Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Οι πολιτικές προεκτάσεις της Συμφωνίας των Βρυξελλών...!!!

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
                      
Στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, οι δανειστές «συμφώνησαν» ότι θα «συμφωνήσουν» για την επίμαχη κι εν εκκρεμότητα τελούσα δεύτερη αξιολόγηση.  

Επετεύχθη, με απλά λόγια αυτή η περίφημη «πολιτική συμφωνία» την οποία επεδίωκε η κυβέρνηση μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμη επ αόριστον αναβολής.
     
Πέραν από το όποιο παντοιοτρόπως διαφημιζόμενο «success story» από την πλευρά της κυβέρνησης και των όποιων πυρών εκτοξεύονται από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ένα είναι σαφές και λίαν διακριτό.
Η «συμφωνία»…, για «συμφωνία» εξυπηρετεί και τους τρεις εμπλεκομένους χαρίζοντάς τους, τα αναγκαία αποθέματα πολιτικού χρόνου :

     α. Οι Ευρωπαίοι δανειστές, αναμφίβολα κέρδισαν ένα απρόσκοπτο πέρασμα όλης της εκλογικής περιόδου, - Μάρτιος εκλογές στην Ολλανδία, Απρίλης και Μάιος εκλογές στην Γαλλία, Φθινόπωρο εκλογές στην Γερμανία, στις κάλπες μάλλον θα οδεύσει και η Ιταλία - , χωρίς να εμπλακούν στην εκλογική αντιπαράθεση δύσκολα κι αντιλαϊκά θέματα για τους εκλογείς τους, όπως μέτρα για το ελληνικό χρέος και ενδεχόμενο «κούρεμα» αυτού…
     β. Το ΔΝΤ βρίσκει χρόνο να ξεδιπλωθεί η πολιτική του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τόσο έναντι ολόκληρης της Ευρώπης γενικά, όσο και του ελληνικού προγράμματος διάσωσης ειδικά…
     γ. Η κυβέρνηση των Αθηνών, από την δική της πλευρά,    πανηγυρίζει το τέλος της λιτότητας διά στόματος Ντάισελμπλουμ και εύλογα ρίχνει την προπαγάνδα ότι πέρασε τον σκόπελο της λιτότητας…  
     Σ αυτό το κλίμα, το Βερολίνο υποχώρησε από τις μέχρι τούδε άκαμπτες θέσεις του, τόσο εν όψει των ολλανδικών όσο και των γαλλικών εκλογών καθώς δεν θα ήθελε επ ουδενί, το ελληνικό ζήτημα να συνεχίσει να αποτελεί όπλο στα χέρια των αντιπάλων των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Προς τούτο, είχε ήδη καταγραφεί μια θεαματική στροφή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με σχετικές δηλώσεις του που αποδοκίμαζαν αυτό που μέχρι πριν λίγο καιρό απειλούσε: Grexit, δηλαδή, την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

                        Η πολιτική συμφωνία
      
Η επίσημη διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου, ήταν σαφής :  «…επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και τους Επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία, - staff level agreement - ,  εντός ολίγων ημερών. Η Πολιτική Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».
     
Από την δική της πλευρά, η κυβέρνηση δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. Σύμφωνα με πηγές αξιόπιστες, δεδομένη θεωρείται η μείωση του αφορολόγητου από το 2019, με την κυβέρνηση να θέτει ως αποδεκτό όριο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα 7.200 ευρώ. «Εάν έχουμε τη λήψη μέτρου το οποίο επιβαρύνει, θα έχουμε αντίστοιχο μέτρο ελάφρυνσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, προσθέτοντας ότι η νομοθέτηση μέτρων και αντίμετρων «θα γίνεται ταυτοχρόνως»….
   
Για τις συντάξεις παραμένει άγνωστο το εάν η περικοπή τους μετά το 2020– δια της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς - θα συνοδεύεται από θετικά αντίμετρα απ' ευθείας υπέρ των συνταξιούχων που θα πληγούν ή από γενικότερα αντισταθμιστικά μέτρα αναπτυξιακής κατεύθυνσης.
     
Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση. Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.
     
Η Κομισιόν επιμένει σε μια ισορροπημένη συμφωνία , όπως είπε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να δει ένα φωτεινό σημάδι στο τούνελ της λιτότητας. Εξήγησε δε ότι τα επόμενα δημοσιονομικά μέτρα θα είναι για να διασφαλίσουν τις επιφυλάξεις των θεσμών, καθώς «έχουμε ακόμα να κλείσουμε την απόσταση στις εκτιμήσεις». Τέλος ο κ. Μοσκοβισί ανακοίνωσε και προσπάθειες για ενίσχυση της απασχόλησης στην Ελλάδα με στροφή σε ενεργές πολιτικές απασχόλησης. Ειδικά για την πολιτική της απασχόλησης, υπάρχει η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος  ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια. 

                              Διευθέτηση του Χρέους
      
Για το μέγα θέμα της απομείωσης του χρέους υπήρξε ένας αμοιβαίος συμβιβασμός. Από την πλευρά της Ελλάδας έγινε ξεκάθαρο ότι δεν θα ανακινήσει το όλον θέμα πριν τις γερμανικές εκλογές. Από την δική της πλευρά, η καγκελαρία αποδέχτηκε να επισπευτεί η συζήτηση από το 2019, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, για αμέσως μετά τις εκλογές στην Γερμανία. Επιπλέον, με το τέλος της παρούσης αξιολόγησης υπάρχει αμοιβαία δέσμευση για να υπάρξει σαφής συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης, που θα εξασφαλίζει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα…. Προς τούτο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤΑ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιουγκέρ συναντήθηκαν με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ την περασμένη Τετάρτη στο Βερολίνο…

Το παρόν κείμενο δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017...                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου