Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Ασφυκτικές πιέσεις από Σόιμπλε και ΔΝΤ: Τηρήστε τα συμφωνηθέντα, αλλιώς...!!!



Στην πιο κρίσιμη στροφή των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, τόσο το ΔΝΤ όσο και το Βερολίνο «χτύπησαν» διαδοχικά σήμερα σκληραίνοντας τη στάση τους, 

 με αποτέλεσμα η Αθήνα να βρίσκεται κυριολεκτικά στη γωνία. Και αυτό γιατί, από τη μία το Ταμείο διαμηνύει πως δεν επιστρέφει στο τραπέζι των συζητήσεων εάν δεν νομοθετηθεί  είτε η μείωση του αφορολόγητου, είτε η περικοπές συντάξεων, από την άλλη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε ουσιαστικά πως σε περίπτωση μη συμμετοχής του Ταμείου, το να περάσει οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα θα έφερνε σκληρότερη λιτότητα.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «το γεγονός ότι η Αθήνα δεν τηρεί όσα έχουν συμφωνηθεί, αποτελεί την αιτία για τη διστακτικότητα του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Στη Γερμανία η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη. Αν υπάρξει αλλαγή προγράμματος, θα πρέπει να διαπραγματευτούμε ένα καινούργιο, αλλά πρώτα με την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου. Και εγώ δεν θα συνιστούσα – σ.σ. στην Ελλάδα – να προσπαθήσει να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου».
Πρόκειται ουσιαστικά για μία ευθεία προειδοποίηση –κατ άλλους και κίνηση τακτικής- ότι εάν η Αθήνα δεν δεχτεί τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως αυτές αποτυπώνονται στις κατά καιρούς τοποθετήσεις του αρχιτεχνοκράτη Πόουλ Τόμσεν, τότε θα έρθει νέο πρόγραμμα. Αυτό, όπως έχει εξηγήσει σε συνεντεύξεις του την περασμένη εβδομάδα ο Σόιμπλε, θα ακύρωνε το υφιστάμενο μνημόνιο, θα προϋπέθετε νέες διαπραγματεύσεις, και κυρίως την έγκριση του από τη Γερμανική Βουλή [Bundestag], εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Βάσει των όσων έχουν διαρρεύσει σε γερμανικά ΜΜΕ, η ψηφοφορία ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί πριν τις κάλπες του Σεπτεμβρίου. Και αυτό σημαίνει, όπως προειδοποίησε ο Σόιμπλε [«δεν θα συνιστούσα στην Ελλάδα να το προσπαθήσει»], μεγαλύτερες δεσμεύσεις και δρακόντεια εποπτεία. Παρότι, το βασικό σενάριο είναι η παραμονή του Ταμείου, το Βερολίνο τις τελευταίες ημέρες αποκάλυψε το plan B του -είτε για λόγους τακτικής, είτε αναγκαιότητας- και τα όσα προβλέπει σε καμία περίπτωση δεν είναι ρόδινα, καθώς το σημαντικότερο όλων δεν είναι η πρόσθετη λιτότητα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα, αλλά το γεγονός ότι ο ρόλος της Τρόικας θα μεταφερθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ο οποίος συνεδριάζει τη Δευτέρα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος), οποίος και θα αναλάβει την επιτήρηση του προγράμματος.
Αντίστοιχα, το ΔΝΤ, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται η ανταποκρίτρια της Καθημερινής Ελένη Βαρβιτσιώτη σκληραίνει τη στάση του και θέτει ως προαπαιτούμενο για την επιστροφή του την εκ των προταίρων νομοθέτηση μίας εκ των απαιτήσεών του ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα ζητεί να περάσει από τη Βουλή είτε η μείωση του αφορολόγητου, είτε η περικοπή συντάξεων.
Προς το παρόν δεν είναι γνωστό εάν η σκλήρυνση της στάσης του Ταμείου αποτελεί αύξηση της πίεσης προς την Αθήνα, ή είναι ένα πρόσχημα για να αποχωρήσει από το πρόγραμμα δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση εκ των πραγμάτων δεν μπορεί αποδεχθεί μια εκ των προτέρων νομοθέτηση τέτοιων μέτρων τα οποία θεωρούνται πολιτικά τοξικά.
Το θέμα της παραμονής ή όχι του ΔΝΤ θα συζητηθεί σύμφωνα με τη Handelsblatt μεταξύ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Αν και το Βερολίνο δεν θέλησε να επιβεβαιώσει τη συνάντηση, «οι δυο δεν θα αφήσουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία αυτή. Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Κυρίως για τον Σόιμπλε».

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου