Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Αγώνας δρόμου για το ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου - Μάχη για την γεφύρωση των διαφορών Ελλάδας και δανειστών...!!!

ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ: «ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΤΕ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 2018» 

Αρκετά προβληματισμένη αναχώρησε από τις Βρυξέλλες η ελληνική ομάδα της διαπραγμάτευσης υπό το υπουργό  Οικονομικών Ε.Τσακαλώτο.
Αυτό γιατί -και παρά μια γενική  αισιοδοξία για το κλείσιμο της αξιολόγησης- αισιοδοξία η οποία συνοδεύτηκε από την ανακοίνωση του  προέδρου του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλούμ για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα υπάρχουν ζητήματα «αγκάθια» που μπορεί να εκτροχιάσουν την διαδικασία

Η πρόταση για πρόσθετα μέτρα της τάξης των 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) και κυρίως η υποχρέωση ψήφισης εκ των προτέρων της μείωσης του αφορολόγητου στις 6000 ευρώ από 8636 ευρώ που μειώθηκε τον περασμένο Μάιο, δεν είναι μια καθόλου εύκολη υπόθεση.
Ο Ε.Τσακαλώτος προσήλθε με εναλλακτική πρόταση για μείωση του αφορολόγητου στα 7300 ευρώ, αλλά απορρίφθηκε ως μισή λύση, κυρίως από το ΔΝΤ.
Το ίδιο δύσκολες είναι οι περικοπές των συντάξεων που θα πρέπει να περιληφθούν στο σενάριο του "κόφτη"  που μπορεί να ενεργοποιηθεί το 2019, εάν τα δημοσιονομικά δεν πάνε  σύμφωνα με τις προβλέψεις.
Ωστόσο στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μικρή και μέσα στις επόμενες ώρες, το αργότερο στην αρχή της εβδομάδας, θα έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές, αναφέρει η Deutsche Welle.
Μάλσιτ όπως λένε τα προληπτικά μέτρα δεν θα εφαρμοστούν, εάν η Ελλάδα διασφαλίζει την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μετά το 2018.
Έτσι πιο συγκεκριμένα η  κυβέρνηση συζητά τη νομοθέτηση των προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.
Οι δανειστές κάνουν από την πλευρά τους πίσω τόσο ως προς τα μέτρα που θα νομοθετηθούν, αποδεχόμενοι στην ουσία να νομοθετηθεί ένα μέρος τώρα και ένα μετά το 2018, όσο και στο συνολικό ποσό των μέτρων, το οποίο αναμένεται να είναι μικρότερο από 3,6 δισ. ευρώ που προβλέπει η πρότασή τους.
Στην χθεσινή συνάντηση οριστικοποιήθηκε στην πενταετία η μεσοπρόθεσμη περίοδος των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Δεν αποφασίστηκε όμως σε ποιο ύψος θα ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα την επόμενη πενταετία 2024-2028.
Κατά την εφημερίδα, Handelsblatt το ΔΝΤ αποδέχεται το στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ίσως το 2018 και 2019, εκεί που ζητούσε μείωση στο 1,5% για να είναι βιώσιμο το χρέος.
Το άλλο ερώτημα, ποια θα είναι τα μέτρα λιτότητας για το διάστημα μετά το 2020, παραμένει ανοιχτό, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημεριδας , θα ξεκαθαριστεί αργότερα, όπως και για τυχόν ελάφρυνση του χρέους, που ζητά το ΔΝΤ αλλά απορρίπτει η γερμανική κυβέρνηση.
Η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι την περασμένη εβδομάδα ο Πολ Τόμσεν είχε συζητήσεις στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Τόσο ο υπουργός οικονομικών Ε. Τσακαλώτος όσο και ο αναπληρωτής του Γ. Χουλιαράκης προσπάθησαν να πείσουν ότι οι υπερβολικά υψηλές εγγυήσεις που ζητούν οι δανειστές θα ανακόψουν την πορεία της οικονομίας την στιγμή που το 2016 ξεπεράστηκε κατά τρεις φορές ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.
Η απάντηση των δανειστών ήταν ότι αν δεν επαναληφθεί για τουλάχιστον δύο φορές η επιτυχία αυτή μπορεί να είναι συγκυριακή λόγω της υπερφορολόγησης που επιβλήθηκε το 2016 .
Ένα μεγάλο θέμα που απουσίασε από την χθεσινή συνάντηση ήταν αυτό του χρέους παρότι ήταν παρόντες και η επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ στην Αθήνα κ. Ντέλια Βελκουλέσκου αλλά και ο προϊστάμενος της κ. Πόουλ Τόμσεν .
Παρόν ήταν επίσης και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ αλλά και ο επικεφαλής της ομάδας της ΕΚΤ στην Αθήνα Μάρκο Μπούτι . Τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ είναι αυτές που σηκώνουν το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους ως απαραίτητες προϋποθέσεις σε ότι αφορά στο ΔΝΤ να ενταχθεί στο πρόγραμμα και σε ότι αφορά στην ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Με δεδομένη την πρώιμη φάση της διαπραγμάτευσης και τα μέτρα που θα πρέπει ακόμη αν συζητηθούν ώστε η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει πριν από τις Ολλανδικές εκλογές το ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου δεν φαίνεται να μπορεί να τηρηθεί.  .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου