Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Διαπραγμάτευση: Το ελληνικό ζήτημα στην «πρέσα» των δανειστών...!!!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΨΑΧΝΕΙ Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΤΑ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ, ΟΙ ΜΠΛΟΦΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ


Ειδήσεις για διαπραγμάτευση και δεύτερη αξιολόγηση: Μια παρτίδα σκάκι για... σκληρούς παίκτες διεξάγεται στην Ευρώπη, με στρατηγικές, μπλόφες, παγίδες και παρασκηνιακές κινήσεις με επίκεντρο το ελληνικό ζήτημα.
Η ελληνική κυβέρνηση, με στήριγμα τους Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι και Γιούνκερ και προσπαθώντας να αποφύγει τις παγίδες των Τόμσεν και Σόιμπλε, ελπίζει μία πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ώστε στο πλαίσιο αυτής να συμφωνηθούν με το κουαρτέτο και όλα τα ζητήματα σε τεχνικό επίπεδο και να υπάρξει και το staff level agreement.

Στη μάχη αυτή, διακυβεύεται όχι μόνο η πορεία της οικονομίας και της χώρας, αλλά και η σταθερότητα της κυβέρνησης και το μέλλον της Ευρωζώνης.
Όπως είπε, εξάλλου, χθες Δευτέρα (13/02/2017) ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ εργάζονται προς την κατεύθυνση μιας συνολικής πολιτικής συμφωνίας, γιατί, όπως εξήγησε, «αν δεν συμφωνηθούν όλα δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητο, χωρίς να αποκαλύψει πόσο θα μειωθεί, λέγοντας πως το σημαντικό είναι το συνολικό πακέτο της συμφωνίας από το οποίο θα φανεί πόσο ευνοείται ο κόσμος της εργασίας. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν κάποιοι συντελεστές φόρου και τόνισε ότι έπρεπε να έχουν φορολογηθεί περισσότερο οι πλούσιοι.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι διεκδικεί τη δυνατότητα να λάβει η κυβέρνηση μέτρα υπέρ των εργαζομένων ως αντίβαρο στον κόφτη, διαθέτοντας τα ποσά από την υπεραπόδοση σε προγράμματα μείωσης φόρων και κοινωνικής πολιτικής.
Τέλος, είπε πως οι «κόκκινες γραμμές» παραμένουν, καθώς και ότι δεν έχει αποκαλύψει όλα τα χαρτιά του στη διαπραγμάτευση, πράγμα που οφείλει να κάνει κάθε διαπραγματευτής και επανέλαβε πολλές φορές ότι μέχρι να κλείσει συνολικά η συμφωνία τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί.
Υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας τάσσεται και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση με επιλογές ώστε η Αθήνα να διαλέξει πού θα ενδώσει και τι θα πάρει ως αντάλλαγμα. Στόχος του να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να αποφευχθεί ο κίνδυνος για το ευρώ και η ανησυχία στις αγορές.
Τα κενά που πρέπει η ελληνική πλευρά να συμπληρώσει, είναι οι λεπτομέρειες για το αφορολόγητο, η πιθανή μείωση φορολογίας σε ορισμένες περιπτώσεις για το αναπτυξιακό σχέδιο που πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα ώστε να πείσει ότι οι μελλοντικοί στόχοι είναι επιτεύξιμοι, καθώς και οι δραστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Το θέμα του χρέους το έχει αφαιρέσει από τη συζήτηση της συμφωνίας ώστε να γίνει ευκολότερη και να μην χρειαστούν πιθανές εγκρίσεις και συζητήσεις από τα εθνικά κοινοβούλια. Για αυτό και στις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ τονίζεται ότι δεν υπάρχει κρίση και διορίες για το ελληνικό θέμα, απευθυνόμενος κυρίως στις αγορές.
Όσο για το ΔΝΤ, με εξαίρεση τον Τόμσεν –που έχει άλλη ατζέντα- είναι έτοιμο να αποδεχτεί μια λύση με αστερίσκους, εάν στην αξιολόγηση προβλέπεται έστω μια δέσμη επιπλέον μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος για το μέλλον, δηλαδή μετά τις γεραμνικές εκλογές. Με αυτή τη λύση συμφώνησε και η Άνγκελα Μέρκελ, καθώς η συζήτηση για το χρέος θα έφευγε από το κάδρο των γερμανικών εκλογών.

Τα εμπόδια και το δύσκολο ραντεβού στο Eurogroup

Τα εμπόδια στην ολοκλήρωση μιας τέτοιας συμφωνία μέχρι σήμερα ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που δεν δέχθηκε ττη δραστική μείωση των στόχων από 10 χρόνια σε μόλις τρία, και ο Πολ Τόμσεν που δεν δέχτηκε το δικαίωμα επιλογής της Αθήνας για τα μέτρα και διαφώνησε με τον Σόιμπλε. Το ερώτημα είναι πώς θα αντιμετωπιστούν στο επόμενο Eurogroup ώστε να μην καταλήξει σε ναυάγιο και απέναντί τους συστρατεύονται Ντράγκι και Γιούνκερ.
Ο ρόλος των Ντράγκι και Γιούνκερ είναι καθοριστικός για την άμβλυνση της κρίσης στο όνομα της προστασίας του ευρώ και της Ευρωζώνης.
Ο Ντράγκι ζήτησε να σταματήσει η όποια συζήτηση για Grexit και σενάρια περί διάλυσης της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που μπορεί να φέρει μια κρίση στην Ευρωζώνη προκαλώντας ντόμινο σε Ισπανία και Πορτογαλία.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, είναι υπέρ μιας συμφωνίας εκτός ΔΝΤ και είναι έτοιμος να βοηθήσει όσο μπορεί με τις θετικές προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία, με βάση τις οποίες θα πιέσει το ΔΝΤ να αναπροσαρμόσει την ανάλυση βιωσιμότητας του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μοσκοβισί για διαπραγμάτευση: Υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» για την Ελλάδα

Μοσκοβισί για διαπραγμάτευση: Υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» για την Ελλάδα

Fitch: Η διαφωνία των πιστωτών καθυστερεί την αξιολόγηση

Αυτή είναι και η εκτίμηση του οίκου Fitch που βλέπει να γίνεται η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης μόνο από την Ευρώπη, χωρίς της συμμετοχή του ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πριν από τον Ιούλιο.
Σε έκθεσή του, εν όψει και της νέας αξιολόγησής του για το ελληνικό χρέος στις 24 Φεβρουαρίου, ο οίκος τονίζει ότι «η αντιπαράθεση για τη δεύτερη αξιολόγηση φαίνεται να οφείλεται κυρίως στη διαφωνία μεταξύ των πιστωτών».
«Οι σχέσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων πιστωτών έχουν μείνει σε σχετικά καλή βάση μετά τη συμφωνία του τρέχοντος προγράμματος του ESM. Η Ελλάδα έχει επιτύχει γενικά τους όρους τους προγράμματος και κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 4,4 δισ. ευρώ το 2016, χάρη στα υψηλότερα έσοδα σε σχέση με αυτά που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,8% στο τρίτο τρίμηνο του 2016, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και πάνω από οκτώ χρόνια», σημειώνει ο Fitch, προσθέτοντας: «Αυτή η πρόοδος είναι ένας λόγος που θεωρούμε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα είναι προετοιμασμένοι για να προχωρήσουν με τη δεύτερη αξιολόγηση και να εκταμιεύσουν κεφάλαια χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ένας άλλος λόγος είναι η επιθυμία τους να αποφύγουν μία ελληνική πολιτική κρίση κατά τη διάρκεια ενός ήδη γεμάτου εκλογικού έτους στην Ευρώπη».
fitchreatings 1
Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης από το πρόγραμμα του ESM θα επέτρεπε στην Ελλάδα να καλύψει τις λήξεις χρέους που έχει τον Ιούλιο, που ανέρχονται σε πάνω από 6 δισ. ευρώ. Κάνοντάς το αυτό έγκαιρα και αποφεύγοντας την ακραία διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 «θα μείωνε τον κίνδυνο υπονόμευσης της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας από ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη ή από τη δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από το ελληνικό δημόσιο για να διατηρήσει ρευστότητα», αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας ότι τα πρόσφατα γεγονότα τονίζουν ότι ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει αδύνατο σημείο για το αξιόχρεο της Ελλάδας, παρά τις θετικές οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις.
Ο οίκος τονίζει ότι οι επαναλαμβανόμενες εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών της αντανακλώνται ήδη στο ελληνικό αξιόχρεο, το οποίο είναι στη βαθμίδα CCC ή χαμηλότερα επί σχεδόν μία διετία. «Η αξιολόγησή μας για το αξιόχρεο στηρίζεται από την υπόθεσή μας ότι η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί πολύ πριν από τον Ιούλιο, επιτρέποντας την πρόσβαση σε επίσημη χρηματοδότηση», προσθέτει.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου