Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Αγωνία των τραπεζιτών για τις καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων...!!!


Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ο Στουρνάρας μετά την συνάντηση με τους τραπεζίτες

Την αγωνία τους για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο θέμα της αναδιάρθρωσης των «κόκκινων» δανείων, εξέφρασαν οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών στο γεύμα που είχαν με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών εξέφρασε τον προβληματισμό της για την καθυστέρηση της υλοποίησης του εξωδικαστικού συμβιβασμού και κυρίως γιατί δεν έχει ακόμη νομοθετηθεί το ακαταδίωκτο των στελεχών των τραπεζών και του Δημοσίου που θα υπογράφουν ρυθμίσεις δανείων.
Κυρίως «κόκκινων» επιχειρήσεων που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και είτε θα πρέπει να γίνει «κούρεμα» είτε να βάλουν λουκέτο, αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ώστε να προχωρήσει η αγορά. Τη συζήτηση μονοπώλησε η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που μπορεί να δημιουργήσει εκ νέου προβλήματα στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Η πορεία των στόχων που έχουν θέσει τα πιστωτικά ιδρύματα σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως προς την υλοποίησή των στόχων αυτών -καθώς καθυστερεί το θεσμικό πλαίσιο- αποτέλεσαν το σημαντικότερο αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο μερών.
Σήμα κινδύνου για τα «κόκκινα» δάνεια
Και τα δύο μέρη συμφωνούν στις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν ώστε να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο ανοίγοντας τελικώς τους ορίζοντες των διαθέσιμων λύσεων, προκειμένου να υπάρξει πλήρης εξυγίανση των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν μπροστά τους να αντιμετωπίσουν τα stress tests του 2018.
Τα θέματα που εκκρεμούν είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, και το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών. Τόσο το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού όσο και αυτό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πρέπει ωστόσο να συμφωνηθούν με τους Θεσμούς. Όμως οι τράπεζες φαίνεται να αντιμετωπίζουν και νέα δεδομένα όπως η πρόταση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ κ. Κονστάντσιο προκειμένου να διαμορφωθούν τοπικές bad banks σε κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. που θα στηρίζονται από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Ένα πάντως τέτοιο project στην υλοποίησή του θα απαιτήσει και νέο χρόνο που οι τράπεζες δεν φαίνεται να έχουν στη διάθεσή τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες ο Γ. Στουρνάρας ώστε να ξεμπλοκάρουν τα θέματα και να μην τεθεί σε κίνδυνο η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, αλλά και να μην υπάρξει κατάρρευση επιχειρήσεων. Οι τραπεζίτες, ειδικά για το ζήτημα της προστασίας στελεχών, θα δουν το επόμενο διάστημα και τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κοντονή.
Ρευστότητα
Η ρευστότητα των τραπεζών που αναμένεται να βελτιωθεί με την είσοδο της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση εφόσον υπάρξει η σχετική συμφωνία, ήταν επίσης ένα από τα θέματα συζήτησης που απασχόλησαν τη χθεσινή συνάντηση.
Ιδιαίτερα καίρια θεωρούσαν οι τραπεζίτες τη χθεσινή σύνοδο του ΔΝΤ και τελικώς τη συμμετοχή του ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ενδεχόμενο να μη συμμετέχει η χώρα μας στην ποσοτική χαλάρωση θα περιορίσει τις διαθέσιμες πηγές ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι τραπεζίτες εξάλλου δείχνουν να προετοιμάζονται και όσον αφορά την επίσκεψη της Ντ. Νούι τον ερχόμενο μήνα στην Αθήνα, επίσκεψη την οποία συνδυάζουν με την προετοιμασία των πιστωτικών ιδρυμάτων για τα stress tests του 2018.
Αναβαλλόμενος φόρος
Σε κάθε περίπτωση τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα συζητούν και άλλα θέματα που άπτονται της εξυγίανσης του ισολογισμού τους, που είναι η πρόοδος των σχεδίων αναδιάρθρωσης (όλα τα πιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται εντός στόχων) όπως επίσης η διαχείριση του αναβαλλόμενου φόρου που έχει σημαντική συμμετοχή στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών. Στη συνάντηση μετείχαν οι πρόεδροι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που είναι και μέλη του προεδρείου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (Νίκος Καραμούζης – Eurobank, Γεώργιος Χαντζηνικολάου – Τράπεζα Πειραιώς, Παναγιώτης Θωμόπουλος – Εθνική Τράπεζα και Βασίλης Ράπανος – Alpha Bank), ο πρόεδρος της Attica Bank Παναγιώτης Ρουμελιώτης, καθώς και οι Αιμίλιος Κυριάκου (Citibank) και Steve Banner (HSBC Bank), αλλά και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών (Γιώργος Πουλόπουλος – Τράπεζα Πειραιώς, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης – Εθνική Τράπεζα, Φωκίων Καραβίας – Eurobank, Δημήτριος Μαντζούνης – Alpha Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης – Attica Bank).

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου