Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Η κυβέρνηση κυνηγάει την ουρά της...!!!

του Luther Blissett 

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό επισκίασαν, προσωρινά, τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς – απόλυτα λογικό. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει και ότι «ξεχάστηκαν».

Ήδη κυβερνητικά στελέχη ξεκινούν επαφές προκειμένου να υπάρξει επανεκκίνηση. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό του Μ. Σαπέν (Τετάρτη, Παρίσι) και τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Π. Μοσκοβισί (Πέμπτη, Βρυξέλλες), ο Γ. Χουλιαράκης στελέχη του ΔΝΤ (ήδη βρίσκεται στις ΗΠΑ), ενώ ο Δ. Παπαδημητρίου τον Μ. Ντράγκι. Η κατάσταση δεν φαίνεται να είναι καθόλου εύκολη καθώς, πέρα από τα δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές, στην Ολλανδία ξεκίνησε ήδη ο προεκλογικός αγώνας από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ενόψει των εκλογών (Μάρτιο).

Ας επιχειρήσουμε, όμως, μια καταγραφή των δεδομένων και των προβλημάτων που τυχόν θα προκύψουν:
1. Πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση τις ξορκίζει. Δεν είναι, ωστόσο, δύσκολο να οδηγηθούμε σε κάλπες, καθώς όσο περνάει ο καιρός και δεν θα κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση τόσο θα πληθαίνουν τα εσωτερικά προβλήματα. Η πίεση των δανειστών συνεχώς θα αυξάνεται με τον Ιούλιο να πλησιάζει απίστευτα γρήγορα – και τότε θα χρειάζονται 6,5 δισ. ευρώ για δόση και τόκους. Γεγονός, πάντως, είναι ότι οι πολίτες δεν έχουν και κανέναν ιδιαίτερο ενθουσιασμό για τη ΝΔ. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα μπορεί να ανατρέψει την σε βάρος του κοινωνική δυσαρέσκεια. Άρα η κυβέρνηση ξορκίζει τις πρόωρες γιατί γνωρίζει ότι θα χάσει, ενώ, παράλληλα, πετάει τη μπάλα μακριά, μήπως και προλάβει να αλλάξει το κλίμα.
2. Grexit. Είναι πολύ πιθανόν να επανέλθει, όχι μόνο ως επιθυμία του Β. Σόιμπλε ή κάποιων άλλων συστημάτων της Ευρώπης. Αλλά από τους ίδιους τους πολίτες που θα βιώνουν για χρόνια τη λιτότητα. Οι δημοσκοπήσεις, άλλωστε, δείχνουν μια σημαντική στροφή στις προτιμήσεις των πολιτών. Στη δημοσκόπηση της Alco (4.1.2017), το 58% απαντά ότι ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη πριν από 15 χρόνια, και μόνο το 38% ότι ήταν σωστή. Την ίδια ώρα, το 41% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η Ευρωζώνη δεν θα συνεχίσει να υφίσταται και το 40% πως θα συνεχίσει.
3. Οικονομία. Δύσκολα θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα για το 2018 και μετά. Η κυβέρνηση προτείνει επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη, πλην όμως οι δανειστές θέλουν νομοθέτηση από σήμερα! Ακόμα, θέλουν αλλαγές στην αγορά εργασίας, ζήτημα εξαιρετικά ευαίσθητο για την Αριστερά. Η εκτιμούμενη ανάπτυξη (2,5% με 2,7%) για το 2017 δεν θα υπάρξει ποτέ αν δεν ενταχθεί η χώρα στην Ποσοτική Χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ. Και δεν ενταχθεί ποτέ στο QE αν δεν υπάρξουν –έστω και ως ανακοίνωση– τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Και δεν θα υπάρξουν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Η κυβέρνηση, και η χώρα μαζί, κυνηγάει την ουρά της...
4. Γερμανία. Κυρίαρχο πρόβλημα, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά της Ευρωζώνης γενικότερα, είναι οι πολιτικές λιτότητας που έχει επιβάλει η Γερμανία. Χαρακτηριστική η δήλωση του αντικαγκελάριου και προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ότι «ο Χέλμουτ Κολ δεν θα αντιμετώπιζε ποτέ στη ζωή του άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αυτόν τον τρόπο», για να τονίσει ακόμα ότι «είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις, πρέπει να κάνουν μια γιγαντιαία προσπάθεια για να τους επιτραπεί να έχουν 0,5% επί πλέον έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους».
Όλα τα μέτωπα ανοιχτά, λοιπόν, όλες οι μάχες (πολύ) δύσκολες για την κυβέρνηση, σε ένα ευρωπαϊκό και διεθνές τοπίο εντελώς ασταθές. Αυτά είναι τα ρευστά δεδομένα –για να θυμηθούμε έναν μεγάλο της κοινωνιολογίας, τον Ζύγκμουντ Μπάουμαν, που πέθανε χθες, πλήρης ημερών. Η ρευστότητα (στην κοινωνία, τις διεθνείς σχέσεις, τις ανθρώπινες σχέσεις) ήταν η καινούργια έννοια που εισήγαγε ο Μπάουμαν στην κοινωνιολογία του 20ού αιώνα. Μια έννοια που γνωρίζει ακόμα μεγαλύτερες δόξες στον 21ο αιώνα –το ελληνικό ζήτημα και οι διαπραγματεύσεις είναι ένα μονάχα παράδειγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου