Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Ασφυκτικές πιέσεις στην Αθήνα να ψηφίσει τώρα τα μέτρα-«φωτιά» του κόφτη...!!!




Προσθήκη λεζάντας


Μεγάλες πιέσεις αναμένεται να δεχθεί αύριο στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. 

Ειδικότερα, οι δανειστές αναμένεται να του θέσουν το δίλημμα «ψηφίστε τώρα τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ ή τίποτα», υιοθετώντας τη σκληρή γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ παράλληλα φέρεται πως συζητούν και τη λύση του «αντίστροφου κόφτη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των δανειστών άφησε στην άκρη τις προσπάθειες για συμβιβαστικές λύσεις, που αναζητούνταν με πρωτοβουλία της ΕΚΤ και της Κομισιόν.
Στο τελευταίο Euroworking Group, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, εστάλη προς την ελληνική κυβέρνηση ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την πλήρη αποδοχή των όρων που θέτει το ΔΝΤ.

Παρά τις διαφωνίες της Κομισιόν και της ΕΚΤ για τη μεθοδολογία και τα στοιχεία του ΔΝΤ, η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα θεωρείται πλέον αδιαπραγμάτευτη. Έτσι, στο αυριανό Eurogroup ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να δεχθεί την εξής προσφορά: η ελληνική κυβέρνηση ψηφίζει τώρα πρόσθετα μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ, που θα ικανοποιούν και το ΔΝΤ και τα οποία εφόσον δεν χρειαστεί να εφαρμοστούν, όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, θα ακυρωθούν το 2019.

Όπως έχει γράψει το newpost.gr, τα βασικά συστατικά αυτού του πακέτου μέτρων είναι:

- Η μη επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

- Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

- Η κατάργηση των Ειδικών Μισθολογίων και οι περικοπές σε αυτά που θα παραμείνουν. (Βεβαίως, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο μέτρο ήταν υποχρέωση του πρώτου Μνημονίου)

- Η αύξηση του ΦΠΑ ακόμη και σε ποσοστό που θα αγγίζει το 10% σε προϊόντα και υπηρεσίες. Ειδικότερα, συζητείται η μεταβολή του ΦΠΑ από το 13% στο 14% σε «ευαίσθητα» προϊόντα και η εκτόξευση του ΦΠΑ από το 13% έως και το 23% για άλλα προϊόντα και υπηρεσίες.

- Σχετικά με το κρίσιμο θέμα του αφορολογήτου ορίου η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να το ορίσει μέχρι τα 7.200 ευρώ.

Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να διευκολύνουν την κυβέρνηση να φέρει τώρα στη Βουλή προς ψήφιση τα μέτρα, οι δανειστές φέρεται να συζητούν έναν «αντίστροφο κόφτη», δηλαδή να έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να αναιρέσει τα σκληρά μέτρα, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ χωρίς αυτά. Βέβαια, η συγκεκριμένη λύση θα έχει μεγάλο κόστος για την κυβέρνηση.

Το αντιστάθμισμα σε αυτή την υπαναχώρηση της κυβέρνησης θα είναι η εκταμίευση της δόσης των 6,1 δισ. ευρώ και η λήψη απόφασης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος από το Eurogroup, άμεσα, που θα επιτρέψει μια θετική Ανάλυση Βιωσιμότητας, θα ανοίξει την πόρτα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα επιτρέψει τη σταδιακή επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Σημειώνεται πως όπως προέκυψε από το χθεσινό briefing του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, η κυβέρνηση θέτει επιτακτικά ως μέρος της λύσης, τη λήψη άμεσης απόφασης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ωστόσο, δεν συζητά, τουλάχιστον με τα έως τώρα δεδομένα, άμεση νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων, αλλά επιχειρεί τον συμβιβασμό υπό τον μανδύα του ενισχυμένου μηχανισμού εγγυήσεων, μια παραλλαγή του ισχύοντος «κόφτη», τον οποίο φαίνεται διατεθειμένη να επεκτείνει κατά έναν επιπλέον χρόνο.

Πάντως, το σκληρό παζάρι κυβέρνησης - δανειστών δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα. Σύμφωνα με πηγές από την ΕΕ, το «παράθυρο ευκαιρίας» κλείνει στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, μπαίνει στην τελική ευθεία ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη, καθώς πρώτο κλείνει το ολλανδικό κοινοβούλιο και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει την προεδρία του Eurogroup.
Ευρωπαίος αξιωματούχος: Καλό σημείο εκκίνησης η επιστολή Τσακαλώτου

Την αισιοδοξία του ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι δυνατό να συμφωνηθεί ως το Eurogroup του Φεβρουαρίου, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι προϋπόθεση είναι η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι στο αυριανό Eurogroup θα καταγραφεί η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης και θα επιβεβαιωθεί η συνέχιση της διαπραγμάτευσης, μεταξύ Αθήνας και θεσμών, στο προσεχές μέλλον.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε ότι υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες οι τέσσερις θεσμοί να βρουν «κοινό τόπο» και να συμφωνήσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι οι ελληνικές αρχές θα είναι σε θέση να συμφωνήσουν στις βασικές παραμέτρους που θα προκύψουν και επομένως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι δυνατό να επιτευχθεί ως το Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές έστειλαν επιστολή στους θεσμούς καταγράφοντας τις σκέψεις τους. "Η επιστολή αποτελεί καλό σημειό εκκίνησης για μια συμφωνία" ανέφερε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ωστόσο, ότι θα χρειαστούν περαιτέρω συζητήσεις. Όπως είπε ο ίδιος, από τη μία υπάρχουν τα θέματα της αξιολόγησης (μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, προϊόντων, ενέργειας κτλ.) και από την άλλη τα θέματα που εγείρει το ΔΝΤ και συγκεκριμένα τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας μετά το 2018. Στις συζητήσεις, πάντως θα ληφθεί πιθανότατα υπόψη η δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2016 ,ενδεχομένως και του 2017.

Όσον αφορά το αίτημα του ΔΝΤ για προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων μετά το 2018, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης παραδέχτηκε ότι είναι το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Ειδικότερα, όσον αφορά το ΔΝΤ, τόνισε ότι η πλήρης συμμετοχή του στο πρόγραμμα είναι εκ των ων ουκ άνευ. Σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε ότι η μη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα θα έφερνε σημαντικά τεχνικά προβλήματα και θα επέβαλε μεγάλες καθυστερήσεις.

Τέλος, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο μπορεί να βρεθεί λύση, καθώς όπως είπε από το Μάρτιο και μετά αρχίζει μια "μακρά εκλογική περίοδος" για μια σειρά από κράτη-μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου