Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Σε Γόρδιο Δεσμό εξελίσσεται η αξιολόγηση...!!!






Ενώ και τα δύο μέρη-ελληνική κυβέρνηση και δανειστές- συμφωνούν ότι πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου, 

η προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων, που βρίσκει αντίθετο τον Αλέξη Τσίπρα, δυσχεραίνει την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Οι δανειστές-τουλάχιστον με τα λόγια ευρωπαίου αξιωματούχου- θεωρούν ακανθώδες θέμα την προκαταβολική ψήφιση μέτρων και φαίνεται ότι θα εμμείνουν σ΄αυτό. Συγκεκριμένα, προτείνονται μέτρα υπό αίρεσιν. Δηλαδή να νομοθετηθούν και αν επιτευχθούν οι στόχοι, να αρθούν. Ο πρωθυπουργός τα απορρίπτει κατηγορηματικά (συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών») και επισημαίνει ότι, πέραν των άλλων, η ρύθμιση αυτή βρίσκει αντίθετο Ελληνικό Σύνταγμα.


Η εμπειρία δείχνει ότι σε ανάλογες συγκρούσεις κατισχύουν οι δανειστές. Επομένως, αν υπαναχωρήσει ο Τσίπρας, ο κόμπος θα λυθεί. Με οδυνηρό τρόπο  για τη χώρα μας. Και ως αντιστάθμισμα των σκληρών μέτρων ύψους 4,2 δισ. (μείωση  του αφορολόγητου  και  με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις), θα πάρουμε  την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και την εισδοχή στο Πρόγραμμα Ποσοτικής χαλάρωσης. Ουχί ευκαταφρόνητο δέλεαρ, αλλά…

Αν επιμείνει ο Έλληνας πρωθυπουργός και δεν καταστεί δυνατή η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο, προβάλλει δύσκολη ή αδύνατη η επίτευξη συμφωνίας, λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη (Ολλανδία, Γερμανία ). Με την αξιολόγηση μετέωρη, επιδεινώνεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και καθίσταται προφανής ο κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Και τούτο, αφενός διότι ενδέχεται να συρθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές λόγω «ατυχήματος»- με πολεμικές ιαχές από την κυβέρνηση εναντίον των δανειστών- και αφετέρου να επικρέμαται το ερώτημα κατά πόσον η επόμενη κυβέρνηση θα μπορέσει να θεσμοθετήσει προκαταβολικώς αυτά τα μέτρα…

Ο προβληματισμός αυτός φαίνεται να απασχολεί τους δανειστές και δεν αποκλείεται να αναζητηθεί συμβιβαστική φόρμουλα, τουλάχιστον για τα προσχήματα, ώστε να συμφωνήσει η ελληνική πλευρά. Όμως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια φόρμουλα. Το μόνο βέβαιο είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα, όπως απαίτησε και επέβαλε ο Σόιμπλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου