Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Η πρόταση Τσακαλώτου στο Eurogroup...!!!

Νικόλ Λειβαδάρη

Mε καθαρή πολιτική επιλογή την απεμπλοκή και όχι τη ρήξη, και με σαφές πλέον το μήνυμα Σόιμπλε ότι ο μνημονιακός δρόμος θα παραμείνει σκληρός είτε με το ΔΝΤ είτε χωρίς αυτό,  

η κυβέρνηση ολοκληρώνει την αντιπρότασή της για να επέλθει ο συμβιβασμός με τους δανειστές και να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

Σ' αυτή την αντιπρόταση, το βασικό πλαίσιο της οποίας θα παρουσιάσει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν μένουν ανέπαφα -παρά τις έως τώρα διαψεύσεις- ούτε το αφορολόγητο, ούτε το ασφαλιστικό μετά το 2018.



Ο ενισχυμένος κόφτης και το αφορολόγητο

Αμφότερα -τόσο η μείωση του αφορολόγητου ορίου όσο και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που μπορεί να οδηγήσει σε περικοπές συντάξεων- θα συμπεριληφθούν σε έναν Μηχανισμό Αυξημένων Εγγυήσεων, ήτοι σε έναν ενισχυμένο και διευρυμένο «κόφτη» που θα επεκταθεί και πέραν του 2018.

Την προοπτική ένταξης του αφορολόγητου στον νέο «κόφτη» άφησε ανοιχτή χθες, για πρώτη φορά, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σύμφωνα ωστόσο με τις πληροφορίες συζητείται μόνον μικρή μείωση του ορίου και όχι κάτω από τα 7.000 ευρώ έναντι των 8.600 ευρώ σήμερα.
  

Τα «αντισταθμιστικά» οφέλη

Η υιοθέτηση του Μηχανισμού, ωστόσο, τελεί υπό την αίρεση συγκεκριμένων προϋποθέσεων και «αντισταθμιστικών» δεσμεύσεων που θα ζητήσει η ελληνική πλευρά και τα οποία θα θέσει επίσης στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πρόταση Τσακαλώτου στους δανειστές περιλαμβάνει:

• Δέσμευση, έστω και «σιωπηρή», επί συγκεκριμένων μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος - μια δέσμευση, που θέτει ως προαπαιτούμενο ο Μάριο Ντράγκι για την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.

• Συμφωνία ως προς το λεγόμενο «δημοσιονομικό μονοπάτι» για την Ελλάδα μετά το 2018, δηλαδή για το πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής και της εποπτείας που θα ισχύσει μετά το πέρας του Μνημονίου.

• Στο εν λόγω πλαίσιο η κυβέρνηση δεν συζητά σε καμία περίπτωση νέο πρόγραμμα («4ο Μνημόνιο») και βάζει στο τραπέζι το γνωστό σχέδιο Τσακαλώτου για την κατανομή των πρωτογενών πλεονασμάτων στη βάση του 2,5% + 1%: Το 2,5% του πλεονάσματος να πηγαίνει στο χρέος και το 1% στην ανάπτυξη μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων.

• Συμφωνία ότι δεν θα απαιτηθεί από την Αθήνα νομοθέτηση πρόσθετων, προληπτικών μέτρων για μετά το 2018.

• Εάν όλοι αυτά γίνουν αποδεκτά, υιοθέτηση του Μηχανισμού Αυξημένων Εγγυήσεων που θα περιλαμβάνει -ως εν δυνάμει μέτρα- τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Η έξοδος από την «ομηρία Σόιμπλε»

Το εν λόγω πακέτο, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, αποτελεί τη «βάση εκκίνησης στον δρόμο της πολιτικής λύσης», με τελικό στόχο την έξοδο από την «ομηρία Σόιμπλε» με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, και ωδίνες, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Αφετηρία, δε, αυτής της στρατηγικής επιλογής των «ελεγχόμενων παραχωρήσεων», αποτελεί η ισχυρή πλέον ανησυχία στο Μαξίμου ότι μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση - μια προοπτική, που θα οδηγούσε σε εκτροχιασμό όλο το κυβερνητικό αφήγημα και σχέδιο για έξοδο στις αγορές, επιστροφή στην ανάπτυξη και αλλαγή κλίματος στην πραγματική οικονομία εντός του 2017.

Εξ ου και οι χρόνοι δράσης και αντίδρασης συνιστούν πλέον προτεραιότητα στην κατεύθυνση που έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας -μια κατεύθυνση που δείχνει «άμεσο» κλείσιμο της αξιολόγησης. Το δε χρονοδιάγραμμα γι αυτό το άμεσο κλείσιμο το προσδιόρισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο, «κομβικό» όπως το χαρακτήρισε, πρώτο τρίμηνο του έτους.

Τα μηνύματα των «συμμάχων»

Στο εν λόγω χρονοδιάγραμμα ειδικό ρόλο παίζουν και οι εκλογικές αναμετρήσεις  στην Ευρώπη που ξεκινούν από την Ολλανδία στα μέσα Μαρτίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η σπουδή «να κλείσει το ελληνικό ζήτημα πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Ευρώπη» επισημάνθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του EuroWorkingGroup.

Η δε απόφαση για, υπό όρους έστω, υπαναχωρήσεις στο θέμα του αφορολόγητου και του κόφτη ελήφθη μετά και τα μηνύματα από τη «συμμαχική» πλευρά των δανειστών ότι η αρωγή τους προς την Ελλάδα έχει πεπερασμένα όρια. Και αυτά είναι η στήριξη προκειμένου να μην πιεστεί η Αθήνα για, υψηλού κόστους, νομοθέτηση νέων μέτρων και η διαχείριση του αδιεξόδου μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο - ενδεχομένως σε επίπεδο Washington Club το οποίο είναι πιθανό να συγκληθεί το επόμενο διάστημα...



tvxs.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου