Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Η επίσκεψη Μοσκοβισί και το «κρυφό» κυβερνητικό σχέδιο...!!!



«Περιμένοντας τον Πιέρ…» θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος του σημερινού έργου, καθώς από όσα κομίζει ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων 

αλλά και τις απαντήσεις που θα πάρει από τους κ.κ. Τσίπρα –Τσακαλώτο θα εξαρτηθούν πολλά.
Στην πραγματικότητα, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές δεν είναι τόσο μεγάλη – ο διάβολος, ωστόσο, κρύβεται στις λεπτομέρειες και κάθε 24ωρο που περνά, η πίεση γίνεται μεγαλύτερη για την Αθήνα.
Τι κρύβεται, ωστόσο, πίσω από τη διαρκώς επαναλαμβανόμενη -την είπε περίπου έξι φορές- φράση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, χθες στο briefing, ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μια συμφωνία, που δεν θα περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα»;
Κρύβεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η θεώρηση της κυβέρνησης ότι μέτρα και λιτότητα είναι ό,τι εφαρμόζεται, ό,τι φτάνει στον πολίτη ως λογαριασμός. Και όχι ό,τι ψηφίζεται.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να νομοθετήσει μέτρα που θα εφαρμοστούν εάν και εφόσον… Με βάση τους σημερινούς -βελτιωμένους- δείκτες και τους υπολογισμούς της  τα μέτρα που θα χρειαστεί να νομοθετήσει τώρα, δεν υπάρχει περίπτωση να απαιτηθεί η εφαρμογή τους. (Στη διαφορετική περίπτωση, το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου θα έχει καταρρεύσει, μαζί και η κυβέρνηση βεβαίως…).
Υπό την προϋπόθεση φυσικά, ότι όλο το πακέτο θα κλειδώσει τώρα: με κλείσιμο της αξιολόγησης, με μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, με ένταξη στην περίφημη ποσοτική χαλάρωση του κ. Ντράγκι. Γιατί χωρίς αυτά, η οικονομία δεν θα πάρει μπροστά, οι προβλέψεις δεν θα βγουν και άρα, η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στο φαύλο κύκλο, από τον οποίο τώρα προσπαθεί να βγει.
Οι διαβεβαιώσεις, όμως, από τα χείλη των πολιτικών μας, του τύπου, «ψηφίζουμε τώρα μέτρα, που δεν θα εφαρμοστούν», δεν θα γίνουν εύκολα πιστευτές –ό,τι και αν λέει η γλώσσα των αριθμών. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει τη διπλή νομοθέτηση (όπως από χθες σας είχε ενημερώσει το newpost.gr. και ο συνάδελφος Γ. Αλμπάνης).
Των μέτρων που αξιώνουν κάποιοι από τους εταίρους και των μέτρων που θέλει να περάσει η κυβέρνηση, με τα τελευταία να είναι μέτρα –ανάσα για τους πολίτες. Σχέδιο που είχε …μαρτυρήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξή του στον ‘Αντέννα’. «Δεν διαπραγματευόμαστε μόνο το αφορολόγητο αλλά και για θετικά πράγματα, όπως το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, άρα το συνολικό πακέτο έχει και θετικά μέτρα, για αυτό οι πολίτες πρέπει να είναι πιο χαλαροί και να περιμένουν το συνολικό πακέτο», είχε αποκαλύψει ο υπουργός Οικονομικών σε μια φράση που μάλλον είχε περάσει απαρατήρητη. Άρα, λοιπόν, συντάξεις και αφορολόγητο από τη μια, φοροαπαλλαγές από την άλλη...
Συνεπώς η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την τελική συμφωνία, θα απευθυνθεί στους πολίτες με ένα διπλό… πακέτο: με τα καλά και τα κακά μέτρα, ζητώντας από όλους να ανασκουμπωθούν και να βγάλουν τη χώρα από το λαβύρινθο της κρίσης. Η ευκαιρία είναι μπροστά και είναι δική μας, θα μπορούσε να ήταν το κυβερνητικό μότο.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου