Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017

Στο Eurogroup της Πέμπτης το βλέμμα της Αθήνας... Τα μηνύματα Τσακαλώτου και Μοσκοβισί...!!!

Στη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης στρέφει το βλέμμα της η Αθήνα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Μέσα στις...
 
επόμενες ώρες αναμένεται να είναι έτοιμη η συνολική πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς, την οποία θα καταθέσει ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στόχος της κυβέρνησης που επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα για το 2019 και μετά, είναι μία συμφωνία-πακέτο για τους δημοσιονομικούς στόχους και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε χθες ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση της κυβέρνησης για μείωση του αφορολόγητου.


Η πρώτη «μάχη» πάντως του οικονομικού επιτελείου δίνεται σήμερα, Δευτέρα, στη σύνοδο του ESM, η οποία επισήμως αφορά την «ενεργοποίηση» των βραχυπρόθεσμών παρεμβάσεων στο χρέος, επί της ουσίας όμως στη συνάντηση θα διαφανούν οι προθέσεις των δανειστών.

Όπως τονίζει ο Ευ, Τσακαλώτος,  «είμαστε διατεθειμένοι να περιγράψουμε κάποιες κατηγορίες μέτρων, τα οποία κατά την άποψη των δανειστών ενδεχομένως να χρειαστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Όμως όπως έχω επίσης δημοσίως και επανειλημμένως πει, θεωρώ ότι αυτές οι κατηγορίες μέτρων είναι απίθανο να χρειαστούν» σημειώνει. Πρόκειται για τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, όπως τον περιέγραψε πρόσφατα και ο Δ. Τζανακόπουλος, μηχανισμός του οποίου η ενεργοποίηση δεν θα χρειαστεί, όπως εκτιμάει η ελληνική κυβέρνηση. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς θα περιγράφεται σε επιστολή του Ευ. Τσακαλώτου προς τους θεσμούς. Σε περίπτωση συμφωνίας, αναμένεται να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις επιτρέποντας στο Eurogroup της Πέμπτης να αποφασίσει την επανεκκίνηση των συζητήσεων με την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, με την προοπτική να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (staff-levelagreement) πριν από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Αλλά, «έχει μεγάλη σημασία να καταγραφεί πρόοδος στο Eurogroup», αναγνωρίζει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, που βρίσκει εξάλλου την ευκαιρία να σημειώσει ότι μόνο η εγχώρια αντιπολίτευση και μεγάλο μέρος του εγχώριου Τύπου αποδίδουν ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για τους αργούς ρυθμούς προόδου, ουδείς άλλος δηλαδή.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ζητησε να αναγνωριστούν οι προσπάθειες της Ελλαδας και να μην έχουν ορισμένοι διαρκώς επιπλέον απαιτήσεις. Ξεκαθάρισε μαλιστα, πως προτεραιότητα σ’ αυτή τη φάση είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και όχι ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Είναι φυσιολογικό να ζητάμε η Ελλάδα να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της, αλλά μόνο τις δεσμεύσεις της. Όχι διαρκώς επιπλέον απαιτήσεις», στέλντοντας μήνυμα στους ακραίους «παίχτες» της διαπραγμάτευσης (σ.σ.: διαβάστε παρακάτω τις απαιτήσεις του ΔΝΤ). 

Κομισιόν: Τεχνικές λύσεις υπάρχουν

Πλέον, όπως σημειώνει σε αναλυτικό της ρεπορτάζ τη «Αυγή», κανένας δεν εκπλήσσεται από την προσήλωση της Επιτροπής στην προώθηση των ελληνικών θέσεων, γεγονός που βοήθησε πολλάκις τελευταία την Ελλάδα. Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει πως η Επιτροπή αντιλαμβάνεται την «ευαισθησία» που χαρακτηρίζει ορισμένα από τα αιτήματα του ΔΝΤ, καθιστώντας πολιτικά αδύνατο να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά. Αποτέλεσμα αυτής της προσήλωσης είναι οι θεσμοί, που άλλοτε μιλούσαν με «μια φωνή», να είναι τώρα διαιρεμένοι σε στρατόπεδα. Ως εκ τούτου, μιλώντας στην «Αυγή», Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμιζε πως όλες οι προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται στην επίτευξη κοινής θέσης μεταξύ των θεσμών, ενώ με ελαφρώς σκωπτική διάθεση άφηνε να εννοηθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης ασκείται αυτή τη στιγμή στην Επιτροπή. Όπως όλα δείχνουν, η απάντηση της Επιτροπής είναι πως το αδιέξοδο είναι μόνο φαινομενικό και πως τεχνικές λύσεις υπάρχουν εφόσον υπάρχει η αντίστοιχη πολιτική βούληση.

Συγκεκριμένα, κοινοτική πηγή σημείωνε στην «Αυγή» πως σε αντίστοιχο αδιέξοδο πέρυσι συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ η λύση του αυτόματου κόφτη δαπανών για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2017 και το 2018 και πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε ναι γίνει και τώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή και το ελληνικό οικονομικό επιτελείο βρίσκονται σε στενή επαφή προκειμένου να παρουσιάσουν εγκαίρως, για το καθοριστικής σημασίας Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, μια πρόταση που θα θέτει τη βάση για μια συμφωνία με το ΔΝΤ.

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

Στις Βρυξέλλες, η προφανής απάντηση στο ερώτημα ποια είναι η βασική διαφορά μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων που προκαλεί το αδιέξοδο είναι τα μέτρα που θα χρειαστεί η Ελλάδα για να πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Ωστόσο, αυτό που αναπόφευκτα συζητείται στους διαδρόμους είναι εάν το ΔΝΤ θέλει -και αν μπορεί μετά και την εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ- τελικά να συμμετάσχει ή εάν έχει αποφασίσει πως θα αποχωρήσει. Το ΔΝΤ επί της ουσίας ζητάει από την ελληνική πλευρά να νομοθετήσει από τώρα μέτρα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν μόνο εφόσον δεν επιτευχθούν οι εν λόγω στόχοι. Επιπλέον, απορρίπτει, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, τον δημοσιονομικό κόφτη ως μέτρο μη αξιόπιστο που δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας. Η ίδια πηγή σημείωνε πως το νούμερο των 4,3 δισ. που ακούγεται ως ύψος των μέτρων που ζητά το Ταμείο δεν είναι ακριβές και πως μπορεί να μειωθεί προκειμένου να βρεθεί μια συμφωνία. Επιπλέον, η ίδια πηγή διαβεβαιώνει πως, εφόσον όλες οι πλευρές σεβαστούν τα συμφωνημένα σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το 2018 θα εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Η πρόταση για τα πλεονάσματα, ο ESM και η ποσοτική χαλάρωση

Ο Ευ. Τσακαλώτος, στην ίδια συνέντευξη, επιχειρηματολογεί γιατί η μία ποσοστιαία μονάδα από το πλεόνασμα 3,5% πρέπει να διατεθεί για τη μείωση των κοινωνικών εισφορών και των φόρων. Μεταξύ των άλλων επιχειρημάτων είναι και η μείωση της ανεργίας, με την οποία «ίσως ‘γελάσει και το χειλάκι' του κ. Τόμσεν, ο οποίος προέβλεψε, προσφάτως, ότι στην Ελλάδα η πτώση της ανεργίας θα συμπέσει με την περίοδο που ο Αντετοκούμπο θα γίνει παππούς!», αναφέρει χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πάντως ότι δεν έχει πειστεί πλήρως «ότι οι συζητήσεις που γίνονται, πηγάζουν, πάντα, από την εγκυρότητα των οικονομικών επιχειρημάτων».

Στη συζήτηση για αναβαθμισμένο ρόλο του ESM, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παρεμβαίνει σημειώνοντας ότι «ως Ευρωπαίο, η θέση ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να λύνουν τα ευρωπαϊκά προβλήματα με βρίσκει σύμφωνο». Ταυτόχρονα όμως με το ρόλο που θα παίζει ο ESM, «χρειαζόμαστε και την Κομισιόν», συμπληρώνει.

Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ειδικότερα, αναγνωρίζει ότι «οι Γερμανοί δεν το βλέπουν με καλό μάτι», από την άλλη όμως, «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έχει κανένα λόγο να μη βοηθήσει να μπει η Ελλάδα σε αυτό το πρόγραμμα. 'Αρα, είναι λογικό να περιμένουμε, με συγκρατημένη αισιοδοξία, τη γρήγορη ένταξή μας στο πρόγραμμα, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης», το οποίο όμως θα πρέπει να περιλαμβάνει «και την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία θα είναι άμεσα συσχετισμένα με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, των οποίων η υλοποίηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη»...

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου