Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Στο ναρκοπέδιο της αξιολόγησης η κυβέρνηση - Συμμαχίες στην Ευρώπη ψάχνει ο πρωθυπουργός...!!!


Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
       
Το πρώτο εικοσαήμερο του μήνα Φεβρουαρίου μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως μαρτυρικό  για την κυβέρνηση και την χώρα.  
Τρεις ημερομηνίες – κλειδιά θα καθορίσουν την δεύτερη αξιολόγηση κι εν πολλοίς την τύχη της κυβέρνησης καθώς και τις από τούδε και στο εξής γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.
       
«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες και η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος. Οι πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις υπάρχουν, και οι διαβουλεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι έντονες», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακοπουλος και προσθέτει ότι «Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις και εργαζόμαστε για την επίτευξη ασυμφωνίας.
Μπορούμε να αποδεχθούμε υπό προϋποθέσεις την παράταση του αυτόματου δημοσιονομικού διορθωτή, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε νέα μέτρα. Αυτό είναι κάτι που κατανοούν όλες οι πλευρές εκτός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
       
Η κυβέρνηση ζητά τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης μόνο για να αρνηθεί νέα μέτρα και όχι για να τα ψηφίσει με διευρυμένη πλειοψηφία, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, - από το βήμα της βουλής, κατά την συζήτηση για τα δάνεια στα κόμματα και τα ΜΜΕ -,   στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, στο οποίο εξαπέλυσε σκληρή προσωπική επίθεση τόσο για τη στάση του στη διαπραγμάτευση και το αίτημα του για εκλογές, αλλά και για το "τρίγωνο της διαπλοκής".

                                     Ημερομηνίες σταθμοί

       Α. Μεθαύριο Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου συνεδριάζει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ με βασικό θέμα την Ελλάδα. Το Ταμείο μετά τη συνεδρίαση αυτή θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή του για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές και εκτιμήσεις, με την  εν λόγω έκθεση θα ζητά επιπλέον επώδυνα κι αντιλαϊκά  μέτρα προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. 
       Β. Στο Euro Working Group,  στις 9 Φεβρουαρίου, θα συζητηθούν τρία βασικά θέματα ενόψει της αξιολόγησης : α. ο «κόφτης», β. η περαιτέρω μείωση στις κύριες συντάξεις, και γ. η περαιτέρω μείωση στο αφορολόγητο εισόδημα, δ. η απελευθέρωση πλειστηριασμών και απολύσεων. Προς τούτο, έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν στις Βρυξέλλες υπό τον Τόμας Βίζερ οι επικεφαλής των θεσμών και οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για τη σύνοδο του EWG. Η εν λόγω συνάντηση, επισήμως προετοιμάζει και την απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου…, κι άρα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς θα αποτελεί την... τελευταία «προθεσμία» εύρεσης «κοινού τόπου» ή «έντιμου συμβιβασμού» ή της περίφημης «πολιτικής λύσης», -κατά τους επικοινωνιακούς επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου - ,  ώστε να υπάρξει συμφωνία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, πριν «πιάσει... Μάρτιος» και η Ευρώπη μπει σε προεκλογική τροχιά πολλών χωρών, κι άρα η ελληνική υπόθεση συρθεί στις καλένδες με τις όποιες δυσμενείς κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές  συνέπειες.
       Γ.  Kλείσιμο αξιολόγησης στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου με συμμετοχή του ΔΝΤ και άρα αποδοχή των απαιτήσεών του για μέτρα εδώ και τώρα ή «πάγωμα» μέχρι και το καλοκαίρι και νέο Μνημόνιο έμπνευσης Σόιμπλε και κίνδυνο η Ελλάδα να βρεθεί ξανά στο αδιέξοδο που βρέθηκε τον Ιούλιο του 2015.
        
Η πορεία των ανωτέρω εξελίξεων θα επηρεάσει τα μέγιστα, αν δεν καθορίσει πλήρως και την στάση των οίκων αξιολόγησης Moody’s και Fitch. Τέσσερεις ημέρες μετά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, στις 24 Φεβρουαρίου, οι οίκοι Moody’s και Fitch θα δημοσιεύσουν τις εκθέσεις τους για την Ελλάδα, την βαθμολογία και τις προοπτικές της εθνικής οικονομίας μας.
       
Σ αυτό το κλίμα, από την πλευρά της κυβέρνησης και δια στόματος του ιδίου του πρωθυπουργού από το βήμα της βουλής, έχει ξεκαθαριστεί πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Ωστόσο, ο «κόφτης», η απελευθέρωση των απολύσεων, η απελευθέρωση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, η μείωση σε κύριες συντάξεις και αφορολόγητο όριο στα εισοδήματα, αποτελούν τα βασικά σημεία τριβής, πάνω στα οποία αναζητείται ο περίφημος «έντιμος» ή «επώδυνος» συμβιβασμός…
      
Εφ όλων των ανωτέρω, ειδικά για τον «κόφτη», η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν μπορεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα…., και αντιπροτείνει μια τροπολογία που θα φέρει στη Βουλή για τη χρονική «διεύρυνση» του «κόφτη», εάν κι εφόσον παραστεί ανάγκη…, δηλώνοντας παράλληλα πως η ανάπτυξη που προσδοκά στην ελληνική οικονομία θα αποτρέψει την εν λόγω χρονική παράταση στην εφαρμογή του επώδυνο «κόφτη». Παρά τις αντιπροτάσεις των Αθηνών, το ΔΝΤ δεν κάμπτεται κι επιμένει στην εκ των προτέρων νομοθέτηση. Το πρόβλημα περιπλέκεται καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστά σαφές ότι θέλει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα...

                Υποχώρηση ή εκλογές; Το δίλημμα του Τσίπρα.!

         
Τούτων όλων, των ανωτέρω, δοθέντων , διαφαίνεται πως και οι δύο πλευρές, ελληνική κυβέρνηση και δανειστές , εμμένουν πεισματικά στις θέσεις τους . Ενδεικτικό της άκαμπτης, μέχρι τούδε τουλάχιστον, στάσης των δύο πλευρών είναι ότι  οι Θεσμοί δεν έχουν επιστρέψει στην Αθήνα δεν ενώ πλέον απομακρύνεται και το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του ΔΝΤ.

       
Στην περίπτωση κατά την οποία, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση ικανοποίησης παράλογων απαιτήσεων εκ μέρους των εταίρων, όπως για την νομοθέτηση τώρα μέτρων, προκειμένου να εφαρμοστούν μετά το 2018»…., τότε το δίλημμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του είναι ξεκάθαρο : «Υποχώρηση ή εκλογές»...!!!

      
Υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή που έχει πέσει στο τραπέζι των κυβερνητικών συσκέψεων : Η «επ’ αόριστον παράταση της διαπραγμάτευσης» …, μια παραλλαγή της «θεωρίας του… πολιτικού χάους», όπως λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγων που δεν συμμερίζεται την εν λόγω άποψη. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί ότι τα αποθεματικά διαθέσιμα της Ελλάδος φθάνουν έως τον Ιούνιο του 2017, ενώ οι υποχρεώσεις που τον Ιούλιο ξεπερνούν τα 7,3 δισ. θα μπορούσαν να αποπληρωθούν από τη ρευστότητα των δημόσιων ταμείων, ώστε να μην δεχτεί ούτε και τότε η κυβέρνηση καμιά συμφωνία και να μην πάει και σε εκλογές, κάτι που δεν έχει λόγο να το θέλει με τόση διαφορά στις δημοσκοπήσεις από το πρώτο κόμμα. Μια απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση θα έχει βαριές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και θα υπονομεύσει κάθε ελπίδα ανάκαμψης. Το σενάριο των συνεχών αναβολών στην διαπραγμάτευση θεωρείται ως το πλέον εθνικά αυτοκτονικό είναι καθώς θα οδηγήσει στα τάρταρα την οικονομία, ενώ θα καταστήσει αναγκαία μια  ακόμη ανακεφαλαιοποίηση στις τράπεζες…, η οποία με την σειρά της θα έφερνε και το κούρεμα καταθέσεων και σε τελευταία ανάλυση το Grexit …


                                                       Εκλογές με ρήξη

         
Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου τονίζοντας ότι …, «αν πάνε να ρίξουν την κυβέρνηση θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρήξη, δηλαδή να μη δεχθεί τα μέτρα αυτά, που σημαίνει πολιτική κρίση στην Ελλάδα και κάποιου είδους αναδιάρθρωση σκηνικού ενδεχομένως με εκλογές». Ο Στ. Κούλογλου ανέφερε ότι «είναι καλύτερα να κάνεις εκλογές έχοντας μια σημαντική μερίδα του κόσμου μαζί σου παρά να τις κάνεις μετά από μερικούς μήνες τελείως φθαρμένος». Ο ίδιος τόνισε ότι «βρισκόμαστε μεταξύ των επιλογών να πάμε σε μία ρήξη με όλα αυτά που ζητάνε ή να γίνουν συμβιβασμοί και στο θέμα των μέτρων που ζητούνται με κάθε τρόπο και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων».

     
«Η δική μου γνώμη», ξεκαθάρισε ο ευρωβουλευτής στον «Αθήνα 984», «είναι ότι θα μας πάνε έτσι, ροκανίζοντας το χρόνο, για να φθείρουν την κυβέρνηση και τη χώρα γι ’αυτό είναι καλύτερο όταν έχεις καταλάβει ότι ο άλλος θα σου κάνει πόλεμο να διαλέξεις την κατάλληλη στιγμή που θα τον χτυπήσεις εσύ. Αυτό σημαίνει ότι αν πραγματικά υπάρχει αυτή η εκτίμηση θα πρέπει να επιλεγεί πότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ρήξη με όλες αυτές τις παράλογες απαιτήσεις»….

     
Από την άλλη πλευρά του φεγγαριού, κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών, καθώς και τη νομοθέτηση νέων μέτρων για το 2018, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στην τηλεόραση του «Σκάι». «Στην Ελλάδα σήμερα δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική λύση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «μαζί με τους Έλληνες, τις Ελληνίδες και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, το 2018 θα έχουμε βγει από την κρίση». Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, είπε πως «η επιμονή του Δ.Ν.Τ., και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οδηγούν σε ναυάγιο την Ευρώπη», ενώ παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα υπάρξει συναινετική λύση για να μη διαλυθεί η Ευρώπη». «Είναι υποχρεωμένοι και θα το κάνουν», είπε, και πρόσθεσε πως, «τόσο το ΔΝΤ όσο και ο κ. Σόιμπλε, γνωρίζουν πολύ καλά ότι με διαλυμένη Ευρώπη θα χάσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες».


                                        Συμμαχία της «αντί λιτότητας»

         
Τις δύο εκδοχές, - εκλογές ή υποχώρηση στις απαιτήσεις των δανειστών - , προσπάθησε να συγκεράσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της βουλής, προχθές Τετάρτη, λέγοντας κατηγορηματικά «όχι» στις εκλογές και «ναι» υπό όρους στον συμβιβασμό με τους δανειστές. Ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε την διπλή εκτίμησή του, ότι δεν θα υπάρξουν «υπαναχωρήσεις αρχών» και εξήγησε την βεβαιότητα του στο δίπολο : υπεραπόδοση της οικονομίας, αφ ενός, και, αφ’ ετέρου, στη συμμαχία με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής αντί – λιτότητας, όπως αυτή διαφαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά μετά και την τελευταία συνεύρεση των πρωθυπουργών του ευρωπαϊκού νότου στην Λισσαβώνα…. 

Το παρόν κείμενο ρεπορτάζ - ανάλυση, δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου