Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Το ΠΑΣΟΚ κάνει reunion, o Γιώργος επιστρέφει κι ο Βενιζέλος δεν αισθάνεται καλά...!!!

O Γιώργος επιστρέφει, ο Βενιζέλος μένει (μέχρι να φύγει;), η Φώφη ισορροπεί επικινδύνως μεταξύ του «όλου», του νέου και του πεπαλαιωμένου ΠΑΣΟΚ,  

ο σημιτικός «εκσυγχρονισμός» φτιάχνει νέο κόμμα και λοξοκοιτά προς το Μοσχάτο και το Ποτάμι φυλλορροεί γενικώς και προς όλους.
Εάν δεν είναι η τελευταία, τρικυμιώδης προσπάθεια ανασύνταξης και ανάνηψης της κεντροαριστεράς, μπορεί και να είναι απλώς η τελευταία μάχη επιβίωσης ενός παλαιού συστήματος εξουσίας. Το τι εκ των δύο ισχύει, θα φανεί τους επόμενους μήνες και θα μετρηθεί στις κάλπες, όταν και όποτε αποφασίσει να τις στήσει ο Αλέξης Τσίπρας.


Η επιλογή της Φώφης
Εως τότε, η Φώφη Γεννηματά επιλέγει να προλάβει τις εξελίξεις, επενδύει στο πολιτικό «reunion» αντί του πολιτικού lifting, ρισκάρει τη σύγκρουση - μετωπική ή υπόγεια - με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και επιχειρεί, διστακτικά μεν, εμφανώς όμως πια, τον επαναπροσδιορισμό του ΠΑΣΟΚ στις σοσιαλδημοκρατικές του ρίζες.
Η στρατηγική αυτή επελέγη από το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη με ορίζοντα και στόχο την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε ρυθμιστή της διακυβέρνησης και των πολιτικών εξελίξεων μετά τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.
Όπως χαρακτηριστικά έλεγε σήμερα επιτελικό στέλεχος του κόμματος - με αισιόδοξη, πάντως, τάση ανάγνωσης των δημοσκοπήσεων - μια «ενωμένη δημοκρατική παράταξη περί το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι εκείνη που, μετεκλογικά, θα καθορίσει εάν θα υπάρξει κυβέρνηση, ποια θα είναι σύνθεσή ή εάν η χώρα θα ξαναπάει σε εκλογές με απλή αναλογική».
Πρόκειται για ανάγνωση αρκούντως φιλόδοξη, με δεδομένο τόσο το απολύτως νέο πολιτικό τοπίο όσο και την μεταμνημονιακή - ποιοτική φθορά του ΠΑΣΟΚ, είναι όμως ενδεικτική των όσων θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα στο χώρο του κέντρου και της παλαιάς κεντροαριστεράς.
Η σύναξη στο Caravel
Ηδη, το Σαββατοκύριακο κυοφορεί μια ακόμη επιχείρηση επανένωσης, μια εν δυνάμει ρήξη ή ανακωχή και μια προαναγγελία νέου κόμματος:
Αύριο Σάββατο πραγματοποιείται στο Caravel η πολυσυζητημένη σύναξη των στελεχών που μετείχαν στο ΠΑΣΟΚ από το 1974 και μετά - μια συνάντηση, που πραγματοποιείται μετά το προσκλητήριο της Φώφης Γεννηματά και που το «παρουσιολόγιό» της θα δείξει ποιοι προτίθενται να επιστρέψουν και να συστρατευθούν στο εγχείρημα ανασύνταξης.
Η συνάντηση γίνεται στον απόηχο της επιστροφής Παπανδρέου, δια της σύμπραξης του ΚΙΔΗΣΟ με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, και με τα μητρώα της Χαριλάου Τρικούπη να εγγράφουν δύο ακόμη, παράλληλες επανεντάξεις: Εκείνη του ανεξάρτητου , έως χθες, Λεωνίδα Γρηγοράκου, καθώς και του Αχμέτ Ιλχάν που αποχώρησε χθες από το Ποτάμι αφήνοντας πλέον το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη με μόνον 7 βουλευτές.
Το νέο κόμμα της εκσυγχρονιστικής τριάδας
Απέναντι στο «reunion» του Caravel, η τριάδα του πάλαι ποτέ εκσυγχρονισμού και του σημιτικού μπλοκ, οι Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης και Γιάννης Ραγκούσης ετοιμάζουν την Κυριακή την πρώτη του εκδήλωση για να απευθύνουν το δικό τους προσκλητήριο ανασυγκρότησης του χώρου - ενός χώρου, που πάντως αποφεύγουν να προσδιορίσουν ως κεντροαριστερό και σοσιαλδημοκρατικό.
Η «τοποθέτηση plus» του Βενιζέλου για Γιώργο
Και επίσης την Κυριακή, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αναμένεται - κατά προαναγγελία φίλων και συνεργατών του - η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου για την επιστροφή Γιώργου Παπανδρέου.
Ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην τελευταία χειμαρρώδη του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ είχε δείξει ως casus belli  την προοπτική επιστροφής του Γιώργου Παπανδρέου δηλώνοντας ότι «υπάρχουν ζητήματα αξιοπρέπειας, ήθους, ιστορίας και αξιακής συνείδησης, τα οποία για μένα είναι πρωταρχικής σημασίας».
Χθες, πηγές κοντά στον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σαμαρά, έλεγαν ότι η τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή θα είναι «πλήρης και μεστή» - «θα είναι τοποθέτηση plus...» ήταν η χαρακτηριστική έκφραση ενός εκ των συνομιλητών του. Ούτε οι πληροφορίες όμως, ούτε όσοι γνωρίζουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο δείχνουν πρόθεση αποχώρησής του, τουλάχιστον επί του παρόντος.
Αντιθέτως, οι γνωρίζοντες λένε ότι θα προκαλέσει ευθέως και τη Φώφη Γεννηματά και τον Γιώργο Παπανδρέου να πάρουν θέση για κεντρικές πολιτικές επιλογές, να πουν «με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν» και να προτείνουν συγκεκριμένες εναλλακτικές και διεξόδους για την πορεία της χώρας.
Σ' αυτό το πλαίσιο, η πρώτη επιλογή του είναι να παραμείνει «μη σιωπηλός» εντός ΠΑΣΟΚ και να διατηρήσει, σιωπηλά εδώ, ανοιχτούς τους διαύλους με τις ζυμώσεις που γίνονται εκτός ΠΑΣΟΚ...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου