Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Στην κόψη του… κόφτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ...!!!


Γιάννη Αλμπάνη


Θα περάσουν ο κόφτης και τα μέτρα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Την ώρα που στο εξωτερικό οι δανειστές εντείνουν τις πιέσεις τους,  

η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει και το εσωτερικό μέτωπο, μιας και η στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Το Μαξίμου δεν ανησυχεί

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται να ανησυχεί για την πειθαρχία των βουλευτών του. Αξιωματούχος του Μαξίμου δήλωσε στο newpost ότι «ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ακόμα και αν μπουν σε δοκιμασία, θα πράξουν αυτό που υπαγορεύει η πατριωτική ευθύνη τους».


Στον ίδιο τόνο και ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, οποίος εξέφρασε στο newpost την εκτίμηση ότι «η εισήγηση που θα φέρουν ο πρωθυπουργός κι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα εγκριθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα γιατί οι βουλευτές έχουν συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε.»

Τα μέτρα του κόφτη

Αποτελεί κοινό τόπο ότι «δεν περνάει με τίποτα» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η προκαταβολική ψήφιση μέτρων ή ο λεγόμενος «αντεστραμμένος κόφτης» (προβλέπει ψήφιση των μέτρων και μη ενεργοποίηση τους αν πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος). Σε ό, τι αφορά τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων του υφιστάμενου κόφτη (προβλέπει λήψη μέτρων αν δεν πιαστεί το πλεόνασμα), οι εκτιμήσεις διαφέρουν.

Οι λεγόμενοι «προεδρικοί» του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην υπερψήφιση της συμφωνίας. Όπως είπε στο newpost στέλεχος της ΚΟ που πρόσκειται στην προεδρική τάση: «Ο κόφτης περνάει γιατί υπάρχει η πεποίθηση ότι δεν θα ενεργοποιηθεί. Θα πετύχουμε το στόχο του πλεονάσματος». Την εκτίμηση συμμερίζεται κι έμπειρος κοινοβουλευτικός συντάκτης: «Μπορεί να γκρινιάξουν, αλλά στο τέλος θα ψηφίσουν αυτό που θα φέρει ο Τσίπρας».

Απρόθυμοι οι 53+

Σε άλλο μήκος κύματος εμφανίζεται η τάση των 53+. Βουλευτής που πρόσκειται στην τάση, είπε στο newpost ότι «δεν περνάνε νέα μέτρα, ούτε και ως συνοδευτικά του κόφτη». Ο συγκεκριμένος βουλευτής πιστεύει ότι «ο Αλέξης και ο Ευκλείδης δεν θα φέρουν τέτοια εισήγηση». Αφήνει μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες «σε περίπτωση που οι δανειστές το πάνε στα άκρα». Η τοποθέτηση του βουλευτή έχει υιοθετηθεί από την πλειονότητα των μελών των 53+, σύμφωνα με μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκει στην ηγεσία της τάσης. Οι 53+ θα μπορούσαν, εντούτοις, να δεχτούν μια γενική αναφορά στα πεδία που θα να γίνουν οι περικοπές αν δεν πιαστεί το 3,5% του πλεονάσματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες απόψεις με τους 53+ εκφράζει και κυβερνητικό στέλεχος που δεν ανήκει στην τάση τους: «Αν με τον όρο συγκεκριμενοποίηση εννοούμε πχ ότι το αφορολόγητο θα πάει στα 7.200 ευρώ, τότε δεν περνάει».

Πιθανή η εσωκομματική κρίση

Διαφορετική είναι η προσέγγιση στελέχους της Αριστεράς με βαθιά γνώση του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ: «Το θέμα δεν είναι τι είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν οι βουλευτές, αλλά τι θα αποφασίσει να κάνει ο Τσίπρας. Αυτό που θα φέρει προς ψήφιση, αυτό και θα περάσει εντέλει. Από τη στιγμή που θα είναι μέσα στη συμφωνία ο Τσακαλώτος, θα μπουν και οι 53».

«Είναι πιθανό να μπούμε σε εσωκομματική κρίση, αν έρθουν μέτρα μαζί με τον κόφτη. Όχι όμως σαν αυτή του 2015», εκτιμά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαδρομή στην Ανανεωτική Αριστερά. «Παρά την αναταραχή, στο τέλος η όποια συμφωνία θα ψηφιστεί γιατί κανείς δεν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση. Μην ξεχνάτε ότι σε περίπτωση εκλογών οι περισσότεροι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν θα εκλεγούν ξανά. Αυτό το ξέρουν οι δανειστές γι’ αυτό και τραβάνε το σκοινί», προσθέτει με νόημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου