Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Μαξίμου: Σάλπισμα υποχώρησης στη διαπραγμάτευση - Εκεχειρία με Τσακαλώτο...!!!


Ενώ μεθοδεύεται η κυβερνητική υποχώρηση από τις «κόκκινες γραμμές» προκειμένου να ολοκληρωθεί η Β Αξιολόγηση, 

το Μαξίμου επιχειρεί να κλείσει το «θέμα Τσακαλώτου» που ήρθε στο προσκήνιο μετά το επεισόδιο του υπουργού Οικονομικών με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Συμφωνία μέχρι τις 9 Μάρτη

Παρά το όργιο φημών, είναι δεδομένο ότι το Μαξίμου έχει πάρει την απόφαση να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές. Στην πράξη, συμφωνία σημαίνει αποδοχή κάποιων από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, αφού οι Ευρωπαίου θεωρούν απαραίτητη τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το ερώτημα για το κυβερνητικό επιτελείο μοιάζει να μην είναι το αν θα κλείσει η συμφωνία, αλλά το αν αυτή θα είναι πολιτικά διαχειρίσιμη. Το ζητούμενο είναι να αποφευχθεί μια εσωκομματική πολιτική κρίση, κάτι που δεν είναι εύκολο.
Εκτός από τους εσωτερικούς πολιτικούς λόγους που ωθούν τον Αλέξη Τσίπρα στο να επιθυμεί το κλείσιμο της αξιολόγησης, έχουν ιδιαίτερη σημασία οι εξωτερικοί εξαναγκασμοί. Σύμφωνα με παράγοντες των αγορών, αν η απόφαση για ένταξη της Ελλάδας στο QE δεν ληφθεί στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 9 Μαρτίου, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η έξοδος της χώρας στις χρηματαγορές το καλοκαίρι του 2018. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η δανειοδότηση της χώρας από τις αγορές θα αποτελέσει ορόσημο της «επιστροφής στην οικονομική κανονικότητα». Ταυτόχρονα, οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου θα προβάλουν την επιστροφή στις αγορές ως κεντρικό στοιχείο του success story του ΣΥΡΙΖΑ.

Πίσω από τις «κόκκινες γραμμές»

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει πίσω (για μία ακόμα φορά) από τις «κόκκινες γραμμές» που η ίδια χάραξε. Αφήνοντας στην άκρη το πρωθυπουργικό «ούτε ένα ευρώ μέτρα», η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στέλνει μηνύματα στους δανειστές ότι μπαίνει στη συζήτηση για ενδεχόμενη μείωση του αφορολόγητου. Καθόλου τυχαία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνέντευξή του στον Real fm δεν διέψευσε ότι η κυβέρνηση συζητάει τη μείωση του αφορολόγητου. Ο κ. Τζανακόπουλος αρκέστηκε να πει ότι: «Θα ήθελα να μην σπεύσουμε να προεξοφλήσουμε αποφάσεις στη βάση διαρροών ή δημοσιευμάτων. Δεν θα προεξοφλούσα, αν ήμουν δημοσιογράφος, μία τέτοια κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης».
Είναι πολύ πιθανό το τελικό «deal» να μην συμπεριλάβει το σύνολο των απαιτήσεων του ΔΝΤ, αλλά «δύο τρία πεδία». Η κυβέρνηση μάλλον θα προσπαθήσει να εξαιρέσει τις συντάξεις από τις νέες περικοπές, ενώ τα όποια μέτρα θα συνδεθούν με τον κόφτη. Επομένως, η κυβέρνηση θα αρθρώσει τη ρητορική γύρω από το επιχείρημα ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν εντέλει γιατί θα επιτευχθούν οι στόχοι του πλεονάσματος. Ωστόσο, θα χρειαστεί κάτι ακόμα, πιο χειροπιαστό, για να καθησυχαστεί η ανάστατη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΙΡΖΑ. Μια ορισμένη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων θα μπορούσε να χρυσώσει το χάπι των νέων μέτρων.
Η κυβέρνηση αναμένει τα επόμενα εικοσιτετράωρα τη νέα «συμβιβαστική» πρόταση των δανειστών. Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της Μάλτας ο πρωθυπουργός θα αποκτήσει εικόνα αυτής της πρότασης. Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τρέχει κάτι με τον Ευκλείδη;

Μπορεί το «ζήτημα Τσακαλώτου» να ήρθε στο προσκήνιο το βράδυ της Τετάρτης με το σοβαρό επεισόδιο Βούτση-Τσακαλώτου, αλλά είχε ανοίξει νωρίτερα.. Στον τελευταίο Βηματοδότη γράφτηκε ότι ο πρωθυπουργός αισθάνεται «προδομένος» από τη στάση των κκ Τσακαλώτου και Χουλιαράκη γιατί του έδωσαν λάθος εικόνα σχετικά με τη στάση των δανειστών. Σύμφωνα με τον Βηματοδότη, το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί το κλείσιμο της αξιολόγησης με κάθε τίμημα. Μετά το δημοσίευμα ήρθε το επεισόδιο στη Βουλή με αποτέλεσμα να εγερθεί το ερώτημα αν υπάρχει διάσταση μεταξύ Τσίπρα και Τσακαλώτου.
Αξιωματούχος του Μαξίμου με τον οποίο επικοινώνησε το newpost.gr, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει ζήτημα: «Δεν τρέχει τίποτα με τον Ευκλείδη. Οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό είναι άριστες. Βρίσκονται σε στενή συνεργασία, όπως και με άλλα κυβερνητικά στελέχη, για τη χάραξη της γραμμής μας στη διαπραγμάτευση.» Ο αξιωματούχος παρέπεμψε και στη σχετική δήλωση Τζανακόπουλου στον Real fm: «Οι σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών είναι εξαιρετικές. Υπάρχει στενότατη συνεργασία και βαθιά συναντίληψη πολιτική και ιδεολογική στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χειριζόμαστε όλα τα ζητήματα.»
Ανάλογο μήνυμα εκπέμπει και η πλευρά Τακαλώτου. Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται πολύ κοντά στον υπουργό Οικονομικών, είπε στο newpost.gr ότι «δεν υπάρχει θέμα με το Μαξίμου. Η διαπραγματευτική γραμμή είναι συλλογικά επεξεργασμένη και δεν υποχωρούμε από αυτή.»
Το θέμα κλείνει λοιπόν. Ωστόσο, όσοι έχουν καλή μνήμη ίσως θυμήθηκαν μια αποστροφή της ομιλίας του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Όλοι μαζί τα συμφωνούμε και όλοι μαζί τα εφαρμόζουμε τα συμφωνηθέντα. Δεν θα εφαρμόζουν οι δεξιοί του κόμματος, και οι αριστεροί είναι κάτι άλλο. Μαζί τα κάναμε. Μαζί θα τα κερδίσουμε. Μαζί». Εν ολίγοις, ο «Μουτζουρης» των μέτρων δεν μπορεί να πέσει στον κ. Τσακαλώτο. 

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου