Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Βασικό σενάριο το κλείσιμο της Αξιολόγησης στις 20 Μαρτίου...!!!


«Ξεπεράσαμε την επιπλέον λιτότητα και παρά το ροκάνισμα του χρόνου από μερίδα των δανειστών, συνεχίζουμε για την επίτευξη ενός εν δυνάμει προωθητικού συμβιβασμού.»

Με αυτή τη δήλωση ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο newpost, συμπύκνωσε τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση, λίγο πριν έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών. 
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το βασικό σενάριο είναι ότι η Αξιολόγηση θα κλείσει στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου, ώστε να αποφασίσει το ΔΣ της ΕΚΤ στις 27 Απριλίου την ένταξη της Ελλάδας στο QE (Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης).
Σε ό,τι αφορά τα κύρια σημεία της συμφωνίας, η διαπραγμάτευση έχει προχωρήσει περισσότερο από όσο ανακοινωθεί.

Σύγκλιση για τα αντισταθμιστικά

Η κυβερνητική αισιοδοξία εκπορεύεται κατά πάσα πιθανότητα από το ότι στην άτυπη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των δανειστών στο περιθώριο του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, δεν συμφωνήθηκαν μόνο οι μειώσεις στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. Οι δανειστές συναίνεσαν επίσης στο πλαίσιο των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.
Ο αξιωματούχος επέμεινε ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα, για κάθε 1 ευρώ περικοπών θα αντιστοιχεί 1 ευρώ φοροελαφρύνσεων. Η κυβέρνηση επιδιώκει οι ελαφρύνσεις να αφορούν αυτούς που πλήττονται από τις περικοπές αλλά και «αυτούς που έχουν αδικηθεί το προηγούμενο διάστημα από την πολιτική μας». Χωρίς να έχει κλείσει ακόμα το πακέτο, η κυβέρνηση επιδιώκει μειώσεις στον ΦΠΑ της ενέργειας και των τροφίμων, καθώς και στον ΕΝΦΙΑ. Επίσης, επιδιώκει την αύξηση των κοινωνικών παροχών (πχ επιδότηση ενοικίου) στους πολύ αδύναμους οικονομικά που όμως δεν πλήρωσαν τις προϋποθέσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Ωστόσο, ο αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει τρόπος να διοχετευτούν οι ελαφρύνσεις κατά 100% στα ίδια ακριβώς φυσικά πρόσωπα που θα υποστούν τις απώλειες από τις περικοπές. «Κάποιοι θα χάσουν, κάποιοι θα κερδίσουν», όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή.
Οι δανειστές αφήνουν στην κυβέρνηση τον καθορισμό των αντισταθμιστικών. Όμως θέτουν ως προϋπόθεση ότι δεν θα αναιρεθούν μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Ο προσδιορισμός της υπεραπόδοσης

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται εντατικά για την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων την Τρίτη. Χτες πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου πολύωρη σύσκεψη με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, ενώ ανάλογες θεματικές συσκέψεις έγιναν στα υπουργεία που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση.
Αφετηριακό σημείο της διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια (ιδίως με αυτό του ΔΝΤ) θα είναι ο προσδιορισμός του βαθμού στον οποίο η υπεραπόδοση των εσόδων του 2016 θα μεταφερθεί στις επόμενες χρονιές. Από τον προσδιορισμό αυτόν θα κριθεί και ο τελικός λογαριασμός των μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ θεωρεί συγκυριακή την υπεραπόδοση του 2016 και για αυτό ζητάει «ποιοτικά μέτρα με επαναλαμβανόμενη απόδοση σε βάθος χρόνου», δηλαδή «μαχαίρι» στο αφορολόγητο και τις συντάξεις.
Η κυβέρνηση έχει ασκήσει έντονη κριτική στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ τόσο σε ό,τι αφορά την απόδοση των μέτρων όσο και για τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Τσακαλώτος με άρθρο του στη Bild υπενθύμισε ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2016 πλεόνασμα 2%, ενώ οι προβλέψεις του ΔΝΤ έκαναν λόγο για έλλειμμα 0,3%. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών είχε αντικρούσει τον ισχυρισμό του Πολ Τόμσεν ότι τα μισά νοικοκυριά εξαιρούνται της φορολογίας εισοδήματος, τοποθετώντας το ποσοστό στο 12%. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Έφη Αχτσιόγλου με επιστολή της στους Financial Times επισήμανε ότι η κρατική χρηματοδότηση των συντάξεων προβλέπεται να είναι μικρότερη του 9% του ΑΕΠ, και όχι 12% όπως λέει το Ταμείο. Μέχρι στιγμής, το ΔΝΤ δεν έχει απαντήσει στην κριτική των Ελλήνων υπουργών.

Τα πολιτικά στατιστικά μεγέθη

Ωστόσο, ακόμα και αν η ελληνική πλευρά έχει δίκιο σε ότι, αφορά τα νούμερα, δεν είναι απαραίτητο ότι θα το βρει. Τα στατιστικά μεγέθη έχουν πάντα πολιτικό χροιά, κάτι που αποδεικνύει άλλωστε και η απότομη αλλαγή της εκτίμησης για το έλλειμμα, λίγο πριν μπούμε στο Μμνημόνιο.
Σε ερώτηση του newpost σχετικά με το αν η απαίτηση για «ποιοτικά μέτρα» υποκρύπτει την επιδίωξη του Ταμείου να επιβάλει στην κυβέρνηση μια αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος που έρχεται σε αντίθεση με τις ιδεολογικές αντιλήψεις της Αριστεράς, ο αξιωματούχος δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η μείωση του αφορολόγητου περιορίζει την προοδευτικότητα του φορολογικού συστήματος.

Οι πολιτικοί φόβοι

Η κυβέρνηση φαίνεται να φοβάται τα «επιμέρους» σημεία της διαπραγμάτευσης. Στα εργασιακά, την ενέργεια, τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων, και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές μπορεί οι δανειστές να εγείρουν απαιτήσεις οι οποίες να «ξηλώνουν» όσα η κυβέρνηση θεωρεί ότι κέρδισε σε προηγούμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης, φέρνοντάς την σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Πάντως ο κυβερνητικός αξιωματούχος δεν θέλησε να προχωρήσει σε εκτιμήσεις για τη στάση των τεχνικών κλιμακίων. «Εικόνα θα έχουμε την Τετάρτη το βράδυ», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου