Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

«Σοκ και δέος» για συντάξεις, αφορολόγητο και δημοσιονομικά η έκθεση του ΔΝΤ...!!!

Tου Robert Petit

Σκληρά μέτρα ζητά το ΔΝΤ με την έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Έκθεση που δεν θα δει (και) επίσημα το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα,  

ανεξάρτητα αν θα παρουσιαστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο τού Ταμείου. Κυβέρνηση και θεσμοί έχουν πλήρη γνώση της έκθεσης και, σύμφωνα με αξιωματούχο του Μαξίμου, προκαλεί "σοκ και δέος". Και αν μερικές εκτιμήσεις της έκθεσης ευνοούν και βρίσκουν σύμφωνη την κυβέρνηση το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί κανείς, ούτε το Μαξίμου, βέβαια, να την χρησιμοποίηση " αλά καρτ"! Να υιοθετήσει, δηλαδή, κάποιες προτάσεις που το βολεύουν, όπως, για παράδειγμα αυτές για το χρέος ή την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το Ταμείο ζητά:
  • Μείωση του αφορολόγητου στο μέσο όρο της Ευρωζώνης, περίπου 6.500 ευρώ.
  • Περικοπή των υφιστάμενων συντάξεων. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, παρά τα τελευταία μέτρα. Εκτός, μάλιστα, από τις συντάξεις ζητά κατάργηση και των μειωμένων συντάξεων, όπως αυτή που μπορεί να εισπράττει κάποιος με 15 χρόνια εργασιακού βίου.
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών. Το Ταμείο υποστηρίζει ότι τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την περικοπή του αφορολογήτου και των συντάξεων πρέπει να δοθούν για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Έτσι, εκτιμά το ΔΝΤ, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας αλλά και θα μειωθεί η ανεργία.
  • Μείωση του μεγάλου ΦΠΑ από 24% σε 23%.
  • Μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 10%.
  • Μείωση συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 15 - 20%.
Από τα συγκεκριμένα μέτρα μπορεί, κατά το ΔΝΤ, να μην δημιουργείται δημοσιονομικό κενό, έχει, όμως, ως αποτέλεσμα το σύνολο, σχεδόν, των μισθωτών και των συνταξιούχων να χάνει ένα μισθό το χρόνο! Ιδιαίτερα στους χαμηλοσυνταξιούχους των 600 με 700 ευρώ το μήνα ο φόρος τους θα αυξηθεί κατά 600 ευρώ το χρόνο! Αντίθετα, η μείωση των φορολογικών συντελεστών ευνοούν τις επιχειρήσεις και όσους έχουν υψηλά εισοδήματα. Η οικονομική πολιτική του ΔΝΤ, δηλαδή, είναι σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της σημερινής κυβέρνησης που, θεωρητικά, έστω, στηρίζει τους εργαζόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Είναι αδύνατον, μας έλεγε στέλεχος της κυβέρνησης, να δεχτεί το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών να υλοποιήσει τέτοια μέτρα...
Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν στο 0,9% για το 2016 (και όχι κοντά στο 2%, όπως πιστεύει η κυβέρνηση), στο 1% για το 2017 (1,75% η κυβέρνηση) και 1,5% το 2018 (3,5% η κυβέρνηση). Γι' αυτό και ζητά μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ!
Και αν όλα αυτά τα μέτρα δημιουργούν "σοκ και δέος" στην κυβέρνηση με τις προτάσεις του ΔΝΤ για το χρέος είναι οι ευρωπαίοι που παθαίνουν "έμφραγμα". Για να γίνει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο το Ταμείο προτείνει:
  • Περίοδο χάριτος των δανείων της Ελλάδας μέχρι το 2040. Με την περίοδο χάριτος στα δάνεια του ESM από τα 6 χρόνια, που είναι σήμερα, να φτάσει στα 17 με 20 χρόνια.
  • Αύξηση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων από 10 έως 30 χρόνια. Να αποπληρωθούν, δηλαδή, έως το 2070!
  • "Κλείδωμα" των επιτοκίων σε όλα τα δάνεια του EFSF και του ESM, περίπου στο 1%.
  • Να διατηρηθούν οι Ακαθάριστες Χρηματοδοτικές Ανάγκες (GFN) μεταξύ 15% με 20%. Χωρίς μέτρα το ΔΝΤ εκτιμά ότι το GFN θα είναι 15% το 2024, 20% το 2031, 33% το 2040 και 62% το 2060!
  • Αξιοποίηση των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs για την απομείωση του χρέους.
Αρμόδιες, κυβερνητικές πηγές, πάντως, υποστηρίζουν ότι στη συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την παραμονή ή όχι του Ταμείου στην Ελλάδα. Θα πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα περιμένοντας τον Τραμπ...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου