Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Aθήνα – ΔΝΤ: Μια σχέση (;) στα άκρα… !!!

O Τόμσεν διδάσκει – ανέξοδα, και δια της ανοχής Σόιμπλε – μαθήματα δημοσιονομικής υποκρισίας, το ΔΝΤ διακηρύσσει ότι δεν ζητά από την Ελλάδα άλλη λιτότητα παρά μόνον… 

νέες περικοπές συντάξεων και φόρους, και η Αθήνα καλείται μέσα στα επόμενα 24ωρα να βρει διόδους απεμπλοκής της αξιολόγησης εν μέσω θεάτρου διατλαντικού παραλόγου.
Η έκθεση του ΔΝΤ για τη (μη) βιωσιμότητα του χρέους αποκάλυψε πλήρως το βαθύ χάσμα στους κόλπους των πιστωτών, ταυτόχρονα όμως έφερε και τις σχέσεις Ελλάδας και Ταμείου στα άκρα πολλαπλασιάζοντας τις παγίδες και τους κινδύνους στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για την β’ αξιολογηση.

Η επίθεση Τσακαλώτου - Στουρνάρα
Οι επιστολές Τσακαλώτου και Στουρνάρα που ενσωματώνονται στην έκθεση είναι ενδεικτικές του σχεδόν πολεμικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί πλέον μεταξύ Αθήνας και Ταμείου, με τον μεν υπουργό Οικονομικών να καταλογίζει στο Ταμείο αβάσιμες – έως και παραποιημένες – εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία, τον δε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας να κάνει σκληρότατη αναδρομή στα λάθη του ΔΝΤ.
Η ένταση, δε, της επίθεσης του Γιάννη Στουρνάρα προκαλεί αισθηση καθώς δεν αποδομεί μόνον τις προβλέψεις του Ταμείου για το τρέχον πρόγραμμα, αλλά του χρεώνει σε οξείς τόνους ψεύδη, λάθη, καθυστερήσεις και υποεκτίμηση των συνεπειών της λιτότητας και στο δεύτερο Μνημόνιο, κατά την περίοδο που ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά.
Τα διπλά πυρά Τσακαλώτου – Στουρνάρα έρχονται να ενισχύσουν το βαρύ κλίμα που διαμορφώνει και μεταξύ των ίδιων των δανειστών στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης η έκθεση του ΔΝΤ.
«Κανείς, πλην Σόιμπλε, δεν θέλει το ΔΝΤ»
Παρά τις δηλώσεις Τόμσεν περί γεφύρωσης των διαφορών με τους ευρωπαίους σε ό,τι αφορά το διάστημα διατήρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5%, χαρακτηριστική ήταν η δημόσια έκρηξη Ντάισελμπλουμ που δήλωσε ότι η έκθεση του Ταμείου είναι «παρωχημένη».
Την ίδια ώρα και η Κομισιόν άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό ενδεχόμενο μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με την εκπρόσωπό της Ανίκα Μπράιτχαρτ να δηλώνει ότι «το καταστατικό του ESM προβλέπει συμμετοχή του ΔΝΤ όπου αυτή είναι δυνατή».
Στην πράξη, όπως σημείωναν με νόημα χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές, «ουδείς, πλην του Σόιμπλε, επιθυμεί πλέον την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα – ενδεχομένως, ούτε και το ίδιο το Ταμείο δεν το θέλει».
Καθ΄ότι όμως μηνύματα περί υπαναχώρησης Σόιμπλε δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής, όλες οι προσπάθειες εστιάζουν στην εξεύρεση της φόρμουλας που θα επιτρέψει την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα έστω και ως τεχνικού συμβούλου.
Παρασκηνιακές κινήσεις για απεμπλοκή
Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες – και αναλόγως της έκβασης του EuroWorkingGroup της Πέμπτης – να υπάρξει σύγκλιση του Washington Club, ενώ ανοιχτό παραμένει πάντοτε και το ενδεχόμενο πρωτοβουλίας Ντάισελμπλουμ για συνάντηση όλων των εμπλεκομένων πλευρών.
Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο παραμένει σε ανοιχτή γραμμή με την Κομισιόν με στόχο την εξεύρεση πλαισίου συμφωνίας που θα διασφαλίζει την συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ – έναν στόχο, που έθεσε ως προτεραιότητα και ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες το βράδυ στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Εάν διαφανούν πιθανότητες για μια τέτοια συμφωνία, οι πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση διατεθειμένη να συζητήσει και το ζήτημα της μείωσης του αφοορλόγητου, με παράλληλα όμως αντισταθμιστικά μέτρα όπως είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η μείωση του ΕΝΦΙΑ στις ασθενέστερες τουλάχιστον ομάδες πολιτών, καθώς και στοχευμένες φοροελαφρύνσεις.
Κατά κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, τίποτα δεν πρόκειται να μπει ανοιχτά στο τραπέζι εάν δεν υπάρξει πρόταση από την πλευρά των δανειστών που θα «ξεκλειδώνει» την ποσοτική χαλάρωση. Επί του παρόντος, δε, και όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Μάριο Ντράγκι, το «κλειδί» είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το κρατά στα χέρια του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε…


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου