοβαρά με αποτέλεσμα και τα φορολογικά έσοδα να υποχωρούν και οι δημοσιονομικοί στόχοι  να εγκαταλείπονται.
Κινήσεις που θα πρέπει ωστόσο να δει κανείς υπό το πρίσμα της βασικής αλλαγής που συντελείται στα «σπλάχνα» του ΔΝΤ: από την εποχή Ομπάμα που είχε εκχωρήσει το ελληνικό ζήτημα στη σύμμαχο καγκελάριο περνούμε στην εποχή Τραμπ, με την πολιτική του απομονωτισμού στην προμετωπίδα της πολιτικής του.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τραμπ, ο Στ. Μνούτσιν έστειλε με το «καλημέρα» σκληρό μήνυμα: το ελληνικό θέμα είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό, διεμήνυσε. Ο Στ. Μνούτσιν είχε εξάλλου τηλεφωνική συνομιλία για το ελληνικό ζήτημα με την Κριστίν Λαγκάρντ…
Αλλά και τη συνομιλία Τσίπρα –Λαγκάρντ δεν την είδαν οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές υπό το ίδιο πρίσμα: προ του αδιεξόδου, καθώς και οι δύο πλευρές διατήρησαν τις θέσεις τους, η προοπτική να μετατεθεί για αργότερα (βλέπε γερμανικές εκλογές) η όποια λύση φαντάζει ως η πλέον πιθανή, ανέφεραν πληροφορίες από την έδρα του διεθνούς οργανισμού.
Την ώρα που συνεργάτες του Έλληνα πρωθυπουργού επιχειρούσαν να δώσουν θετικό πρόσημο στη συνομιλία. Υπογραμμίζοντας τις παραχωρήσεις κάθε πλευράς (η Ελλάδα έκανε βήματα με την αποδοχή του νέου δημοσιονομικού μίγματος, το ΔΝΤ έκανε βήματα με την αποδοχή του μηδενικού δημοσιονομικού κόστους), από το Μ. Μαξίμου ζητούσαν, ξανά, από τη Γερμανία να κάνει τα δικά της βήματα για την ελάφρυνση του χρέους.
Μεγάλες εκκρεμότητες που θυμίζουν τη ρήση του Αλέξης Τσίπρα για τον πυρομανή που ανάβει σπίρτα μέσα στην μπαρουταποθήκη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου