Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση για την β’ αξιολόγηση - Σφίγγουν τον κλοιό οι δανειστές...!!!

Σε έναν αγώνα δρόμου με αμφίβολο ωστόσο αποτέλεσμα έχει επιδοθεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να προλάβει τις κρίσιμες ημερομηνίες 

ώστε να κλείσει την β' αξιολόγηση και να ενταχθεί το συντόμοτερο δυνατόν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.  
Τις τελευταίες ημέρες βρισκόμαστε μπροστά σε ανελέητο πινγκ πονγκ δηλώσεων Αθήνας και δανειστών, με τους τελευταίους να σκληραίνουν την στάση τους στον απόηχο των σεναρίων για εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση μη συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα.

Σήμερα το πρωί, λίγες μόνο ώρες μετά τη διαρροή ανώτερου αξιωματούχου της Ευρωζώνης πως το ΔΝΤ θα επιστρέψει στη διαπραγμάτευση μόνο εάν η κυβέρνηση νομοθετήσει έστω κάποιες μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες, όπως περαιτέρω αλλαγές στο ασφαλιστικό και μείωση του ορίου του αφορολόγητου, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως το ΔΝΤ παραμένει πλήρως εμπλεκόμενο στο ελληνικό πρόγραμμα.  
Αυτό σύμφωνα με τον ίδιο, συζητήθηκε στην αναμενόμενη συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Νταβός, κατά τη διάρκειας της οποίας η Λαγκάρντ διαβεβαίωσε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι «το ΔΝΤ σχεδιάζει να συνεχίσει τις εποικοδομητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και ότι παραμένει πλήρως εμπλεκόμενο».
Οι δηλώσεις αυτές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστούν ως τυχαίες καθώς αν κάποιος διαβάσει τα ψιλά γράμματα θα διακρίνει μια τάση εγκλωβισμού της Αθήνας.  
Ωστόσο, από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr έχει θέσει στους δανειστές συγκεκριμένες θέσεις για την διαπραγμάτευση. Εξάλλου προ λίγων 24ωρων και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών τόνισε πως η κυβέρνηση ζητά από τους συνομιλητές της έναν «έντιμο συμβιβασμό». Αυτός, όπως έγραψε ήδη το newpost.gr θα αφορά από ελληνικής πλευράς σε μια τελευταία υποχώρηση στον «κόφτη» και στον προσδιορισμό των τομέων εκείνων στα οποία θα εφαρμοστεί εάν και εφόσον απαιτηθεί η χρήση του ακόμη και εις βάρος του αφορολογήτου. Η υποχώρηση αυτή σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη γίνεται καθώς τα στοιχεία για την οικονομία δείχνουν πως τα πράγματα βαίνουν προς το καλύτερο και δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί εν τέλει ο κόφτης.

Ο χρόνος κυλά αντίστροφα

Όσο όμως το κουβάρι της διαπραγμάτευσης περιπλέκεται, ο χρόνος κυλά σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης. Την ερχόμενη εβδομάδα, στις 26 Ιανουαρίου, η Ελλάδα θα πρέπει να προσέλθει στο Eurogroup έχοντας στα χέρια της το χαρτί που θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Εάν οι δανειστές δεν επιστρέψουν έστω στα μεσα Φεβρουαρίου στην χώρα μας, τότε η ολοκλήρωση της αξιολόγησης κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, καθώς οι μήνες που ακολουθούν θεωρούνται «νεκροί» εξαιτίας των διαδοχικών εκλογών σε ευρωπαϊκές χώρες -κλειδιά.  
Συγκεκριμένα στις 15 Μαρτίου αναμένεται να διεξαχθούν οι εκλογές στην Ολλανδία, τον Απρίλιο και τον Μάιο θα γίνουν οι δύο γύροι των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία και τον Σεπτέμβριο θα λάβουν χώρα οι εκλογές στην Γερμανία. 
Στην περίπτωση όμως που μέχρι τότε το ΔΝΤ έχει αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και αυτό περάσει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροτητας (ΕΜΣ), τότε το ισχύον πρόγραμμα ή ένα νέο, θα πρέπει να επικυρωθεί εκ νέου από τα εθνικά κοινοβούλια των εταίρων. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν θεωρείται εύκολο καθώς θα δημιουργήσει πολιτικές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάτι που καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συμβεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου.  
Αυτό με απλά λόγια μεταφράζεται πως οι συζητήσεις για την Ελλάδα «παγώνουν» μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών και η β΄αξιολόγηση μετατίθεται για καλό Φθινόπωρο...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου