Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Άρχισε ο νέος μαραθώνιος με τους δανειστές: Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων και ΔΕΗ στο τραπέζι...!!!

Ενέργεια, αποκρατικοποιήσεις και στο βάθος... αφορολόγητο, εργασιακά και συντάξεις:  

Αυτά είναι κάποια από τα πρώτα «πιάτα» του μενού των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με το κουαρτέτο που αρχίζουν εκ νέου σήμερα για να κρατήσουν, όπως όλα δείχνουν από μια εβδομάδα έως 10 ημέρες. 
Η πρώτη συνάντηση του κουαρτέτου με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο νέο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος αποχωρώντας από την συνάντηση, δεν έκανε καμία δήλωση και λίγο αργότερα ξεκίνησε η συνάντηση των δανειστών με τον κ. Σταθάκη, σε σχέση με τα ενεργειακά και τη ΔΕΗ, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι.
Ανάμεσα στις εκκρεμότητες του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνεται η σύσταση μια εταιρείας συμμετοχών στην οποία θα περάσουν οι μετοχές που κατέχει το δημόσιο σε 11 ΔΕΚΟ, ενώ ανοικτά επίσης είναι οργανωτικά ζητήματα καθημερινής λειτουργίας του Ταμείου που αφορούν στην επιτάχυνση του έργου του.
Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ θα υπάρξει νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στο τέλος της εβδομάδας.
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις 18.00 με αντικείμενο την ολοκλήρωση της πρωινής συζήτησης για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, ενώ θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με αντικείμενο την επισκόπηση, στις 19.30 και τα δημοσιονομικά μεγέθη στις 21.00
Το απόγευμα, κουαρτέτο και έλληνες αξιωματούχοι θα προγραμματίσουν τα βασικά θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων τις επόμενες ημέρες, βλ. αφορολόγητο και συντάξεις, προκειμένου από αύριο Τετάρτη να αρχίσουν επί τις ουσίας οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν το αργότερο την επόμενη Παρασκευή, με στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης στις αρχές Απριλίου. 
Αυτό που αναμένεται να δυσκολέψει περισσότερο τις δύο πλευρές είναι τα μέτρα σε σχέση με την μείωση του αφορολόγητου ορίου, αλλά και η πιθανότητα περικοπής ή κατάργησης της προσωπικής διαφοράς που θα σημάνει μειώσεις σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους.
Για το αφορολόγητο οι θεσμοί ζητούν να κατέβει στα 5.900 ευρώ, πρόταση πρωτίστως συμβολική, αφού είναι κάτω ακόμη και από τα 6.000 ευρώ, όριο που είχε βάλει ως κόκκινη γραμμή έμπειρος υπουργός του Μεγάρου Μαξίμου εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, ενώ για τις συντάξεις επιμένουν σε σταδιακές μειώσεις σε βάθος 5ετίας.
Αν θεσμοί και Ελλάδα καταφέρουν να συγκλίνουν σε αυτά τα θέματα και προχωρήσουν στην επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας, τότε στις 27 Απριλίου η χώρα μας θα έχει την δική της ευκαιρία για την ένταξή της στην ποσοτική χαλάρωση. 
Αν τελικά τα πράγματα δεν πάνε κατ' ευχήν και υπάρξει καθυστέρηση στις συζητήσεις, η ευκαιρία για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση χάνεται, ενώ ταυτόχρονα και η Κυβέρνηση έρθει σε δύσκολη θέση, με τον ερχόμενο Ιούλιο να προβλέπεται ''καυτός'', αφού υπάρχει το ''καμπανάκι'' για την αποπληρωμή ομολόγων αξίας 7 δισ. ευρώ.

Tι επιδιώκει η κυβέρνηση από τις συναντήσεις 

Πάνως, σήμερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κεντρικό θέμα για την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που τώρα ξεκινούν, είναι «ο προσδιορισμός του ύψους των μέτρων, θετικών και αρνητικών».
Πρόκειται για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα ελάφρυνσης που αφορούν την περίοδο μετά το 2019 και τα οποία θα ψηφιστούν ταυτόχρονα όπως έχει διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Από εκεί και πέρα, στη διαπραγμάτευση προκειμένου να επιτευχθεί το staff level agreement, συναντά κανείς τα γνωστά θέματα, δηλαδή τα ενεργειακά και τα εργασιακά.
Ωστόσο, από την κυβέρνηση δίδεται «ιδιαίτερο βάρος και στο αναπτυξιακό πακέτο, για τις θέσεις εργασίας, το οποίο δεν θα συνυπολογίζεται στα πρωτογενή πλεονάσματα», δήλωνε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ -ΜΠΕ. Πρόκειται για δέσμη μέτρων που, όπως αποφασίστηκε στο πρόσφατο Eurogroup, αφορά 100.000 θέσεις εργασίας και το ύψος χρηματοδότησης ανέρχεται ως τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Θέλουμε να κλείσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα» είναι ο στόχος και η επιθυμία της κυβέρνησης. Παράλληλα επιδιώκει να κλείσει η συζήτηση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, θέματα που αποτελούν τη μεγάλη πολιτική διαφωνία μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βερολίνου.
Με τα θέματα αυτά κλεισμένα, «θα μπει η Ελλάδα στο QE και θα εμπεδωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης στη χώρα, κλίμα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», σημείωναν εν κατακλείδι πηγές της κυβέρνησης στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Η «μάχη» για τα μέτρα που θα απαιτηθούν μετά το 2019 

Όπως έχει, ήδη, γράψει το newpost η μεγαλύτερη «μάχη» θα δοθεί βεβαίως συνολικά για το ύψος των μέτρων που θα απαιτηθούν μετά το 2019. Αυτό που η κυβέρνηση επιμένει πως δεν υπάρχει, τα μέτρα 2% του ΑΕΠ, είναι η πρώτη γραμμή για τους δανειστές που να θυμίσουμε πως προσέρχονται en bloc.
Πληροφορίες από την πλευρά της κυβέρνησης αναφέρουν πως θα αντιπροτείνει μέτρα ίσα με το 1,5% του ΑΕΠ, ισόποσα μοιρασμένες μεταξύ συντάξεων και αφορολογήτου. Μαζί βέβαια με τα μέτρα ελάφρυνσης, αφού όλα μαζί θα νομοθετηθούν, σύμφωνα με τη θέση του Μ. Μαξίμου. 
Πάντως οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσδοκούν να ακούσουν την αλλαγή στάσης του Βερολίνου στα πρωτογενή πλεονάσματα (αφού η αρχική αξίωσή του για 3,5% επί μία 10ετία έχει εγκαταλειφθεί).
Ίσως η 5ετία να είναι πιο πιθανό σενάριο. Αλλά την ίδια στιγμή, Μ. Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο ανησυχούν για τις «τρικλοποδιές» της Ντέλιας Βελκουλέσκου, για απαιτήσεις δηλαδή από το «παράθυρο», που θα επιφέρουν όμως μεγάλες καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση.
Σε κάθε περίπτωση η εκτίμηση είναι ότι οι τρεις εβδομάδες που μας χωρίζουν ως το Eurogroup δεν επαρκούν για την κάλυψη των διαφορών σε τόσο κρίσιμα ζητήματα, για αυτό και από την κυβέρνηση έχουν αρχίσει να συζητούν για νέα ημερομηνία –ορόσημο, την 7η Απριλίου, οπότε και είναι προγραμματισμένο άτυπο Eurogroup στη Μάλτα. 
Και αν όλα πάνε καλά, αμέσως μετά  η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κ.ο.κ. Τον Απρίλιο λοιπόν τα σπουδαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου