Ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει προσωπικά το βάρος της πολιτικής διαχείρισης της συμφωνίας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει μάχιμος 

και δεσμεύεται για τη δίκαιη κατανομή του τελικού μίγματος των μέτρων, και η υπόσχεση της στροφής στη «μετά τη λιτότητα» εποχή δοκιμάζεται στην πράξη από την επόμενη εβδομάδα.
Ο διπλός πολιτικός στόχος σ’ αυτή τη δοκιμασία είναι η υπέρβαση των εσωτερικών διλημμάτων και η εξουδετέρωση του έξωθεν ναρκοπεδίου – ενός ναρκοπεδίου, που κρατά ενεργό το διαρκές παιχνίδι σκοπιμοτήτων ΔΝΤ και Βερολίνου.
Η δε τακτική που επιλέγει η κυβέρνηση είναι εκείνη της «διαδικασίας-εξπρές», ήτοι της ολοκλήρωσης το ταχύτερο δυνατό της άχαρης, και πολιτικά κοστοβόρου, τεχνικής διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Μία εβδομάδα θα μείνει στην Αθήνα το κουαρτέτο
Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα έρθουν στην Αθήνα την Τρίτη και η εδώ παραμονή τους δεν θα διαρκέσει περισσότερο από μία εβδομάδα. Σύμφωνα, δε, με πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση το πλαίσιο της τεχνικής συμφωνίας, του staff level agreement, έχει ήδη κλείσει κι εκείνο που μένει ανοιχτό είναι μόνον το τελικό ύψος και η κατανομή των μέτρων.
«Το SLA είναι ήδη σχεδόν γραμμένο. Μένει να μπουν οι αριθμοί», λέει χαρακτηριστικά έγκυρη πηγή, με γνώση των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.
Οι αριθμοί, όμως, είναι εκείνοι που θα καθορίσουν και το τελικό μίγμα και βάρος της συμφωνίας: Το ύψος του τελικού πακέτου θα κινηθεί ανάμεσα στο 1,5% και το 2% του ΑΕΠ, δηλαδή ανάμεσα στα 2,7 και τα 3,6 δις ευρώ κι εκείνο που επιδιώκει πρωτίστως η κυβέρνησης είναι το μεγαλύτερο μέρος των εξοικονομήσεων να προέλθει από το – κατά το δυνατό – πιο ανώδυνο, κοινωνικά και πολιτικά, πεδίο.
«Ανταλλαγή» αφορολόγητου με συντάξεις
Ως εκ τούτου, η μείωση του αφορολόγητου είναι «κλειδωμένη», το υπό διαπραγμάτευση σημείο είναι το που θα διαμορφωθεί το νέο όριο, και η μεγάλη πηγή προβληματισμού είναι το έως που θα προχωρήσει η έτερη απαίτηση του ΔΝΤ για περικοπές και στις συντάξεις.
Κατά τις τελευταίες πληροφορίες, η πρόταση που έχουν βάλει στο τραπέζι οι δανειστές είναι η «ανταλλαγή» χαμηλότερου αφορολόγητου με μετάθεση του χρόνου των μειώσεων στις συντάξεις. Συγκεκριμένα, φέρονται να προτείνουν διαμόρφωση του αφορολόγητου κάτω από τα 6.000 ευρώ – πιθανό όριο τα 5.900 ευρώ – με αντάλλαγμα να καθυστερήσουν οι περικοπές στις συντάξεις δια της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.
Η εν λόγω καθυστέρηση μπορεί να παραπέμψει τη νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό μετά το 2021 ή και ακόμη αργότερα, με πιθανότερο σενάριο την κατανομή συνολικών περικοπών της τάξης του 0,75% του ΑΕΠ – 1,4 δις ευρώ – σε ορίζοντα τετραετίας, δηλαδή έως το 2024.
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ
Απάντηση επ’ αυτού δεν υπάρχει μέχρι στιγμής από την ελληνική πλευρά, καθώς καθοριστικό ρόλο θα παίξουν τα «αντίμετρα» που θα συνοδεύσουν τη μείωση του αφορολόγητου. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση φαίνεται να βάζει ως πρώτη προτεραιότητα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 40%, με παράλληλη εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων και με προοπτική αντικατάστασής του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Εάν «κλειδώσει» το αφορολόγητο σε χαμηλά επίπεδα, δεδομένη θεωρείται και η παράλληλη μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες, με κεντρικό στόχο πάντοτε να διασφαλίζεται το «μηδενικό δημοσιονομικό αποτύπωμα».
«Εάν υπάρξουν επιβαρυντικά μέτρα 1 δις, θα υπάρξουν αντίστοιχα και μέτρα ανακούφισης 1 δις», διαβεβαίωσε εκ νέου χθες στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι θα κερδίσουν».
Το ΔΝΤ και η ποσοτική χαλάρωση
Κομβική πάντως ως προς την τελική διάρκεια και έκβαση των διαπραγματεύσεων θεωρείται η στάση που θα τηρήσει στις συναντήσεις της επόμενης εβδομάδας η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου.
«Εάν το ΔΝΤ δείξει εποικοδομητική στάση, όλα μπορεί να κλείσουν μέσα σε λίγες μέρες. Εάν επιστρέψει ξανά με εξωφρενικά αιτήματα, τότε θα έχουμε συγκρούσεις», επισημαίνει κυβερνητική πηγή.
Ο βασικός λόγος, πάντως, που η κυβέρνηση θέλει να κλείσει ταχύτατα η τεχνική συμφωνία είναι τα τελευταία μηνύματα από τη Φραγκφούρτη. Τα οποία αναφέρουν ότι, εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και το Eurogroup ενισχύσει τη δέσμευσή του για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο Μάριο Ντράγκι είναι έτοιμος να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές ομολόγων έως και 2 δις ευρώ.
Πρόκειται για το βήμα που η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς, όχι μόνον για να ανοίξει ο δρόμος της εξόδου στις αγορές αλλά και για να αποκτήσει ένα ισχυρό – πολιτικό και επικοινωνιακό – όπλο στις σκληρές αναμετρήσεις που έπονται…