Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Επίθεση στον Τσίπρα - Νέο «φρένο» στην επένδυση του Ελληνικού από Φίλη και «53» ...!!!

Νέο εμπόδιο στην επένδυση του Ελληνικού έβαλαν με το «αντάρτικό» τους ο Νίκος Φίλης και 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που φέρουν την σφραγίδα της ομάδας των «53»  

αφού πρώτη υπογράφουσα είναι η Αννέτα Καββαδία αλλά και αρκετοί από τους βουλευτές που πρόσκεινται στην τάση. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν τον ορισμό αρχαιολογικών χώρων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού με ερώτηση που κατέθεσαν, χθες προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Οικονομικών. 

Όπως υπογραμμίζουν, στην ερώτησή τους «στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των εγκρίσεων για την αξιοποίηση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά (έκταση πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και παράκτιας ζώνης) και την έναρξη κατασκευής της επένδυσης, απαιτείται να ολοκληρωθούν μία σειρά θεσμικών βημάτων, τα οποία είναι απαραίτητα, με σκοπό τη νομική κατοχύρωση της επένδυσης, τη βέλτιστη ανάπτυξή της ως προς την περιβαλλοντική και κοινωνική απόδοσή της και την αποφυγή εμπλοκών λόγω μελλοντικών δικαστικών προσφυγών».
Ενώ κατέστησαν σαφές πως: «Ένα από αυτά τα θεσμικά βήματα, είναι ο ορισμός των αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου» αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνουν ότι ο ορισμός αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου δεν ακυρώνει τη δυνατότητα δόμησης από την πλευρά του επενδυτή, αλλά τη θέτει υπό τον έλεγχο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία δύναται να επιβάλει τροποποιήσεις στον σχεδιασμό, σε περίπτωση εύρεσης αρχαιοτήτων ή μετακινήσεις στη δόμηση, σε γειτονικά σημεία χωρίς αρχαιότητες.
Το νέο αυτό «πρόσχωμα» για καθυστέρηση της επένδυσης έρχεται σε μία χρονική συγκυρία που οι επενδύσεις είναι ζητούμενο και επιτακτική ανάγκη. Επίσης, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης αλλά και ως διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στους δανειστές. Όμως για άλλη μία φορά, μία μεγάλη επένδυση, που θα μπορούσε να αποφέρει μακροπρόθεσμα πολλαπλά οφέλη, μετατρέπεται σε πεδίο αντιπαράθεσης, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση Τσίπρα. 

Αντίδραση από την Δημοκρατική Συμπαράταξη

Την έντονη αντίδραση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκάλεσε η ερώτηση που κατέθεσαν 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Λίγες μέρες αφότου ο κ. Φίλης ‘’αναδείχθηκε’’ σε εσωκομματική διαφορετική φωνή, σήμερα εμφανίστηκε ως ‘’λαγός’’ της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με σκοπό να δημιουργηθούν προσκόμματα στην επένδυση για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού» τονίζει ο τομεάρχης Ανάπτυξης του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
«Η ερώτηση 18 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έγινε κατ’ εντολή του κ. Τσίπρα και του κ. Τσακαλώτου, δεδομένου ότι οι 17 Βουλευτές πρόσκεινται στην εσωκομματική φράξια των ‘’53’’» αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Καταγγέλλει δε ότι «εδώ και εβδομάδες, με πρωτοβουλία της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έχει κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής και στους Προέδρους των αρμόδιων Επιτροπών, επιστολή από κοινού με τις ΚΟ της ΝΔ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, με το αίτημα για σύγκληση κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, Οικονομικών Υποθέσεων και Μορφωτικών Υποθέσεων σχετικά με την πρόοδο της τεράστιας επένδυσης, ύψους 8,2 δισεκ. ευρώ, στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού… Δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση».

Το Ποτάμι: Μπράβο φωστήρες!

Ανακοίνωση εξέδωσε Το Ποτάμι με αφορμή την ερώτηση 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα αρχαία στο χώρο του Ελληνικού. Αναλυτικά αναφέρει: 
"Μετά την απόρριψη από το ΚΑΣ της Ακρόπολης για την επίδειξη του οίκου Gucci, 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν τη λύση. Η επίδειξη θα μπορούσε να γίνει στο Ελληνικό! Γιατί όχι, αφού με σημερινή (σ.σ χθεσινή) ερώτησή τους ζητούν να κηρυχθούν νέοι αρχαιολογικοί χώροι σε μεγάλο μέρος του πρώην αεροδρομίου. Μπράβο φωστήρες! Μόνο για ιδιωτικές επενδύσεις μην ακούσετε, γιατί σας πιάνει αλλεργία".

Στο ΣτΕ η Επιτροπή Αγώνα κατά απόφασης Κονιόρδου

Παράλληλα, η επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, να μην χαρακτηρίσει ως διατηρητέα κτίρια στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.
Η αίτηση ακύρωσης, που κατατέθηκε στις 13 Φεβρουαρίου, αφορά «νεότερα μνημεία, πολύ σημαντικά κτίρια στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, όπως: το αρχικό κτίριο του πρώην Δυτικού Αεροσταθμού, ο παλαιός Πύργος Ελέγχου και το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας συγκρότημα, πέντε κτιρίων του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων, των αρχών της δεκαετίας του 1930», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα.
Όπως συμπληρώνει η Επιτροπή, «την αίτηση ακύρωσης υπογράφουν κάτοικοι των δήμων Ελληνικού - Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας (στους οποίους ανήκει το δημόσιο ακίνητο Ελληνικού) - ενεργά μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, η ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ, Ελένη Πορτάλιου, η πρώην βουλευτής Β' Αθηνών και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη, καθώς και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ)». 

newpost.gr

Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου