Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Πώς η Φ.Γεννηματά άλλαξε τις πολιτικές ισορροπίες...!!!

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
 
Η ΝΔ «ΞΕΜΕΝΕΙ» ΑΠΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ - Η Φ.Γεννηματά είναι αυτή που αλλάζει τις πολιτικές ισορροπίες και «κλείνει» τον δρόμο για την πρωθυπουργία, στον Κυριάκο Μητσοτάκη 
 
μετά την δήλωσή της ότι θα συμμετάσχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα μόνο αν περιλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα.
 
Αρνήθηκε μεν την προεκλογική συνεργασία με Α. Τσίπρα αλλά είπε και όχι σε μετεκλογική μόνον με τον Κ. Μητσοτάκη.
 
Η στάση της αυτή αλλάζει τα πάντα στο πολιτικό σκηνικό.
 
Το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη ήταν ο μόνος κυβερνητικός εταίρος που μπορούσε να ποντάρει η ΝΔ ότι θα είχε μετά τις εκλογές όποτε αυτές λάβουν χώρα.
 
Τώρα ούτε αυτό θα είναι εφικτό.
 
Η ΝΔ δεν έχει κανέναν άλλο πολιτικό σχηματισμό με τον οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί.
 
Με το ΚΚΕ αποκλείεται, με τον ΛαϊκόΣύνδεσμο αποκλείεται, με την Ένωση Κεντρώων αν μπει στην Βουλή είναι γνωστή η αρνητικότητα ως προς την οικογένεια Μητσοτάκη του αρχηγού της Βασίλη Λεβέντη, με το Ποτάμι μήπως; Μάλλον «ξεράθηκε» και δεν έχει πολλές πιθανότητες να μπει στην Βουλή.
 
Με τους ΑΝΕΛ; Όχι βέβαια.
 
Ποιοι απομένουν; Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΣΥΡΙΖΑ.
 
Και η πρώτη δια της αρχηγού της το κατέστησε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκ των ουκ άνευ ο όρος συμμετοχής του στην κυβέρνηση.
 
Η ΝΔ ακόμα κια αν καταφέρει να πιάσει το όριο της αυτοδυναμίας (πάρα πολύ δύσκολο) θα έχει 151-152 βουλευτές ακριβώς δηλαδή όσους είχε ο πατέρας Μητσοτάκης το 1990.
 
Δεν γίνεται να κυβερνήσει έτσι μια χώρα η οποία με το που θα περάσει η Αριστερά στην αντιπολίτευση θα βρίσκεται σε μόνιμο αναβρασμό και ξαφνικά όλοι θα κατεβαίνουν στους δρόμους.
 
Αυτό τον υγιεινό περίπατο που κάνει η κυβέρνηση Α.Τσίπρα να νομοθετεί σκληρά μέτρα 2 χρόνια τώρα και να υπάρχει ανοχή δεν θα έχει την πολυτέλεια να το κάνει και η ΝΔ. Ανοχή παγκοσμίως επιδεικνύεται μονάχα σε αριστερές κυβερνήσεις, ποτέ σε δεξιές. Αυτό χρήζει αναλύσεως αλλά δεν είναι της παρούσης.
 
Όλα αυτά εάν περάσει το όριο της αυτοδυναμίας. Το πιθανότερο σενάριο όμως είναι ότι θα πιάσει περίπου 145-147 βουλευτές.
 
Και έχει ξεμείνει απο κυβερνητικούς εταίρους.
 
Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Πολύ απλά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετάσχει σκοπίμως σε κανένα κυβερνητικό σχήμα με τη ΝΔ και τότε δεν θα συμμετάσχει ούτε η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η Φ.Γεννηματά επέλεξε αυτόν τον δρόμο διότι η πρώτη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ «εξαέρωσε» το ΠΑΣΟΚ. Εάν το πράξει και για δεύτερη φορά τότε πολύ δύσκολα θα βρίσκει ψήφους στο μέλλον για να μπαίνει στην Βουλή.
 
Επι της ουσίας αυτό σημαίνει ότι ΔΕΝ θα προκύψει κυβέρνηση από επερχόμενες εκλογές. Θα πάμε και σε δεύτερες επανληπτικές εκλογές που όμως θα διεξαχθούν με το σύστημα της «σχεδόν» απλής αναλογικής.
 
Από αυτές θα προκύψει μια ΝΔ πιθανότατα πάλι πρώτο κόμμα αλλά με πολύ λιγότερους βουλευτές από τους 145-147. Για την ακρίβεια θα μάζευε με το ζόρι περίπου 100 βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ 80-85 βουλευτές
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έχει πληθώρα επιλογών για να συμμαχήσει κάτι που θα το κάνει. Έχει την Δημοκρατική Συμπαράταξη, την Ένωση Κεντρώων και τους ΑΝΕΛ ενώ μπορεί να εισέλθει στην Βουλή κι άλλο αριστερό κόμμα όπως η Πλεύση Ελευθερίας της Ζ.Κωνσταντοπούλου και η Λαϊκή Ενότητα του Π.Λαφαζάνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει που να στραφεί, η ΝΔ δεν έχει.
 
Την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική φαίνεται να την επιζητάει και η ίδια η Φ.Γεννηματά
 
Τι προτείνει στην περίπτωση που οι κάλπες δεν βγάλουν αυτοδυναμία; Τις επαναληπτικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με απλή αναλογική.
 
«Εμάς μας συμφέρει. Τη χώρα ίσως δεν θα συμφέρει. Δεν μπορεί όμως να είμαστε μονίμως εμείς η υπεύθυνη δύναμη, αυτοί που βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το παραταξιακό» αναφέρει.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζειπως:   
 
«Δεν πρόκειται να συναινέσω σε δύο πράγματα: Πρώτον, να παραμείνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας και, δεύτερον, να δώσουμε κοινοβουλευτική στήριξη για να κάνει κυβέρνηση ο Μητσοτάκης».
 
Της είπανε ότι μπορεί να χρεωθεί την ακυβερνησία αλλά η απάντησή της τα λέει όλα
 
«Και γιατί θα πρέπει να το χρεωθούμε εμείς; Να συμφωνήσουν η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν συμφωνήσουν, ας πάμε σε εκλογές και με απλή αναλογική. Εμάς μας συμφέρει. Τη χώρα ίσως δεν θα συμφέρει. Δεν μπορεί όμως να είμαστε μονίμως εμείς η υπεύθυνη δύναμη, αυτοί που βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το παραταξιακό. Ας το κάνουν και οι άλλοι. Αν συμφωνήσουν, τότε, ναι, θα μπούμε και εμείς στην κυβέρνηση. Σε τρίδυμο παίζουμε, σε δίδυμο όχι».
 
Συνεπώς είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για τα κυβερνητικά σχέδια της ΝΔ. Με την ψήφιση της απλής αναλογικής ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να παραμείνει ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου