Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Οι (νεο)φιλελεύθεροι και οι... παρα-πόταμοι...!!!

Τα προβλήματα με την αξιολόγηση και η προσπάθεια της κυβέρνησης για ανασύνταξη της εικόνας της μέσα από εκδηλώσεις  

για τα δύο χρόνια των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ έχουν προβληματίσει έντονα τη Ν.Δ.

Στις...
συσκέψεις στο Μοσχάτο όλο και συχνότερα συζητείται το ζήτημα του αιφνιδιασμού στις κάλπες, με δεδομένο ότι θεωρούν πως με τον τρόπο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να ξαναβρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας προ αδιεξόδου και να πετάξει λευκή πετσέτα. Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι οι εκλογές είναι πιθανές ακόμη κι αν δεν τις επιθυμεί ο πρωθυπουργός, ειδικά αν τα πράγματα δεν έρθουν όπως τα σχεδιάζει και αναγκαστεί είτε να αποδεχτεί μια σειρά από νέα σκληρά μέτρα ή ένα ακόμη μνημόνιο.
Αν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση οδηγηθούν σε δύσκολα μέτρα, δεν αποκλείουν την προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να δώσει ο λαός τη λύση.

Οι (νεο)φιλελεύθεροι
Στο πλαίσιο αυτό ο Μητσοτάκης έσπευσε να εδραιωθεί στον φιλελεύθερο - μεταρρυθμιστικό χώρο ανακοινώνοντας τη σύμπλευσή του με τη Δράση του Θ. Σκυλακάκη και την ένταξη στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας του Ιάσωνα Φωτήλα.
Η προσχώρηση της Δράσης, που, όπως φαίνεται, θα αφομοιωθεί οργανωτικά από τη Νέα Δημοκρατία, είχε προαναγγελθεί από καιρό.«Η Ν.Δ. καλωσορίζει την απόφαση αυτήν της Δράσης και θα αξιοποιήσει τα στελέχη της με διάφορους τρόπους, στην ευρύτερη πολιτική της προσπάθεια». Και συμπλήρωσε πως «θα δημιουργηθεί μια ομάδα δράσης για την άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση της εξωστρέφειας των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων».

«Η Ν.Δ. μεγαλώνει, διευρύνεται…» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανακοίνωση της συνεργασίας, δίνοντας σε όλους να καταλάβουν ότι θα αξιοποιηθούν διάφορα στελέχη που κατά καιρούς είχαν βρεθεί στο πλευρό της Ντόρας Μπακογιάννη και παλιότερα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (Σκυλακάκης, Αβραντίνης, Μιράντα Ξαφά κ.λπ).

Έχει πάντως ενδιαφέρον ότι από την προσχώρηση στη Νέα Δημοκρατία λείπει ένα κάποτε δραστήριο στέλεχος της Δράσης, η πρώτη ξαδέλφη του προέδρου της Ν.Δ. Αντιγόνη Λυμπεράκη, η οποία επιμένει στη σύμπλευση με το Ποτάμι. Μάλιστα παρακολουθεί από πολύ κοντά τις προσπάθειες των τριών πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία νέας προοδευτικής παράταξης. Θα περίμενε κανείς ότι η επικράτηση Μητσοτάκη στη Ν.Δ. θα διευκόλυνε τη συνεργασία της Λυμπεράκη, αλλά μάλλον συμβαίνει το αντίθετο, τουλάχιστον σ’ αυτήν τη φάση.

Η προσχώρηση της φιλελεύθερης Δράσης δεν πέρασε χωρίς γκρίνιες, έστω και στο εσωτερικό του κόμματος, αφού πολλά στελέχη έκριναν ότι δεν είχε καμία σοβαρή πολιτική επίδοση, τις ελάχιστες φορές που τόλμησε να εκτεθεί πολιτικά χωρίς κάποιο άλλο κόμμα ως ομπρέλα. Ωστόσο οι πιο έμπειροι αντιλήφθηκαν εγκαίρως ότι η Δράση αργά ή γρήγορα θα αφομοιωθεί από τη Ν.Δ. χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Οι… παρα-πόταμοι
Στο ίδιο πλαίσιο εντάχθηκε και ο Ιάσων Φωτήλας στο κόμμα, προκαλώντας την οργή του Σταύρου Θεοδωράκη για το γεγονός ότι βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα του αποχωρούν για να αυξήσουν τη δύναμη άλλων Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσωπο του Φωτήλα κάνει επίδειξη δύναμης απέναντι στα νεοδημοκρατικά στελέχη της Αχαΐας, αφού τον εντάσσει δίνοντάς του χρόνο να «ωσμωθεί» με το νεοδημοκρατικό κοινό του νομού. Με δεδομένο ότι αναμένεται να έχει πόλεμο φθοράς από τοπικά στελέχη και πολιτευτές που δεν είδαν με καλό μάτι την εισπήδηση του φιλόδοξου πολιτικού.

Ταυτόχρονα μέσα από τις διαδικασίες διεύρυνσης κάνει μια κόντρα ρελάνς στη Φώφη Γεννηματά που προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες ενός τρίτου (ανταγωνιστικού;) πόλου. Το μήνυμα που στέλνει, λένε από το Μοσχάτο, είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά μπροστά αδιαφορώντας για κομματικές ισορροπίες, πιστός στο δόγμα «είτε με τον Τσίπρα είτε με τη χώρα», όπως θέτει συνεχώς το δίλημμα τις τελευταίες μέρες. Το ζήτημα είναι αν η κοινωνία θα ανταποκριθεί σε ένα τόσο σκληρό δίλημμα και σε μια λογική διμέτωπου αγώνα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεισε ένα ακόμη μέτωπο, αυτό του Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος κινείτο εσωτερικά σε υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους. Στη συνάντηση που έγινε πρόσφατα επιβεβαιώθηκε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος στη Ροδόπη, όπου η Ν.Δ. δεν διαθέτει έδρα και ο ίδιος ήταν βουλευτής σε εννέα εκλογικές αναμετρήσεις. Μετά τη συνάντηση ο πρώην υπουργός και βουλευτής έκανε δηλώσεις συσπείρωσης και ενότητας.
Την ώρα που επίσημα η Ν.Δ. αντιπαρατίθεται καθημερινά και επί παντός επιστητού με την κυβέρνηση, με έναν αντιπολιτευτικό πατριωτισμό γεμάτο ένταση και οξύτητα, ο Κυριάκος συνεχίζει τις συναντήσεις «γνωριμίας» με τους νοεδημοκράτες ανά την Ελλάδα.

Το Σαββατοκύριακο ήταν στον νομό Αργολίδας ενώ τη Δευτέρα το βράδυ μιλώντας σε ΟΝΝΕΔίτες στο Περιστέρι δήλωσε ότι στοχεύει και στις νέες ηλικίες εκλογικά. Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 πήρε κεφάλι στην ψήφο των νέων, η στρατηγική επιδίωξη της Ν.Δ. είναι να αντιστρέψει την εικόνα: «Η εκλογική μάχη θα κερδηθεί στο μέτωπο της νέας γενιάς. Πρέπει να πείσουμε τα παιδιά μας ότι μπορούμε να τους υποσχεθούμε ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα μας» είπε στο Περιστέρι ο Μητσοτάκης, προβάλλοντας μια ειδυλλιακή και ανύπαρκτη εν πολλοίς εικόνα της Ν.Δ., η οποία είναι «ανανεωμένη σε πρόσωπα και ιδέες, ανοιχτή στην κοινωνία και προτάσσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, απέναντι στην αφόρητη υποκρισία, διγλωσσία και απέναντι στο θέατρο που παίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ»...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου