Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Η ελληνική κρίση σε πεδίο γενικευμένης ευρωπαϊκής και διεθνούς σύγκρουσης...!!!



Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός

       
Η ελληνική κρίση, κατά γενική ομολογία, βρίσκεται πιο καθοριστική φάση της, από το 2010 κι εντεύθεν, για τις αντοχές της οικονομίας, της κοινωνίας, της κυβέρνησης κι ολόκληρου του πολιτικού συστήματος της χώρας.  

Η έξοδος στο «ξέφωτο», αναμφίβολα και πρώτιστα, εξαρτάται μεν από τις αποφάσεις της κυβέρνησης. 
Ουδείς, ωστόσο, θα αμφέβαλε πως η αναπάντεχη έφοδος του Ντόναλντ Τραμ στην διεθνή πολιτική και οικονομική σκακιέρα, το απρόσμενο άμεσο Brexit, οι διαταραγμένες ισορροπίες σε ενδοευρωπαϊκό επίπεδο, η ολοένα κι αυξανόμενη αντίδραση στην οικονομική ορθοδοξία που το Βερολίνο επιβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η εκτόξευση του ευρωσκεπτικισμού, - όλα τούτα δρώντα, είτε σε συνδυασμό πολιτικής και οικονομικής αλληλοεπίδρασης, είτε ανεξάρτητα το ένα από το άλλο - , δημιουργούν ένα πάζλ, όντως οξύ, σύνθετο και δισεπίλυτο για την κυβέρνηση των Αθηνών.

         
Είναι σαφές, πως η εκλογή Τραμπ στον Λευκό Οίκο, καθυστερεί και περιπλέκει έτι περαιτέρω την στάση του ΔΝΤ έναντι του ελληνικού προγράμματος, ,μέχρις ότου ξεκαθαρίσει και η Ουάσιγκτον τον νέο της προσανατολισμό για το ευρύτερο και βαθύτερο πλέγμα των αμερικανοευρωπαϊκών οικονομικών σχέσεων. Επιπλέον και παράλληλα, προϊόντος του χρόνου και πλησιάζοντας προς τις  εθνικές κάλπες της Ολλανδίας, Γαλλίας, Γερμανίας κι ενδεχομένως και Ιταλίας, το ελληνικό ζήτημα σκαλώνει στα εκλογικά γρανάζια των εν λόγω χωρών και η επίμαχη αξιολόγηση αναβάλλεται επ αόριστον, μέχρι ότου οι εταίροι ξεκαθαρίσουν τις δικές τους εσωτερικές πολιτικές  διαμάχες.
      
Τούτων όλως δοθέντων, η επίμαχη, -  και λίαν καθοριστική για την συνοχή κι αντοχή της ελληνικής κυβέρνησης, της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας - , δεύτερη αξιολόγηση δεν κλείνει…, με δευτερογενές αποτέλεσμα να απομακρύνεται η «ποσοτική χαλάρωση» της ΕΚΤ για την Ελλάδα. Κι αν παρ ελπίδα, περάσει κι ο μήνας Φεβρουάριος με ανοιχτή την ολοκλήρωση η Αθήνα θα ζήσει έναν ακόμη «Ιούλιο αλά 2015»…, με υποχρεώσεις αποπληρωμής τόκων και δόσεων ύψους 6,7 δις, με την ανάγκη μιας ακόμη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της, με τους ευρωπαίους εταίρους της εγκλωβισμένους στις δικές τους εσωτερικές πολιτικές διαμάχες, με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να ξιφουλκεί εναντίον της Ευρώπης, με το Κυπριακό πρόβλημα σε όξυνση, με τον Τούρκο γείτονα σε παρανοϊκές εθνικιστικές κορώνες και με τα πολεμικά μέτωπα της Μέσης Ανατολής σε πλήρη κι ανεξέλεγκτη ανάφλεξη.  

                              Κυβερνητικές προσδοκίες
       
Μέσα στο ανωτέρω περιγραφέν κλίμα, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου σε αγαστή συνεργασία και σύμπνοια με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είναι έτοιμοι να αποδεχτούν έναν ενισχυμένο «κόφτη» ακόμα και για την περίοδο μετά το 2018, - προκειμένου να κλείσει «άρον - άρον» η αξιολόγηση και να μην φερθεί η ελληνική οικονομία μπροστά στην «θηλιά» της ασύνταχτης χρεοκοπίας - , ευελπιστώντας πάντα πως οι τεθέντες δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν και δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο εν λόγω «κόφτης». Σ αυτό το πνεύμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πάει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με ένα «πακέτο» προτάσεων για «κόφτη» κι αφορολόγητο μειωμένο γύρω στις 5.000 ευρώ περιτυλιγμένο με αυξημένες εγγυήσεις, ώστε να ανταμειφτεί με την περιζήτητη πλέον ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση, - δια στόματος Δημήτρη Τζανακόπουλου  στο KONTRA και του ιδίου του πρωθυπουργού από το βήμα της βουλής - , δεσμεύεται πως…, «δεν θα ληφθούν νέα μέτρα». Προφανώς, οι οικονομικοί επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου κρίνουν πως…, Θα υπάρξει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας…, κι άρα…, οι εγγυήσεις αυτές θα μείνουν στα «χαρτιά» καθώς οι δημοσιονομικοί στόχοι θα έχουν επιτευχθεί….!!!
        
Στόχος μας είναι στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να υπάρξει υπέρβαση της ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών, του ΔΝΤ και των άλλων εμπλεκόμενων πλευρών σχετικά με το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα ακολουθήσει η ελληνική οικονομία μετά το τέλος του προγράμματος, δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Επανέλαβε, δε, ότι «οι διαφωνίες για τη δημοσιονομική πορεία και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το ελληνικό χρέος δεν αφορούν σε τεχνικά ζητήματα, γι' αυτό και πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση στο ύψιστο πολιτικό επίπεδο με τους επικεφαλής των θεσμών»… Σε ερώτηση μέχρι ποίου σημείου είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να υποχωρήσει για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «εάν υπάρξει συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018, τότε είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε για τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων», αλλά σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε νομοθέτηση νέων μέτρων.» Διευκρινίζοντας τι θα περιλαμβάνει αυτός ο μηχανισμός, ανέφερε ότι θα υπάρξει μια συζήτηση παρόμοια με εκείνη που έγινε για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, αν και, -πρόσθεσε- ,δεν θα υπάρξει λόγος να εφαρμοστεί ένας τέτοιος μηχανισμός, γιατί η οικονομία υπεραποδίδει»….

                                    Ενδεχόμενο εκλογών παίζει…;;;
         
Πέραν των όποιων εύλογων και κατανοητών, - ανθρωπίνως και πολιτικώς - , αισιόδοξων εκτιμήσεων και προβλέψεων των κυβερνώντων, υπάρχουν και οι «στραβές»…, «όπως συμβαίνει στην ζωή…, συμβαίνει και στην πολιτική…,  γιατί κι η πολιτική είναι μέσα στην ζωή», μας εκμυστηρεύεται κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης και πολύ έμπειρος στην πολιτική κονίστρα.
       
Για να αποφευχθούν οι εκλογές, πρέπει για την κυβέρνηση να επισυμβούν τα ακόλουθα ευκταία :  
-        Ευκταίο 1 : Να κλείσει εγκαίρως και χωρίς νέα μέτρα η αξιολόγηση…
-        Ευκταίο 2 : Να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Για να συμβεί αυτό, ο Μάριο Ντράγκι έχει θέσει ως όρο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης…
-        Ευκταίο 3 : Να διαμορφωθεί κλίμα προσέλκυσης επενδύσεων και η χώρα να δοκιμάσει «δειλά - δειλά» τα πρώτα της βήματα στις αγορές χρήματος…
-        Ευκταίο 4 : Να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα χωρίς την ανάγκη νέου μνημονίου…, ώστε η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την θητεία της και να δοκιμάσει την τύχη της στις κάλπες με απτά και πειστικά επιχειρήματα πως όλα πήγαν κατ ευχήν και με τις στερήσεις των ελλήνων πολιτών…
    
 Πάντα τα ανωτέρω,- το κάθε ένα εξαρτάται από το προηγούμενό του - , όντως σαγηνευτικά, είναι αισιόδοξες εκτιμήσεις. Θα συμβούν…;;; Ο χρόνος θα δείξει…!!!
      Είναι σαφές πως και στην κυβέρνηση υπάρχουν δύο τάσεις :
-         Η πρώτη τάση, που αισιοδοξεί πως όλα θα πάνε κατ ευχήν κι άρα δεν είναι ανάγκη να προκηρυχθούν εκλογές.
-        Η δεύτερη τάση, είναι εκείνων που δυσπιστούν τα μέγιστα για την ορθότητα των ως άνω αισιόδοξων εκτιμήσεων των συναδέλφων τους και ομνύουν στο άνομα των πρόωρων εκλογών με το σύνθημα της «δεξιά παρένθεσης»…, κατ αντιστοιχία της θεωρίας της αριστερής παρένθεσης επί κυβερνήσεων Αντώνη Σαμαρά – Ευάγγελο Βενιζέλου.
    
Μέχρι και την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, στο Μέγαρο Μαξίμου υιοθετήθηκε η άποψη του αρθρογράφου της εφημερίδας «Αυγή» και στενού συζητητή του πρωθυπουργού, του Θανάση Καρτερού, σύμφωνα με την οποία…, «οι πρόωρες εκλογές θα ήταν καταστροφικές τόσο για την οικονομία όσο και για την πολιτική σταθερότητα, – που είναι σημαντικός παράγοντας μέσα σε μια επικίνδυνη και συγκεχυμένη γεωπολιτική συγκυρία όπως η σημερινή - , κι εν πάση περιπτώσει…, ας περιμένουμε να δούμε ΠΩ΅ και ΠΟΥ θα κάτσει η μπίλια σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο… .
      
Η επικράτηση της «προτροπής Καρτερού» για μη εκλογές ενισχύθηκε κι από την ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών, σύμφωνα με την οποία επετεύχθη υπερδιπλάσιο του στόχου πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 κι άρα «καταγράφεται υπερκάλυψη στους στόχους τόσο για τα έσοδα όσο και για τις δαπάνες». Τι σημαίνουν όλα αυτά, - πάντα κατά την ερμηνεία που δίδουν οι κυβερνητικοί επιτελείς - , ότι δεν θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» κι άρα όλα θα βαίνουν κατ ευχήν….

                      Το κακό σενάριο – Χρεοκοπία και GREXIT
      
Στην άλλη πλευρά του Φεγγαριού, υπάρχουν και οι προφήτες των κακών σεναρίων, σε αντίθεση από εκείνα που βλέπει η κυβέρνηση.
-         Στις εκτιμήσεις της για την ευρωζώνη κατά το 2017, η βρετανική συμβουλευτική εταιρεία οικονομικών αναλύσεων εκτιμά ότι μπορεί το Grexit μπορεί μεν να μην είναι επικείμενο αλλά φαίνεται ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Παράλληλα, αναφέρει ότι η διαμάχη ΔΝΤ-Ευρωπαίων δανειστών θα λυθεί με την αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα.
-        Δυσοίωνη όμως είναι η εκτίμηση της Capital Economics για το καλοκαίρι, καθώς «βλέπει» αναζωπύρωση του κινδύνου χρεοκοπίας, αφού τότε η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει μεγάλες δόσεις αποπληρωμής.
    
Ταυτόχρονα με τα ανωτέρω εκτεθέντα, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,  Πωλ Τόμσεν, προϊδεάζει για τα ευρήματα των εκθέσεων του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία αλλά και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όπως παραδέχτηκε, μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον , θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 21 χρόνια, για επανέλθουν τα ποσοστά της ανεργίας στην Ελλάδα, στα προ κρίσης επίπεδα. Η ομολογία του κ. Τόμσεν καταδεικνύει για μια ακόμα φορά την πλήρη αποτυχία των μνημονίων. Οι άγριες περικοπές σε μισθούς, η ελαστικοποίηση όλων των μορφών απασχόλησης είναι καταφανές ότι δεν απέδωσαν σε κανένα επίπεδο, παρά τα όσα ευαγγελίζονταν οι δανειστές. Τα μνημόνια βύθισαν την οικονομία και «έθαψαν» την αγορά εργασίας, χωρίς να διαφαίνεται άμεσα ελπίδα ανάκαμψης. Με τον τρόπο αυτό διαψεύδεται εκ των πραγμάτων και η κυβερνητική αισιοδοξία για ...άμεση ανάπτυξη.
Τι από όλα θα συμβεί…;;;
Οίδομεν…!!!  

Το παρόν κείμενο, - Ρεπορτάζ - Ανάλυση - , δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017..., και στην ιταλική
La Repubblica



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου