Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017

Τα αγκάθια του Κυπριακού, οι παράγοντες που ευνοούν τη λύση και η τουρκική αστάθεια που προβληματίζει...!!!

του Σεραφείμ Νικολάου 

Η απόσταση που χωρίζει τα δύο μέρη, ελληνοκυπριακή/ελληνική από τη μία, τουρκική/ τουρκοκυπριακή από την άλλη, είναι μεγάλη και κυρίως, 

παγιωμένη για να γεφυρωθεί σε τέσσερις ημέρες από τώρα: με την ιδέα αυτή δείχνουν να έχουν ήδη συμβιβαστεί οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη της Γενεύης.
Το ζητούμενο -τουλάχιστον για κάποιους από αυτούς- είναι να έχουν γεφυρωθεί σε τέτοιο βαθμό οι διαφορές στο τέλος της Διάσκεψης που θα τους επιτρέψει να γυρίσουν πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Υπάρχουν δε, κάποιοι παράγοντες που λειτουργούν ευνοϊκά υπέρ της λύσης και άλλοι όχι.. Τα  αγκάθια επίλυσης του Κυπριακού;
Η αξίωση της Τουρκίας να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη, η διεκδίκησή της να γίνει η απόσυρση των μοναδικών σε ευρωπαϊκό έδαφος, στρατευμάτων κατοχής σταδιακά μόνον, και σε ρυθμούς… χελώνας. Και στα δύο θέματα έχει ρίξει όλο το βάρος της η κυβέρνηση Τσίπρα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλα σημεία τριβής: η εκ περιτροπής Προεδρία στο νησί, ο αριθμός των προσφύγων που θα γυρίσουν στις πατρογονικές τους εστίες, το εδαφικό (η Τουρκία συνεχίζει να διεκδικεί μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής ακτογραμμής) κ.α.
Υπάρχουν, ωστόσο, παράγοντες που σπρώχνουν σε λύση: οι ευρωτουρκικές σχέσεις περνούν μέσα από την Κύπρο, η ελληνοκυπριακή επιθυμία για επίτευξη συμφωνίας και τα… κοιτάσματα. Ο υποθαλάσσιος πλούτος που ήδη μοιράζονται τεράστιες εταιρείες από όλο τον κόσμο (και τις ΗΠΑ), ακριβέστερα η εκτίμηση ότι ο πλούτος θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τα ως τώρα ευρήματα, δημιουργούν πίεση για επίλυση, αλλά και το αντίστοιχο ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα… Και εδώ και μια βδομάδα προστέθηκε ένας ακόμη παράγων που ευνοεί τη λύση: ο  Μεσογειακός νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες που βλέπει αναμφίβολα πιο ζεστά το Κυπριακό από τον προκάτοχό του, λένε όσοι τον έχουν ήδη συναντήσει.
Απέναντι σε όλα αυτά όμως, υπάρχει ένας παράγων που μπλοκάρει τη λύση και αυτός ονομάζεται Τουρκία. Η οποία δεν έχει πείσει ως τώρα ότι θέλει, πράγματι, να λυθεί το πρόβλημα και άρα, ότι είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει από τα «κεκτημένα» της (κεκτημένα που απέκτησε με μια παράνομη εισβολή βέβαια). Σε αυτό προστέθηκε ένας νέος παράγων: η αστάθεια που εμφανίζει ο γείτονάς μας, ιδίως από τις μέρες του πραξικοπήματος και μετά –και είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.

Με βάση τις ως τώρα πληροφορίες που φθάνουν στην Αθήνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι πιθανό να μεταβεί στην Γενεύη, συνεπώς η χώρα του θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ. Συνεπώς, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στην πολυμερή Διάσκεψη;, είναι το ερώτημα που ακολουθεί. Μπορεί ναι, μπορεί όχι. Αν η ελληνική πλευρά διαπιστώσει ότι μπορεί η Διάσκεψη της Γενεύης να βγάλει άσπρο καπνό, τότε θα συμμετάσχει. Από την άλλη όμως, δεν μπορεί να αποκλεισθεί να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία οι κ.κ. Τσίπρας και Ερντογάν μέσα στις επόμενες ώρες.
Όλα αυτά και πολλά άλλα θα συζητηθούν στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς (πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου ασφαλώς), με την κυβέρνηση να προσδοκά τη διαπίστωση συναινετικού κλίματος. Μεγάλες διαφορές δεν υπάρχουν -με μοναδική ίσως, εξαίρεση το ΚΚΕ και τον Δημήτρη Κουτσούμπα- αλλά όλα αυτά μένει να επιβεβαιωθούν…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου