Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Χωρίς ποινικές ευθύνες σε πολιτικούς η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια κομμάτων - ΜΜΕ...!!!

Χωρίς αναφορές σε προσωπικές ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, εξέλιξη που θα οδηγούσε μοιραία και στην μετατροπή της επιτροπής σε προανακριτική,  

ολοκληρώθηκε η αποστολή της εισήγησης του πορίσματος από τον ΣΥΡΙΖΑ στα υπόλοιπα κόμματα. Ωστόσο λόγος γίνεται για ευθύνες στελεχών τραπεζών και Μέσων Ενημέρωσης όσον αφορά τα δάνεια προς τα ΜΜΕ.
Στο πόρισμα των 400 και πλέον σελίδων γίνεται αναφορά στο λεγόμενο «τρίγωνο της διαπλοκής», την ιδιαίτερη σχέση δηλαδή μεταξύ κομμάτων, ΜΜΕ και Τραπεζών και εντοπίζονται «εστίες» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αξιόποινες πράξεις.
Ωστόσο σε πολλά σημεία- όπως αυτό του πορίσματος Καλούδη- η επιτροπή κάνει αναφορά στη δυνατότητα που έχει η Δικαιοσύνη να παρέμβει και να εξετάσει αναλυτικά τις υποθέσεις, ενώ καταγράφονται και οι τοποθετήσεις μαρτύρων που κρίνονται «αποκαλυπτικές» για την ουσία της υπόθεσης.
Ουσιαστικά δηλαδή η επιτροπή διαπίστωσε ευθύνες αλλά δεν μπόρεσε να τις αποδώσει καθώς όπως ανέφερε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Σπύρος Λάππας στους δημοσιογράφους «αυτοί που έχουν τις ευθύνες ποτέ δεν το δηλώνουν κι’ όλας». Όπως όλα δείχνουν τα στοιχεία θα δοθούν στη Δικαιοσύνη προκειμένου εκείνη να αποφανθεί για το μέλλον των υποθέσεων που θίγονται
Πλέον το λόγο έχουν τα υπόλοιπα κόμματα προκειμένου είτε να συντάξουν τα δικά τους πορίσματα ή να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους και να συνταχθεί ένα κοινό (τρόπος του λέγειν) τελικό πόρισμα της επιτροπής όπου θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης τόνισε πως αυτό που έγινε κατανοητό στους πολίτες είναι πως:
1. Σε αρκετές περιπτώσεις δανειοδότησης των κομμάτων και των ΜΜΕ, ιδίως μετά την έναρξη της κρίσης:
Παρακάμφθηκαν οι παγιωμένες και αναγκαίες εξασφαλίσεις των Τραπεζών και χαρίζονταν εγγυήσεις σε μη συνεπείς δανειολήπτες.
Παρακάμφθηκε η ανάγκη παρακολούθησης και ελέγχου της ροής των προϊόντων του δανείου.
Γίνονταν δεκτές ως αληθείς δηλώσεις, καταφανώς ψευδείς, όπως ότι συγκεκριμένες κρατικές επιχορηγήσεις κομμάτων έχουν εκχωρηθεί σε άλλες Τράπεζες.
2. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής που έλαβε συστηματικό χαρακτήρα ήταν να ευνοούνται σκανδαλωδώς και απροκάλυπτα:
-Πρώτον η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της κρίσης. Στο πόρισμα εντοπίζονται σοβαρές παραβιάσεις της νομιμότητας του δανεισμού εκ μέρους των κομμάτων αυτών με διπλές και τριπλές εκχωρήσεις μελλοντικών κρατικών χορηγήσεων, τις οποίες μάλιστα, εντελώς αυθαίρετα, προσδιόριζαν στο ίδιο ύψος με την περίοδο πριν την κρίση και ενώ -και αυτό είναι το απολύτως επιλήψιμο- ήδη είχε αρχίσει η εκλογική κατάρρευσή τους.
-Δεύτερον, τα μεγάλα συγκροτήματα ΜΜΕ, που επωφελούνταν σκανδαλωδώς με δάνεια που δεν είχαν εξασφαλίσεις, τα οποία δίνονταν για την εξαγορά μετοχών επιχειρήσεων που ανήκαν ήδη στη δανειοδοτούμενη επιχείρηση ή/και στους ίδιους μετόχους (φαινόμενο «μπάμπουσκα») ή δίνονταν για αναχρηματοδότηση τόκων, πράγμα που απαγορεύεται.

Αλαλούμ με τον Στουρνάρα

Σύγχυση επικράτησε σχετικά με το εάν στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα διατυπωνόταν ποινικές ευθύνες ή όχι κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Αρχικά, σε ένα προσχέδιο του πορίσματος γινόταν σαφής αναφορά, ωστόσο στο τελικό κείμενο που κατατέθηκε αυτή δεν υπήρχε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος φέρεται να δήλωσε πως δεν υπογράφει πόρισμα που να περιέχει ποινικές ευθύνες κατά του διοικητή της ΤτΕ καθώς κάτι τέτοιο δεν πρόκυπτε από τα στοιχεία, θέση με την οποία ταυτίστηκε και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο αργότερα.

Τι αναφέρει το πόρισμα

Στο πόρισμα αναφέρεται πως «οι τράπεζες χορηγούσαν δάνεια προς τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ δίχως εξασφαλίσεις και εγγυήσεις», για τις οποίες «αγωνίζονται να πετύχουν μόνο μετά τον Ιανουάριο του 2015».  Κατά τις ίδιες πηγές, αναφέρεται πως όλα τα δάνεια που δόθηκαν στα χρόνια της κρίσης, είχαν σκοπό να αναχρηματοδοτήσουν προηγούμενα δάνεια που αδυνατούσαν να ξοφλήσουν και με τη μέθοδο αυτή αποπληρωνόταν προηγούμενες δόσεις δανείων για να εμφανίζονται τα δάνεια ενήμερα και εξυπηρετούμενα.
Σύμφωνα με το πόρισμα, κανένας επιχειρηματίας των ΜΜΕ δεν έβαζε το «χέρι» στην τσέπη. Άρα κατά τους  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ τα κατείχαν με «δανεικό χρήμα που σε τελική ανάλυση δεν μπορούσαν να το εξυπηρετήσουν».
Ως προς τη δανειοδότηση τον κομμάτων, οι βουλευτές της πλειοψηφίας τονίζουν πως υπήρξε υπεδανειοδότηση ιδίως πριν και ενόψει των εκλογών από το 2000 έως και το 2009, γεγονός που «συνιστούσε» κατά τους ίδιους «έμμεση χρηματοδότησή τους, κάτι που ρητά απαγορεύεται από τη διάταξη του άρθρου 29 του Συντάγματος».

Τι αναφέρει το πόρισμα για ΤΗΛΕΤΥΠΟ και ΔΟΛ

Σύμφωνα με τους βουλευτές της πλειοψηφίας, η εικόνα της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ παρουσίασε κατά την περίοδο 2009 – 2012 σημαντική επιδείνωση τόσο από την αρνητική οικονομική συγκυρία όσο και από την πτώση της διαφημιστικής δαπάνης.
Σχετικά με τον ΔΟΛ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρουν πως η δανειοδότησή του έγινε σε πολλές περιπτώσεις στα όρια ή και κατά παράβαση του κώδικα πιστοδοτήσεων που οι ίδιες οι τράπεζες​ είχαν θεσπίσει. Ταυτόχρονα, επικαλούνται το πόρισμα Νικολούδη, το οποίο επιρρίπτει ευθύνες σε 10 στελέχη τράπεζας για κακουργηματική απιστία και ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό του Σταύρου Ψυχάρη.
Στο πόρισμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τονίζεται πως πολλές περιπτώσεις δανεισμού του ΔΟΛ χρήζουν ποινικής διερεύνησης και παρατίθεται παραδείγματα όπως η παροχή χρηματοδότησης χωρίς εξασφαλίσεις, η χορήγηση νέων δανείων χωρίς την αποπληρωμή των παλαιών, η αναχρηματοδότηση τόκων με δανεισμό, η από το 2009 καμία συμμετοχή των μετόχων, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με δανεισμό, η μη τήρηση συμβατικών υποχρεώσεων και η μη διάθεση δανείου για το σκοπό που χορηγήθηκε.

Διαβάστε ολόκληρο το προσχέδιο του πορίσματος

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου