Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Στον... βάλτο η διαπραγμάτευση ένα 10ήμερο πριν από το Eurogroup...!!!



Βαλτωμένη εμφανίζεται η διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σημερινό EuroWorking Group δεν αναμένεται κάτι ουσιαστικό, ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος περιμένει ένα σήμα προκειμένου να μεταβεί στις Βρυξέλλες για εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις, το σήμα όμως, για σύγκλιση θέσεων, δεν έχει ακόμη φτάσει στην Αθήνα, όπως αποκάλυψε από χθες το newpost.gr. Όμως, ο χρόνος μετρά αντίστροφα, πλέον, για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου…

Ελλάδα και εταίροι (κυρίως οι δεύτεροι) μοιάζουν χαμένοι στη μετάφραση. Η τρέχουσα φάση της διαπραγμάτευσης δείχνει να έχει, όπως παρατηρούσε κυβερνητικός παράγων, δομικό πρόβλημα, καθώς από τη μια οι Ευρωπαίοι εταίροι δηλώνουν διακαώς ότι επιθυμούν την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά από την άλλη, δεν λαμβάνουν επί της ουσίας υπ’ όψιν τους τις διαπιστώσεις του Ταμείου για τη μη βιωσιμότητα του χρέους.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, δυσάρεστα ήχησε στην Αθήνα η δήλωση του Ολλανδού προέδρου του Eurogroup και υπουργού Οικονομικών της χώρας του, Γερούν Ντάισελμπλουμ: Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, θα εκλείψει η στήριξη στο ελληνικό πρόγραμμα, διεμήνυσε υιοθετώντας την προ 24ώρου θέση του πολιτικού του πάτρωνα, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Δήλωση που γίνεται σε μια κίνηση άσκησης μεγαλύτερης πίεσης προς το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τώρα τη στάση του. Μια δήλωση πάντως, αυτή του Γερ. Ντάισελμπλουμ, που θα πρέπει να δει κανείς και υπό το πρίσμα ότι η Ολλανδία διανύει προεκλογική περίοδο και το κόμμα του (το Σοσιαλδημοκρατικό) κινδυνεύει με συντριβή, παρατηρούσε στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης.
Από την πλευρά της η Αθήνα επιμένει στη συνολική λύση, υπάρχει πάντως η αίσθηση στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι δεν θα αποτελούσε η θέση αυτή απαράβατη «κόκκινη γραμμή» αν της προσφερόταν το κλείσιμο της αξιολόγησης εδώ και τώρα.
Αν δεν είχε τα προβλήματα της αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, θα διένυε μια καλή περίοδο, καθώς θεωρούν (στο Μέγαρο Μαξίμου) ότι έχουν ρίξει στα… σχοινιά τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη με το θέμα του πόθεν έσχες. Μάλιστα, την Παρασκευή το πρωί κατά τη διάρκεια της «Ώρας του πρωθυπουργού», ο Αλ. Τσίπρας προετοιμάζεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να επαναφέρει το θέμα. Αφορμή θα αποτελέσει η ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θοδωράκη για τη διαφθορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου