Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Το παρασκήνιο της κόντρας Βούτση - Τσακαλώτου...!!!



Για τα διαλυτικά φαινόμενα που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο κυβερνητικό «σκάφος» έκανε λόγο χθες το newpost.gr.  

γράφοντας κατά λέξη: «Επιστρέφοντας σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός πρέπει να μαζέψει το… μαγαζί του, που δίνει κάποιες φορές εικόνα διάλυσης, με ατυχείς δηλώσεις, που γίνονται …βούτυρο στο ψωμί του αντιπάλου».
Και χθες βράδυ, στη Βουλή, ένα οξύτατο περιστατικό μεταξύ δύο κορυφαίων του ΣΥΡΙΖΑ, του προέδρου του Κοινοβουλίου Ν. Βούτση και του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου ήλθε να επιβεβαιώσει το πολύ άσχημο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στα υψηλά κλιμάκια του κυβερνώντος κόμματος.

Το περιστατικό γνωστό: ο Ε. Τσακαλώτος ζητά επί προσωπικού το λόγο από τον πρόεδρο (για να απαντήσει στον Κ. Μητσοτάκη), ενώ είχε ανεβεί στο βήμα ο Α. Τσίπρας σημειωτέον.

Ο Ν. Βούτσης δεν του δίνει το λόγο και ο εμφανώς εκνευρισμένος υπουργός απαντά χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» τον πρόεδρο. Τέτοιες εκφράσεις προς το προεδρείο είναι εκτός τόπου και χρόνου ανταπαντά ο Ν. Βούτσης που επιμένει μέχρι τέλους να μην του δώσει το λόγο. Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του, ο μόνος από τους κυβερνητικούς πρωταγωνιστές που είχε αντιληφθεί το «λαβράκι» προς όφελος της αντιπολίτευσης, χαμογελούσε αμήχανα ενώ κάποια στιγμή ακούστηκε να λέει απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο, «έλα ρε Νίκο».
Το περιστατικό έρχεται να επιτείνει το κακό κλίμα στους κόλπους της κυβέρνησης, ενδεχομένως γιατί, όπως εκτιμάται από κάποιες πλευρές, ορισμένοι διαβλέπουν το (κακό) αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης… Άρα, το Μ. Μαξίμου καλείται να αποκαταστήσει την ηρεμία και την ευρυθμία στο «στρατόπεδο» κυβέρνησης -ΣΥΡΙΖΑ στην πιο κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης.
Υποκρύπτεται όμως, κάτι πίσω από το επεισόδιο Βούτση –Τσακαλώτου; Πρώτα απ’ όλα δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Βουλής εξαντλεί την αυστηρότητα του Κανονισμού και δεν δίνει το λόγο σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (ή ακόμη και σε υπουργό), όταν είναι σε εξέλιξη η βασική πολιτική μονομαχία Τσίπρα –Μητσοτάκη. Επιδεικνύοντας την ίδια αυστηρότητα προς όλες τις πτέρυγες της Βουλής, μπορεί να «κόβει» αντίστοιχα αιτήματα π.χ. από τον Ε. Βενιζέλο, όταν εκείνος επιδιώκει να απαντήσει στον πρωθυπουργό ή σε κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης. Πάντα επί προσωπικού…
Ανεξαρτήτως όμως αυτού, υπάρχει κάτι άλλο που υφέρπει στη σχέση Βούτση –Τσακαλώτου; Πρώτα απ’ όλα, ο πρόεδρος της Βουλής ήταν από προχθές, λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συνομιλούν μαζί του, εξαιρετικά εκνευρισμένος από την παραδοχή Τσακαλώτου για τις καθυστερήσεις και τα κενά της αξιολόγησης. «Δίνουμε ‘τροφή’ στους αντιπάλους μας», σύμφωνα με την προσέγγιση Βούτση. Ο οποίος δεν αρνήθηκε να αφήσει ακάλυπτο τον υπουργό Οικονομικών και δημοσίως: «Ρωτήστε τον κ. Τσακαλώτο», ήταν η απάντηση που έδωσε όταν ρωτήθηκε από το «Σκάι» για την επιστολή του υπουργού προς τους δανειστές.
Αλλά και πάλι, είναι μόνον αυτό; Ε. Τσακαλώτος και Ν. Βούτσης ερίζουν για την πολιτική «προίκα» της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, ποιος από τους δυο με άλλα λόγια θα εκφράζει αυθεντικότερα την τάση αυτή. Ο πρόεδρος της Βουλής για παράδειγμα, ναι μεν δεν θέλει εκλογές τώρα, προβληματίζεται έντονα όμως για τα μέτρα που καλείται να πάρει η κυβέρνηση και τα οποία θα απομακρύνουν ακόμη περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ από τις τάξεις και κοινωνικές ομάδες που τον είχαν ψηφίσει κατά πλειοψηφία.
Το «φάντασμα» του ΠΑΣΟΚ επιστρέφει τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, που ανησυχεί ότι θα έχει την ίδια πολιτική τύχη με το πάλαι ποτέ αυτό μεγάλο κόμμα. Βασικό ζητούμενο για τον ΠτΒ η διατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά κοντά ή λίγο πάνω από το 20%, κάτι που προφανώς διακυβεύεται από τα μέτρα που θα κληθεί από τους δανειστές να πάρουν τώρα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου