Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Απρίλιο και αν… η συμφωνία για δεύτερη αξιολόγηση...!!!

Η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, αν τελικά η ελληνική πλευρά δεχθεί τη...
λήψη προληπτικών μέτρων για το 2019 θα είναι το βασικό θέμα του σημερινού Eurogroup για την Ελλάδα,  

αφού το κλείσιμο της αξιολόγησης παραπέμπεται για τις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με το καλύτερο δυνατό σενάριο.

Τις τελευταίες μέρες το σκηνικό έχει αλλάξει τελείως. Ακόμη και το ύψος των μέτρων που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό μεταξύ των προβλέψεων της ΕΕ και του ΔΝΤ έχει τεθεί υπό αίρεση. 


Η διαφορά των προβλέψεων των δύο διεθνών οργανισμών ήταν πριν από λίγες ημέρες στο 2% του ΑΕΠ δηλαδή 3,6 δισ. ευρώ. 
Ωστόσο, το ΔΝΤ δείχνει να επανεξετάζει τη στάση του, αποδεχόμενο να συμπεριλάβει στις προβλέψεις του την υπεραπόδοση της οικονομίας για το 2016 και αν φανεί ότι έχει κάνει λάθος, θα τις αλλάξει.

Για το λόγο αυτό το ΔΝΤ θα έχει παρατηρητή στην καταγραφή των τελικών στοιχείων για την ελληνική οικονομία για το 2016 από την ΕΛΣΤΑΤ, λίγο πριν αυτά σταλούν στην Eurostat και γίνουν οι ανακοινώσεις μέσα στον Απρίλιο για όλη την ΕΕ. 

Σε δεύτερη ανάγνωση, αυτό σημαίνει ότι αν η Ελλάδα δεσμευτεί σήμερα για νέα μέτρα, θα πρέπει να περιμένει μέχρι και τον Απρίλιο για να μάθει το ύψος τους, μόλις το ΔΝΤ οριστικοποιήσει τις δικές του προβλέψεις .

Στο θέμα της οριστικής λύσης για το χρέος τα πράγματα είναι ακόμη πιο θολά. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, η γερμανίδα καγκελάριος διεμήνυσε την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει κάτι παραπάνω σε ό,τι αφορά τη λύση για το χρέος πριν από το 2018.

Παρασκηνιακά, είναι πιθανό να μαθευτούν περισσότερα την Τετάρτη, όταν η επικεφαλής του ΔΝΤ θα δει την κ. Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και στη συνέχεια τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ στις Βρυξέλλες.

Το μεγάλο άγχος της Αθήνας σε αυτό το θέμα είναι το πότε και πώς η Ελλάδα θα πετύχει να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, με δεδομένο ότι δεν θα υπάρχουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων τα πράγματα είναι επίσης εντελώς ασαφή. 

Η Γερμανία επιμένει ακόμη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει 10ετή στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσελμπλπούμ μπορεί να δεχθεί η περίοδος των υψηλών πλεονασμάτων να περιοριστεί στα 5 χρόνια, τη στιγμή που η Ελλάδα θέλει η περίοδος αυτή να μην ξεπερνά τα 3 χρόνια.

Τα υπόλοιπα μέτρα της αξιολόγησης 

Με δεδομένα όλα αυτά, ακόμη και αν οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέψουν τις επόμενες μέρες στην Αθήνα, είναι δεδομένο ότι θα ξεκινήσουν από εκεί που σταμάτησαν τρεις μήνες πριν, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου. 

Ειδικότερα, για τον πρώτο καιρό τα θέματα που θα απασχολήσουν την δεύτερη αξιολόγηση θα είναι: 

- Το εργασιακό, για το οποίο υπάρχει ήδη πίεση για την αλλαγή του καθεστώτος στις ομαδικές απολύσεις .

- Το δημοσιονομικό κενό των 700 εκατ. ευρώ για το 2018 που όλοι πιστεύουν ότι μπορεί να κλείσει εύκολα.

- Τα θέματα που άπτονται της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, με πρώτο την αποκρατικοποίηση του 17% του ΔΕΗ και του 25% του ΑΔΜΗΕ. 

- Τον διορισμό νέου ΔΣ στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και την έναρξη λειτουργίας του που έχει οριστεί έως και το τέλος Μαρτίου.

- Την ολοκλήρωση και ψήφιση του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τις επιχειρήσεις και το νέο πτωχευτικό δίκαιο.

- Μια σειρά από θέματα που αφορούν την περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών...

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου