Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Κυπριακό : Προς διάσκεψη στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο...!!!

Μπορεί οι συζητήσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό να διεξάγονται σε καλό κλίμα ωστόσο, μετά και την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων, 

 δεν...
είχαμε πρόοδο σε θέματα ουσίας. Με τα σημερινά δεδομένα, οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αλέξης Τσίπρας δεν θα παραστούν στη διάσκεψη για την Κύπρο, στις 12 Ιανουαρίου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για να αλλάξουν τα δεδομένα.

Το κεφάλαιο της διακυβέρνησης

Το πρωί της Τετάρτης τα Ηνωμένα Έθνη θα έχουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες για το θέμα του επιπέδου της εκπροσώπησης των πλευρών στη διεθνή διάσκεψη, δήλωσε στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού η πρόεδρος του Κέντρου Πληροφοριών των ΗΕ στην Γενεύη, Αλεσάντρα Βελούτσι.


Το πρωί της Τρίτης, οι δύο πλευρές ασχολήθηκαν με τα ζητήματα που αφορούν το κεφάλαιο της διακυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί συζήτησαν διεξοδικά ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για το απόγευμα που αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τα θέματα ΕΕ και Οικονομίας.

«Με το χιόνι ήρθε η Γενεύη στην Αθήνα...»

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, με δηλώσεις του στα ΜΜΕ χαρακτήρισε ως ευαίσθητα και δύσκολα τα ζητήματα που αφορούν τόσο στη διακυβέρνηση όσο και στο περιουσιακό.

Αφού ενημέρωσε ότι ακόμα η συζήτηση επί των συγκεκριμένων θεμάτων δεν έχει ολοκληρωθεί, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει συζητηθεί σε κανένα στάδιο η εκ περιτροπής προεδρία μέχρι τώρα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος τον ενημέρωσε ενδελεχώς για όλες τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε μέχρι τώρα. «Με τα σημερινά δεδομένα», σημείωσε, «ο κ. Τσίπρας δεν θα βρίσκεται στη διάσκεψη για την Κύπρο, στις 12 Ιανουαρίου, χωρίς αυτό φυσικά να είναι σίγουρο ή δεσμευτικό».

Στην Αθήνα, ο Αλ. Τσίπρας δεν άνοιξε τα χαρτιά του και όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν θα παραστεί στη διάσκεψη της Γενεύης απάντησε: «Νομίζω ότι με το χιόνι ήρθε η Γενεύη στην Αθήνα. Οπότε, θα δούμε».

Έχοντας μπει στη δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων στο επιβλητικό Palais de Nations μέχρι στιγμής έχουν συζητηθεί τέσσερα από τα έξι θέματα που περιλαμβάνονται κάτω από το κεφάλαιο διακυβέρνηση, μεταξύ των οποίων η τροποποίηση του Συντάγματος και η συμμετοχή στα ομοσπονδιακά όργανα... 

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου