Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Μία διαφορετική συνάντηση Μητσοτάκη - Τσίπρα...!!!

του Τάσου Τσιφόρου

Τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την εθνική γραμμή στο Κυπριακό θα επιδιώξει να διαγνώσει, απόψε, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, 

 κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου, σχεδόν ένα χρόνο μετά την πρώτη, ιδιαιτέρως δύσκολη, συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, αμέσως μετά την εκλογή του στην ηγεσία της Ν.Δ. Ήταν 19 Ιανουαρίου 2016. Τότε, ο κ.Μητσοτάκης παραλάμβανε ένα κόμμα ηττημένο στις εθνικές εκλογές αλλά και διχασμένο από την εσωκομματική εκλογή που ακολούθησε, ο δε κ. Τσίπρας εμφανιζόταν αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής. Αν και συνάντηση «γνωριμίας», το στίγμα είχε δοθεί.

Ο κ.Μητσοτάκης είχε προσφέρει χείρα συνεννόησης σε σειρά θεμάτων, όπως το προσφυγικό και η συνταγματική αναθεώρηση, ενώ έδειχνε τη διάθεσή του να αποφύγει τους υψηλούς τόνους του παρελθόντος επιμένοντας στην εποικοδομητική κριτική. Το πρώτο πλήγμα σε αυτή την προσπάθεια ήρθε αμέσως μετά τη συνάντηση όταν το επιτελείο Μητσοτάκη διαπίστωσε πως όχι μόνον είχαν υπάρξει διαρροές από την πλευρά του Μαξίμου κατά τη διάρκεια της συνάντησης αλλά είχαν παραποιηθεί και σημεία της συζήτησης των δύο αρχηγών.
Η σημερινή συνάντηση των δύο ανδρών, σχεδόν ένα χρόνο μετά, γίνεται με εντελώς διαφορετικούς όρους. Η καλή διάθεση που είχε επιδείξει ο κ. Μητσοτάκης έχει εξαντληθεί, λόγω των κυβερνητικών χειρισμών, το αίτημα για κάλπες είναι κυρίαρχος και έστω κι αν το κύριο θέμα είναι το Κυπριακό, το περιβάλλον εντός του οποίου θα συναντηθούν οι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης, εντελώς άλλο. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. προσέρχεται στο Μαξίμου, και πάλι με διάθεση συνεννόησης για το μείζον θέμα του Κυπριακού. Ωστόσο, ήδη διαμηνύει ότι η βούληση της Ν.Δ., δεν υποκαθιστά τις ευθύνες της κυβέρνησης που έχει, ως εκ της θέσης της, την αρμοδιότητα εκπροσώπησης της χώρας. Κυρίως, όμως, ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται στο πρωθυπουργικό μέγαρο, όντας πλέον ο ίδιος Πρωθυπουργός εν αναμονή. Σε αντίθεση με τις 19 Ιανουαρίου του 2016, πλέον ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που έχει ένα ευρύ πολιτικό και δημοσκοπικό προβάδισμα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αναζητά τρόπους αποτροπής της αναπόφευκτης εκλογικής ήττας.
Επί της ουσίας της κυπριακής προσπάθειας, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. στηρίζει εμφανώς τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη και εκτιμά ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί καθώς είναι καλύτερη από μία μη λύση. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι προσεκτική, δηλαδή δεν θα επιχειρήσει – κεντρικά τουλάχιστον – να επηρεάσει τις εξελίξεις. Άλλωστε, η όποια λύση θα πρέπει να εγκριθεί, κυριαρχικά, από τους πολίτες της Κύπρου, υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι η διάσκεψη της Γενεύης θα οδηγήσει, τελικά, σε κάποια πρόταση και δεν θα καταλήξει σε αδιέξοδο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου