Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Τα πέντε «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης...!!!

Των Γιάννη Αλμπάνη και Σεραφείμ Νικολάου

Κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις προκειμένου τα σημερινό Eurogroup (αρχίζει στις 4:00 ώρα Ελλάδας) να καταλήξει σε κατ’αρχήν συμφωνία (agreement in sight) 

που θα επιτρέψει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Σύμφωνα με πηγή στις Βρυξέλλες, έχει οριστεί για σήμερα συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους όλων τα δανειστών. Η συνάντηση θα λήξει λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup. Σκοπός των συμμετεχόντων είναι η διαμόρφωση του πλαισίου μιας ενδεχόμενης συμφωνίας στο Eurogroup.
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, «οι πιθανότητες συμφωνίας είναι μικρές, αλλά υπαρκτές». Τα «αγκάθια της διαπραγμάτευσης είναι:

1.Το ύψος του λογαριασμού. Το ΔΝΤ επιμένει να ζητάει νέα μέτρα 3,6 δισ. για μετά το 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει ήδη δεχτεί μέτρα 1,8 δισ.
2. Τα «αντισταθμιστικά μέτρα που θέλει να ψηφίσει η κυβέρνηση μαζί με τις περικοπές.
3. Τον άμεσο καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Το ζητάει μετ’ επιτάσεως η κυβέρνηση, το αρνούνται οι δανειστές.
4. Τη χρονική διάρκεια για την οποία θα είναι η Ελλάδα υποχρεωμένη σε πλεονάσματα 3,5%
5. Την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων που θέλει η κυβέρνηση, αλλά αρνείται το ΔΝΤ.

Με το βλέμμα στη συνάντηση της Τετάρτης στο Βερολίνο

Τα «σπουδαία» για το ελληνικό πρόγραμμα θα αποφασιστούν την Τετάρτη στο Βερολίνο στη συνάντηση Μέρκελ- Λαγκάρντ- Γιούνκερ. Όπως έγραψε ήδη το newpost.gr παρατηρητής των διεθνών εξελίξεων μας έλεγε ότι αυτή καθαυτή η συνάντηση των δύο ισχυρών κυριών στέλνει και ένα μήνυμα: ότι οι κ.κ. Σόιμπλε και Τόμσεν μένουν έξω από αυτήν, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Ενώ πηγή μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημείωνε ότι και η Ντέλια Βελκουλέσκου έχει αρχίσει να κρατά αποστάσεις από τον Πόουλ Τόμσεν. Ενδιαφέρουσες ανακατατάξεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα δούμε πολύ καιρό μετά…

Ελλάδα και Ευρώπη κατά του ΔΝΤ

Όπως και να έχει, στο σημερινό Eurogroup η Ελλάδα φαίνεται να έχει συμμάχους του Ευρωπαίους στην αμφισβήτηση της λογιστικής του ΔΝΤ. Όπως έγραψε το newpost.gr σήμερα το ΔΝΤ καλείται να ανανωρίσει ότι οι υπολογισμοί του αστόχησαν. Μάλιστα η πρόσφατη έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών ήταν για την ελληνική κυβέρνηση κάτι σαν… μάννα εξ ουρανού. Η δημοσιοποίησή της όμως, λίγα 24ωρα πριν το Eurogroup φαίνεται πως έχει …παρασκήνιο. Οι Ευρωπαίοι έχουν αντιληφθεί ότι, έχοντας τις προτάσεις του ΔΝΤ ως Ευαγγέλιο, είναι σαν να παίζεις με τα σπίρτα σε μια μπαρουταταποθήκη. Η μετακίνηση ακόμη του συνήθως σκληρού αντιπροέδρου της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, είναι στοιχείο που δεν πρέπει να προσπεράσει κανείς στην ανάλυσή του. Συνεπώς, είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης δεν θα είναι οι μόνοι που θα αμφισβητήσουν τη… λογιστική του ΔΝΤ.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου