Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017

Ο γόρδιος δεσμός της αξιολόγησης πνίγει την κυβέρνηση...!!!

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
      
Η «εν πολλαίς μνημονιακές αμαρτίες περιπεσούσα κυβέρνηση»…, μπαίνει στον τρίτο χρόνο της θητείας της, αναπολώντας τις αντιμνημονιακές  κορώνες της 

κι ευελπιστώντας σε μια νέα πολιτική της εξιλέωση, μέσω μιας κάποιας μορφής ρύθμισης του χρέους. Ωστόσο, η πολυπαθούσα δεύτερη αξιολόγηση, από την οποία εξαρτάται η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, όρος βασικός για την διευθέτηση του χρέους, αναβάλλεται συνεχώς, - από τις 5 Δεκεμβρίου πήγε στις 26 Ιανουαρίου για να καταλήξει με νέα παράταση στις 20 Φεβρουαρίου - , …, θέτοντας εν αμφιβόλω ακόμα κι αυτήν την συνοχή της κυβέρνησης και φέροντας στο πολιτικό προσκήνιο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών…

       
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με την ευκαιρία των δίχρονων γενεθλίων της κυβέρνησής του, δηλώνει πως…, «Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα», και ταυτόχρονα επισημαίνει ότι…, «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και αφού η χώρα έχει βγει οριστικά από την κρίση». Στο ίδιο μοτίβο είχε κινηθεί κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος  με προηγούμενη συνέντευξη του καθώς και υπουργοί ή βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων, όταν επί του θέματος ερωτώνται. Παρά ταύτα, είναι κοινός τόπος πως η αξιολόγηση παίρνει την μία αναβολή μετά την άλλη εξαιτίας των μέτρων που οι δανειστές απαιτούν και η κυβέρνηση αρνείται να νομοθετήσει.
        
Πέραν όμως των όποιων δημοσίων δηλώσεων κορυφαίων επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου, μηδέ του ιδίου του πρωθυπουργού εξαιρουμένου, με τις οποίες «ξορκίζουν» τις πρόωρες εκλογές…, είναι κοινός τόπος πως προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο, καθώς οι απαιτήσεις των δανειστών μπορούν ανά πάσα στιγμή να τις προκαλέσουν. Κορυφαίοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών είχαν δημόσια ξεκαθαρίσει πως στο  προχθεσινό Eurogroup,της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου, δεν θα έκλεινε η επίμαχη αξιολόγηση, ωστόσο σαφώς οριοθετούσαν την οριστική απόφαση για το ελληνικό ζήτημα στο επόμενο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
      
Η ελληνική πλευρά προτείνει τον κόφτη για ένα ακόμη χρόνο με προσδιορισμένα αλλά όχι νομοθετημένα μέτρα, ενώ οι δανειστές αντιπροτείνουν νομοθετημένα μέτρα με ρήτρα ακυρότητας αν δεν χρειαστούν. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την δική του πλευρά, πιέζει για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου αλλά και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Σε αντάλλαγμα, οι θεσμοί φέρονται να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που θα ισχύσουν μετά το 2018. 

      Τα θέματα που μένουν σε εκκρεμότητα είναι τα εξής :
-         Μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος,
-         καθορισμός των πλεονασμάτων για μετά το 2018,
-         τρόπος επίτευξης των στόχων…

Αν επετεύχθη συμβιβασμός επί των ανωτέρω θεμάτων θα αναδειχθεί, πέραν των όποιων δηλώσεων, από το αν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
    
Σ αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός μιλώντας προς το κομματικό του ακροατήριο προσπαθεί να καθησυχάσει, πως…, υπό αίρεση μέτρα δεν νομοθετεί «τελεία και παύλα». Όμως, αργά ή γρήγορα, το Μαξίμου θα αναγκαστεί να κοινοποιήσει τη λίστα με τα μέτρα που θα έχουν δυνητικό χαρακτήρα, - μείωση αφορολόγητου, περικοπές μισθών και συντάξεων- , με βασικό επιχείρημά πως δεν θα εφαρμοστούν. Υπάρχει όμως και το άκρως απευκταίο σενάριο να μην έχει βρεθεί «χρυσή τομή», μεταξύ κυβέρνηση και δανειστών, ενόψει πάντα των διεργασιών που γίνονται ενόψει του καθοριστικού Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και οι διαπραγματεύσεις να «σέρνονται» με την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα να γιγαντώνεται και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να προβάλλει ολοένα και πιο απειλητικά…
    
Τούτων όλων δοθέντων, είναι πλέον σαφές πως η αγωνία της κυβέρνησης παρατείνεται μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup. Πάντως, η ελληνική περιπέτεια εμπλέκεται και στα εσωτερικά των δανειστών, καθώς στις αμέσως επόμενες εβδομάδες η ευρωζώνη εισέρχεται σε μία παρατεταμένη προεκλογική και εκλογική σεζόν. Στις 15 Μαρτίου έχει εκλογές η Ολλανδία, πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, και υπάρχουν φόβοι πως ο νυν πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν θα επιστρέψει ως υπουργός Οικονομικών. Ακολουθούν, τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι δύο γύροι των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ενώ το ερχόμενο φθινόπωρο έρχονται οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία. Μ απλά λόγια, αν δεν καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της αξιολόγηση στο Eurogroup της 20 Φεβρουαρίου,  η λύση του ελληνικού προβλήματος αναβάλλεται επ αόριστον , λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία ). Με την αξιολόγηση μετέωρη, επιδεινώνεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και καθίσταται προφανής ο κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης, οπότε οι εκλογές θα επιβληθούν εκ των πραγμάτων… 

                             Eurogroup - ΔΝΤ
            
Μέσα στο ανωτέρω περιγραφέν κλίμα, Βρυξέλλες και Αθήνα συνέκλιναν στην θέση πως εργάζονται για να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα με στόχο να κλείσει συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις παραμονής στο πρόγραμμα και του ΔΝΤ. Κοινός στόχος είναι στην επόμενη συνεδρίασή του Eurogroup  στις 20 Φεβρουαρίου, η διπλή συμφωνία να έχει ήδη κλείσει και να εκκρεμεί μόνο η εισήγηση του ΔΝΤ προς το διοικητικό του Συμβούλιο.
        
Η τελική στάση του ΔΝΤ, έναντι του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, θα αναδειχτεί στις 6 Φεβρουαρίου. Στην καθοριστική αυτή συνεδρίαση  θα τοποθετηθεί για το ζήτημα για πρώτη φορά ο εκπρόσωπος του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.! Στην περίπτωση που ο εκπρόσωπος του νέου αμερικανού προέδρου αντιταχθεί στην εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και υποστηρίξει την άποψη που είχε εκφράσει προεκλογικά ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου να αναλάβουν δηλαδή οι Γερμανοί και οι Ρώσοι την δανειοδότηση της Ελλάδας, τότε πολλά θα αλλάζουν.
     
Το ΔΝΤ αντιδρά, τονίζοντας πως το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο επειδή δεν περιέχει ικανοποιητική ελάφρυνση του χρέους και μέχρι να διευθετηθεί αυτό το θέμα αρνείται να συμμετάσχει σε νέα βοήθεια. Η Γερμανία και η Ολλανδία αντιστέκονται σθεναρά στην ιδέα της ελάφρυνσης του χρέους, προσφέροντας στην Ελλάδα μόνο βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης. Όμως οι ίδιες χώρες έχουν διαβεβαιώσει τα κοινοβούλια τους για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο στήριξης, οπότε και καθυστερεί η παράδοση του όσο δε λύνεται το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
     
Μέχρι τούδε, οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι χωρίς το ΔΝΤ απαιτείται νέα ψηφοφορία από τη Μπούντεσμπανκ για την ανάθεση στον ESM του ρόλου του ΔΝΤ. Αν ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, στην συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου του ΔΝΤ, δηλώσει ότι το Ταμείο παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα , η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με βάση το πλαίσιο που έχει οριστεί στο προχθεσινό Eurogroup. Σε άρθρο της η γερμανική Sueddeutsche Zeitung, αναλύοντας την ελληνική κρίση μέσα στο ευρωπαϊκό εκλογικό φόντο, επισημαίνει : «Για γεωστρατηγικούς λόγους, η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει. Την χρειάζεται ως αξιόπιστο εταίρο για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και για την υπέρβαση της προσφυγικής κρίσης και παρά τα προβλήματα, η χώρα κινήθηκε πάντα στο πνεύμα ευρωπαϊκής ανάληψης ευθύνης και τυχόν Grexit θα προσέθετε άλλη μια σοβαρή κρίση στην ήδη διχασμένη Ευρώπη. Καλά θα έκαναν λοιπόν οι υπουργοί Οικονομικών να υλοποιήσουν επιτέλους την σαφώς διατυπωμένη υπόσχεσή τους και να βάλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πριν τις εκλογές στην Ολλανδία»…   

                      Το Grexit ξανά στο τραπέζι...
     
Στην άλλη πλευρά του Φεγγαριού, υπάρχουν και οι προφήτες των κακών σεναρίων, σε αντίθεση από εκείνα που βλέπει η κυβέρνηση.
-        Στις εκτιμήσεις της για την ευρωζώνη κατά το 2017, η βρετανική συμβουλευτική εταιρεία οικονομικών αναλύσεων εκτιμά ότι το Grexit μπορεί μεν να μην είναι επικείμενο αλλά φαίνεται ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Παράλληλα, αναφέρει ότι η διαμάχη ΔΝΤ-Ευρωπαίων δανειστών θα λυθεί με την αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα.
-        Δυσοίωνη όμως είναι η εκτίμηση της Capital Economics για το καλοκαίρι, καθώς «βλέπει» αναζωπύρωση του κινδύνου χρεοκοπίας, αφού τότε η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει μεγάλες δόσεις αποπληρωμής.
   
Ταυτόχρονα με τα ανωτέρω εκτεθέντα, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,  Πωλ Τόμσεν, προϊδεάζει για τα ευρήματα των εκθέσεων του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία αλλά και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όπως παραδέχτηκε, μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον , θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 21 χρόνια, για επανέλθουν τα ποσοστά της ανεργίας στην Ελλάδα, στα προ κρίσης επίπεδα. Η ομολογία του κ. Τόμσεν καταδεικνύει για μια ακόμα φορά την πλήρη αποτυχία των μνημονίων. Οι άγριες περικοπές σε μισθούς, η ελαστικοποίηση όλων των μορφών απασχόλησης είναι καταφανές ότι δεν απέδωσαν σε κανένα επίπεδο, παρά τα όσα ευαγγελίζονταν οι δανειστές. Τα μνημόνια βύθισαν την οικονομία και «έθαψαν» την αγορά εργασίας, χωρίς να διαφαίνεται άμεσα ελπίδα ανάκαμψης. Με τον τρόπο αυτό διαψεύδεται εκ των πραγμάτων και η κυβερνητική αισιοδοξία για ...άμεση ανάπτυξη.

Το παρόν κείμενο, - Ρεπορτάζ - Ανάλυση - , δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου