Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Eurogroup : «Ψυχρολουσία» για Τσακαλώτο - Τελεσίγραφο για μέτρα λιτότητας πέραν του 2018...!!!

Δεν ικανοποίησαν τους δανειστές οι ελληνικές προτάσεις - Απαιτούν άμεση νομοθέτηση μέτρων λιτότητας που θα αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ

 - Πλήρης απαξίωση από τον Σόιμπλε - Το «μπαλάκι» στην Αθήνα πετά το ΔΝΤ
Δραματικές είναι οι εξελίξεις για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες καθώς, οι δανειστές ζητάνε πλέον από κοινού από την Ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για την περίοδο μετά το πέρας του 3ου ελληνικού προγράμματος. 
Πιο συγκεκριμένα, ζητούν προκαταβολικά να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή μέτρα 5 δισ. ευρώ που αφορούν μετά το 2018.

Η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου να πείσει τους ομολόγους του φαίνεται πως έπεσε στο κενό, καθώς ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υποστήριζε μία πιο συμβιβαστική λύση, φέρεται να υποχώρησε και να τάχθηκε με τη γραμμή Σόιμπλε - Τόμσεν.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα ούτε για τη μνημονιακή περίοδο (έως και το 2018), ούτε για τη συνέχεια. Και ξεκινά από τη θέση του προληπτικού ενισχυμένου "κόφτη" που μπορεί, μέσω τροπολογίας, να δεσμεύσει για περικοπή δαπανών/αύξηση φόρων και μετά το 2018.
Ωστόσο, πηγές των Βρυξελλών επεσήμαναν ότι τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο δεσμεύθηκε στη εφαρμογή τους ο Ε.Τσακαλώτος δεν ικανοποίησαν τεχνικά τους θεσμούς και οι εκπρόσωποι της ΕΕ ζήτησαν από τη Αθήνα να επισπεύσει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Ο κ. Τσακαλώτος συνάντησε τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο του Euroworking group Τόμας Βίζερ, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και φυσικά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αξιωματούχοι των Βρυξελλών υποστήριξαν πως οι συνομιλίες κατέληξαν σε αδιέξοδο, με τους θεσμούς να παραπέμπουν σε επόμενη συνεδρίαση τη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα.
Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι οι θεσμοί ζήτησαν από τον Έλληνα υπουργό περισσότερα μέτρα λιτότητας, πέραν του 2018, δηλαδή και μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης της χώρας.

Πετάει το «μπαλάκι» στην Αθήνα το ΔΝΤ

Τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% χωρίς επιπλέον μέτρα και με δεδομένη την ελάφρυνση του χρέους επανάλαβε ο αναπληρωτής εκπρόσωπός του, Ουίλιαμ Μάρεϊ, κατά τη σημερινή (26/1) συνέντευξη Τύπου.
Το στέλεχος του Ταμείου ξεκαθάρισε ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδος, επαναλαμβάνοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανακοίνωσε άλλωστε και μετά τη συνάντηση που είχε η γενική του διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκάνγκ Σόιμπλε στο Νταβός, συμμετέχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο ίδιος πάντως απέφυγε να προσδιορίσει τον χρόνο κατά τον οποίο το ΔΝΤ θα λάβει την οριστική του απόφαση για τη χρηματοδοτική του συμμετοχή ή μη, στο ελληνικό πρόγραμμα. Αρκέστηκε να εκφράσει την ελπίδα ότι τούτο θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Μάλιστα αποσυνέδεσε την απόφαση αυτή από τις επερχόμενες εκλογές σε συγκεκριμένες χώρες της Ε.Ε.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι η Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους, καθώς και τα συμπεράσματα από την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του αρθρ.4, θα παρουσιαστούν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου.
Επανέλαβε ότι στο ΔΣ του Ταμείου, το οποίο είναι αρμόδιο για να αποφασίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να «να βγαίνουν τα νούμερα του προγράμματος». Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι θέση του Ταμείου παραμένει ότι με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018, όπως εκτιμά το Ταμείο, θα διαμορφωθεί στο 1,5%. Υποστήριξε για ακόμη μία φορά ότι το ΔΝΤ δεν επιθυμεί πρόσθετη λιτότητα για την Ελλάδα, ωστόσο εκτιμά ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%.

«Εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος»

Το χαοτικό χάσμα και την πλήρη διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Ευρωπαίους και ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα και συγκεκριμένα όσον αφορά στις εκτιμήσεις για τη διακύμανση του χρέους και τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, επιβεβαιώνει έκθεση-«φωτιά» του Ταμείου.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υποχωρεί στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το οποίο χαρακτηρίζει εξαιρετικά μη βιώσιμο, και θεωρεί ανεπαρκείς τις προτάσεις-δικαιολογίες των Ευρωπαίων και την άρνησή τους να ασχοληθούν σοβαρά με το μείζον αυτό ζήτημα, όπως μεταδίδει από την Ουάσινγκτον ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου.
Παράλληλα, μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, με επέκταση της περιόδου χάριτος και αναβολές καταβολής τόκων έως το 2040, επέκταση των ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων έως το 2070 και μείωση των επιτοκίων όλων των δανείων του ESFSF και του ESM για 30 χρόνια κάτω από 1,5%, εισηγείται ο Πολ Τόμσεν και οι συνεργάτες του, σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που παραδόθηκε το βράδυ της Τρίτης στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ απαιτεί σημαντική αναδιάρθρωση των όρων των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους. «Χωρίς αναδιάρθρωση το χρέος δεν είναι βιώσιμο», τονίζει χαρακτηριστικά το Ταμείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώθηκαν από το Ταμείο, τα παραπάνω αναφέρονται στη νέα αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας, που παραδόθηκε την Τρίτη το βράδυ στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ. Η έκθεση θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρία του Δ.Σ. στις 6 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πολ Τόμσεν και οι συνεργάτες του επιθυμούν: Πρώτον, μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους με επέκταση της περιόδου χάριτος και αναβολές καταβολής τόκων έως το 2040, Δεύτερον, επέκταση των ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων έως το 2070 και Τρίτον, τη μείωση των επιτοκίων όλων των δανείων του ESFSF και του ESM για 30 χρόνια, χαμηλότερα του 1,5%.

Στο Ταμείο πιστεύουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι καθόλου βιώσιμο, και δεν θα καταστεί τέτοιο ούτε με την πλήρη εφαρμογή των πολιτικών που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM. Η αναφορά αυτή, εφόσον επιβεβαιωθεί, στην ουσία δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το Ελληνικό Πρόγραμμα με βάση τη λογική του ΔΝΤ.

Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό ρεπορτάζ
Δείτε ΕΔΩ ποια μέτρα πρότεινε ο Τσακαλώτος 
Δείτε όλες τις εξελίξεις όπως τις κατέγραψε νωρίτερα το LIVE BLOG του Newsbomb.gr 

Eurogroup 26ης Ιανουαρίου - Live Blog

Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις για να βρεθεί λύση

Στο πλευρό της Ελλάδας Σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές

Η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών ζητά με ανακοίνωση τους ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ενώ χαρακτηρίζουν «απαράδεκτες» τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.
«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Μία γρήγορη και θετική κατάληξη αυτής της διαδικασίας θα πρέπει, στη συνέχεια, να ανοίξει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την επιτάχυνση της ανάπτυξης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα.
Ο κ. Πιτέλα πρόσθεσε πως οι ευρωβουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος καταγγέλλουν «τις απαράδεκτες απαιτήσεις» του ΔΝΤ σχετικά με «πρόσθετα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει εκ των προτέρων για το 2019». «Τίθεται ένα ζήτημα νομιμότητας και αποτελεσματικότητας. Αυτές οι απαιτήσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και να καταστρέψουν τις οικονομικές προοπτικές της», κατέληξε.

Βάλντις Ντομπρόφσκις

«Η Ελλάδα είναι σε τροχιά επίτευξης στόχων» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, προσερχόμενος στο Eurogroup.
Διαβάστε περισσότερα εδώ 

Ντομπρόβσκις: Θα συζητήσουμε τι θα γίνει με το ελληνικό πρόγραμμα μετά το 2018

Δείτε τις δηλώσεις Μοσκοβισί

Σε εξέλιξη αυτή την ώρα το ραντεβού Σόιμπλε - Τσακαλώτου

Ψυχραιμία συνιστά ο Μοσκοβισί για τις σχέσεις ΗΠΑ - Ευρώπης

Φυσικά οι ΗΠΑ θα παραμείνουν φίλοι και σύμμαχοι. Θα είμαστε σε συνεργασία. Μας κινητοποιούν οι νέες προκλήσεις, ώστε να είμαστε ενωμένοι.

Δείτε τις δηλώσεις Σόιμπλε

Μετέβη τελικά ο Τόμσεν στο Eurogroup

Θα υπάρξει συνάντηση Τσακαλώτου με Thomsen (ΔΝΤ), Coeure (ΕΚΤ) και Regling (ESM) στις Βρυξέλλες

Δηλώσεις Μοσκοβισί

Πρέπει να ολοκληρώσουμε την ελληνική αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό - Το ΔΝΤ είναι ένας απαραίτητος εταίρος στο ελληνικό πρόγραμμα - Είμαστε σε καλό δρόμο με την Ελλάδα - Θα είμαστε σε επαφή με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ 
Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι ο Σόιμπλε για άλλη μια φορά υποβάθμισε το Eurogroup - Δείτε τι είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. 
Ο κ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την επιστολή Τσακαλώτου

Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ κατά την είσοδο του

Ντάισελμπλουμ: Συζήτησα με τον κ. Τσακαλώτο για την τρέχουσα κατάσταση - Υπάρχουν ακανθώδη ζητήματα. Μίλησα με τη Λαγκάρντ και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα
Σόιμπλε: «Σήμερα δεν θα ασχοληθούμε εντατικά με την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν νέες καταστάσεις προς συζήτηση. Πρέπει να περιμένουμε. Είναι θέμα της Ελλάδας να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Έχουμε καθυστερήσει»
Τσακαλώτος και Χουλιαράκης έχουν ήδη συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον πρόεδρο του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ
Συνάντηση Σόιμπλε με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, σύμφωνα με tweet του κ. Σαπέν:

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» ο κ. Τσακαλώτος έχει απευθύνει στους δανειστές και δεύτερη επιστολή, στην οποία προτείνει τα ακόλουθα:
1. Καθορισμός των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους. Προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια.
2. Πρόταση για τον «κόφτη» για μετά το 2018. Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.
3. Τις προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Μαύρες οι εκθέσεις του ΔΝΤ 

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έλαβαν την Τρίτη το βράδυ δύο εκθέσεις που αφορούν την Ελλάδα και οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν σε ειδική συνεδρίαση (του Δ.Σ.) στις 6 Φεβρουαρίου, όπως μετέδωσε το mignatiou.com.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκθέσεις «δεν είναι καλές» για τη χώρα μας, «μάλλον θα τις χαρακτήριζα καταθλιπτικές», είπε στην ιστοσελίδα πηγή που έχει γνώση της κατάστασης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν και κάποιες θετικές αναφορές.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ημερομηνία συζήτησης των εκθέσεων δεν έχει καθοριστεί, καθώς η Αθήνα ζητά χρονικό περιθώριο 15 εργάσιμων ημερών για να προετοιμαστεί κατάλληλα. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη έκθεση έχει σχέση με την επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας που έκανε η επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Delia Velculescu τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στη βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου. Η συζήτηση της έκθεσης έχει καθυστερήσει δραματικά. Θα συζητηθεί επίσης η έκθεση που αφορά την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου