Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Σύσκεψη Αβραμόπουλου με πέντε δημάρχους νησιών...!!!



Κρίσιμη σύσκεψη για το προσφυγικό πραγματοποιείται σήμερα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, με τον Ευρωπαίο επίτροπο μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο

 και τους πέντε δημάρχους των νησιών του ανατολικού Αιγαίου Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου που δέχονται αυξημένες προσφυγικές ροές. Η σύσκεψη γίνεται στο πλαίσιο κινητοποίησης των πέντε δημάρχων προκειμένου να πιέσουν Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή του μέτρου της αποσυμφόρησης και της δίκαιης κατανομής των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, σε όλη τη χώρα αλλά και την Ευρώπη.

Μάλιστα έχουν ζητήσει και συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. Μία μέρα μετά, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη έχει προγραμματισθεί, η επίσκεψη στη Μυτιλήνη του Μάρτιν Βερβέι συντονιστή της εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Ο κ. Βερβέι -ο οποίος βρέθηκε στη Μυτιλήνη και την Τετάρτη κατά την επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου στο νησί- θα ενημερώσει τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για τα θέματα εφαρμογής της συμφωνίας με την Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη δράση του κ. Βερβέι είχε υπάρξει, πριν από έναν περίπου μήνα στη Χίο.
Αλλά και οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την Τετάρτη από την Ε.Ε. και τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών να παράσχουν επείγουσα βοήθεια στους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και του χιονιού σε πολλά μέρη της Ευρώπης. Κάλεσαν επίσης τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για τη μεταφορά των χιλιάδων προσφύγων, κυρίως από την Ελλάδα, σε άλλες χώρες.
Αρκετοί ομιλητές στη συζήτηση της ολομέλειας την Τετάρτη το βράδυ, αναφέρθηκαν στη δύσκολη κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά, αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Σερβία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη», ενώ κάποιοι ρώτησαν πόσοι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν από το κρύο για να αντιδράσει η Ε.Ε. Πολλοί ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι μόνο το 6% των 160.000 αιτούντων άσυλο που θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία έχουν μέχρι στιγμής μετακινηθεί.
«Δεν είμαστε υπερήφανοι για αυτή την πολύ οδυνηρή κατάσταση», δήλωσε ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος εξήγησε ότι η Ε.Ε. διέθεσε αρκετά χρήματα για να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, αλλά ότι «ορισμένες αδυναμίες επί τόπου δεν επέτρεψαν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα με τον καλύτερο τρόπο».
Δήμος Περάματος
Στο μεταξύ, χθες ο αντιδήμαρχος του Δήμου Περάματος Παναγιώτης Καραγιαννάκης -μιλώντας στο ΑΠΕ- διαβεβαίωσε ότι όλες οι δημοτικές παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο έκριναν αναγκαία την υλοποίηση του προγράμματος του υπουργείου Παιδείας της εκπαίδευσης των 25 παιδιών από το κέντρο φιλοξενίας. «Εμείς θα στηρίξουμε το πρόγραμμα σε ό,τι μας αφορά και μας αναλογεί για την καλύτερη δυνατή υλοποίηση του προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο αντιδήμαρχος ανέφερε πως μετά την πλήρη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε από εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας αλλά και από την αρχίατρο-αξίαρχο που έχει την ευθύνη της υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό, έλαβε τη διαβεβαίωση πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα υγείας, παρά τις αβάσιμες φήμες για μεταδοτικές ασθένειες των παιδιών, και διευκρίνισε πως τίποτε από όλα αυτά δεν ισχύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου