Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Ποια σενάρια εξετάζει ο Τσίπρας για να αποφύγει τα νέα μέτρα...!!!


Αντιμέτωπος με ένα τεράστιο, προσωπικό δίλημμα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις ώρες αυτές… 

Από τη μια, η κοινή λογική, ο νομικός και πολιτικός ευρωπαϊκός πολιτισμός, αλλά και η αξιοπρέπεια του ιδίου, του πολιτικού φορέα του οποίου ηγείται, και ενός ολόκληρου λαού: δεν νοείται η νομοθέτηση μέτρων προληπτικώς, και μάλιστα σε χρόνο που υπερβαίνει το βίο αυτής της κυβέρνησης.
Και από την άλλη, οι εξαιρετικά δύσκολες, αν όχι επικίνδυνες, στιγμές που διανύει η χώρα. Με  την Τουρκία να απειλεί πότε με ένα θερμό επεισόδιο και πότε με μονομερή αθέτηση της συμφωνίας με την Ε.Ε., για πρόσφυγες και μετανάστες,
με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται όσον αφορά τις ροές στα νερά του Αιγαίου… Και τους πιο σκληρούς  από τους εταίρους να απειλούν με Grexit –μια προοπτική που και ως συζήτηση μόνον, δύναται να επιφέρει τεράστια πλήγματα στην οικονομία, όπως και στην καθημερινότητα των πολιτών.
Σε αυτό, λοιπόν, το δίλημμα βρίσκεται ο κυβερνήτης της χώρας, ο οποίος σήμερα μαζί με το οικονομικό επιτελείο και άλλους συνεργάτες του θα αναλύσουν την κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώθηκε στο Eurogroup. Με την πλειοψηφία των εταίρων μας να κρύβεται, αν όχι να συντάσσεται, πίσω από την αξίωση για προκαταβολική νομοθέτηση των μέτρων.
Αν με άλλα λόγια, αντέχουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ μια μεγάλη, την τελευταία όπως προοιωνίζεται, υποχώρηση με αντάλλαγμα την έξοδο της οικονομίας στις αγοράς, την έξοδο της χώρας από την κρίση. Από την άλλη όμως, ουδείς μπορεί να αγνοήσει περί τους 30 βουλευτές της πλειοψηφίας, οι οποίοι διαμηνύουν πως δεν θα αντέξουν και αυτό… Με τον τ. υπουργό Ν. Φίλη να προειδοποιεί, μέσω της ‘Real’, ότι η νομοθέτηση των μελλοντικών μέτρων θα συνιστά «φαλκίδευση της, όποιας έχει απομείνει, λαϊκής κυριαρχίας»…
Βεβαίως, η ανάλυση της κατάστασης από το κυβερνητικό επιτελείο θα περιλαμβάνει και άλλες παραμέτρους: όπως, τι πραγματικά επιδιώκει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεδομένης της πίεσης που ήδη ασκεί ο Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρώπη; Είναι, όντως, το Grexit στα σχέδιά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών;
Επίσης, γιατί δεν …περπατά η ελληνική πρόταση για 2,5% +1% πρωτογενές πλεόνασμα; Και, βέβαια, τι εν τέλει θέλει να κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα; (Εδώ, σημειωτέον, δεν διαπιστώνεται ομοφωνία εκτιμήσεων στις τάξεις της κυβέρνησης…).
Την ίδια στιγμή, φουντώνει  η σεναριολογία… Στα 3-4 σενάρια που έχουν ακουσθεί πάντως, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης έδωσε μια πρώτη απάντηση: σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, «Η Εποχή», ο στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα απάντησε χθες λέγοντας, «όσο καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης, τόσο δυσκολεύεται η θετική ψυχολογία που έχει ανάγκη η οικονομία. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα πάμε σε εκλογές». Και μόνο όταν ολοκληρωθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις προς τον ελληνικό λαό, «θα μιλήσουμε για εκλογές», διευκρίνισε επί λέξει.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου