Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Η οδός του συμβιβασμού... !!!

Η πιο «σύντομη» από πλευράς χρόνου διαδρομή που φαίνεται να έχει απομείνει στην κυβέρνηση είναι να υποκύψει στις πιέσεις Γερμανίας και ΔΝΤ με έναν «εύσχημο» τρόπο. 

Το...
μόνο εύσχημο αυτήν τη στιγμή είναι να μην υποχρεωθεί από τώρα να νομοθετήσει τις μειώσεις των υφιστάμενων συντάξεων, αλλά και την περικοπή του αφορολόγητου.

Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πολιτική καταστροφή για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα έφερνε τους συνταξιούχους – δηλαδή την κοινωνική ομάδα πάνω στην οποία στήριξε όλη του την πολιτική – αντιμέτωπους και με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και με την αύξηση του φόρου εισοδήματος.
Η συμβιβαστική λύση που θέλει να προωθήσει η ελληνική πλευρά δεν είναι άλλη από αυτή στην οποία αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Τρίτη: ο εξειδικευμένος κόφτης.
Η διαφορά του συγκεκριμένου σχεδίου με την άμεση νομοθέτηση της μείωσης του αφορολόγητου ή της περικοπής των συντάξεων έχει να κάνει με το ότι οι Έλληνες βουλευτές δεν θα κληθούν να ψηφίσουν ένα συγκεκριμένο μέτρο (π.χ. τη μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.500 ευρώ, που θα φέρει επιβαρύνσεις 400-500 ευρώ ετησίως σε όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους της χώρας), αλλά μια διάταξη η οποία θα ορίζει ότι, σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, τότε θα περικόπτεται η έκπτωση φόρου σε τέτοιο βαθμό ώστε να καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό.

«Δεν θα υπάρχει ποσοτικοποίηση των μέτρων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδια κυβερνητική πηγή με γνώση της συγκεκριμένης συμβιβαστικής πρότασης. Η ποσοτικοποίηση και η ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης, είτε για το κόψιμο της έκπτωσης φόρου είτε για τον περιορισμό των υφιστάμενων συντάξεων, θα γίνεται μόνο αν διαπιστωθούν δημοσιονομικά κενά, δηλαδή αποκλίσεις από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.
Με βάση και τη σημερινή μορφή της διάταξης του κόφτη, όπως έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, η όποια περικοπή θα εξαρτάται από το μέγεθος της δημοσιονομικής απόκλισης. Έτσι, αν κάποια στιγμή την περίοδο μετά το 2018 εμφανιστεί απόκλιση από 0,76% έως και 1,25% του ΑΕΠ (δηλαδή αν το πρωτογενές πλεόνασμα, για παράδειγμα, του 2019 διαμορφωθεί στο 2,25% αντί για το 3,5% του ΑΕΠ, τότε θα ζητηθεί η επιβολή μέτρων της τάξεως του 1% του ΑΕΠ ή περίπου 2 δισ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ του 2019.

Για να εξοικονομηθούν αυτά τα 2 δισ. ευρώ, θα πρέπει τότε η κυβέρνηση να προχωρήσει είτε σε μια περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» των συνταξιούχων ακόμη και πάνω από 50% (κάτι που θα ισοδυναμεί με μέση μείωση των συντάξεων κατά 7% - 8%) είτε σε μείωση της φορολογικής έκπτωσης από τα επίπεδα των 1.900 - 2.100 ευρώ που είναι σήμερα, ακόμη και στα 1.500 ευρώ...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου