Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Επώδυνη, αλλά θετική για την αγορά η συμφωνία…!!!Κλείνει η αξιολόγηση και αυτό αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο για την Οικονομία

Δεν είναι τόσο απλά και εύκολα στην συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση με τους θεσμούς στο Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα δέχθηκε την προνομοθέτηση νέων μέτρων για το 2019, ενώ σε αντάλλαγμα θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.
Ετσι η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε να κάνει ένα βήμα πίσω σε σχέση με την θέση που εξέφρασε κατ’ επανάληψιν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ότι δεν θα δεχθούμε «ούτε ευρώ» νέα μέτρα. Τώρα ξεκινά η διαπραγμάτευση για το ύψος των μέτρων αυτών.
Δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο λιτότητας.
Για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα.
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα, καθώς υπήρξε συνολική ανατροπή στο Eurogroup, σε σχέση με το συγκρατημένο κλίμα που υπήρχε πριν την έναρξη του συμβουλίου.
Ως μια πρώτη ανάλυση της συμφωνίας, αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι έγινε ένας επώδυνος συμβιβασμός με την Αθήνα να υποχωρεί σε κάποια βασικά ζητήματα και να κερδίζει άλλα.
Κατ’ αρχάς οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ άνοιξαν οριστικά το ζήτημα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και του «κουρέματος» των συντάξεων καθώς και θα ανοίξει η συζήτηση και για τα εργασιακά. Ουσιαστικά υιοθετήθηκε η σκληρή ατζέντα του ΔΝΤ την οποία δεν ήθελε η Αθήνα. Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι για κάθε μέτρο θα υπάρχει και ένα «αντίδωρο» και θα υπάρχει δημοσιονομικό ισοζύγιο. Για παράδειγμα ο Νίκος Παππάς δήλωσε ότι αν μειωθεί το αφορολόγητο θα υπάρξει και μείωση π.χ. του ΕΝΦΙΑ. Αλλες διαρροές που ωστόσο ήταν ανεπίσημες παρουσίαζαν ένα «πακέτο» φοροελαφρύνσεων που δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτό από τους δανειστές και που μάλλον εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο επικοινωνιακής διαχείρισης. Για παράδειγμα, εκτός από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 40%, κάποιοι μιλούσαν για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα 11 μονάδες, του ΦΠΑ στην ενέργεια κατά 7 μονάδες και άλλα που όμως έχουν τεράστιο δημοσιονομικό βάρος και δεν μπορούν να καλυφθούν. Π.χ. μόνο η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 40% θα σήμαινε λιγότερα έσοδα της τάξης του 1 δισ. ευρώ!
Η «αποκρυπογράφηση» της επώδυνης συμφωνίας στις Βρυξέλλες
Επίσης, στα θετικά το πρόγραμμα για τις 100 χιλ. θέσεις εργασίας αλλά και το παράθυρο που ανοίγει για να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Κάτι μάλλον δύσκολο για τον Μάρτιο καθώς η ΕΚΤ εκτός από τη συμφωνία με την τρόικα θέλει και δεσμεύσεις για το χρέος.
Σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν έγινε κουβέντα, κι αυτό είναι ανησυχητικό καθώς φαίνεται να μετατίθενται για το 2018.
To non paper
Η «αποκρυπογράφηση» της επώδυνης συμφωνίας στις Βρυξέλλες
Τη συμφωνία με τους δανειστές επιβεβαίωσε το Μέγαρο Μαξίμου με non paper. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρόκειται για πολύ σημαντική επιτυχία το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα κι ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν, αν χρειαστεί από το 2019.
Στα θετικά, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία 100 χιλ. θέσεων εργασίας ύψους 3 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά, αναφέρονται τα εξής:
Πριν από λίγη ώρα επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και τους Επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών.
Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».
Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.
Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.
Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.
Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.
Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου