Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Άμεση νομοθέτηση μέτρων ζητούν οι Θεσμοί - Ντάισελμπλουμ: Τρέξτε για να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια ...!!!



Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup ​στον απόηχο της έντασης των πιέσεων προς την Ελλάδα για την εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων που ζητεί το ΔΝΤ ώστε να κλείσει η αξιολόγηση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αφού αναφέρθηκε στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων και τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, επεσήμανε πως «ενθαρρύναμε την Ελλάδα να επιταχύνει την εργασία της ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα». Είπε επίσης πως είναι προς το συμφέρον όλων να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

Ο επίτροπος της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί από την πλευρά του τόνισε πως βασική προτεραιότητα είναι να κλείσουν τα «ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Συζητήσαμε τον μηχανισμό ο οποίος θα διασφαλίζει όλες τις πλευρές ώστε η Ελλάδα να παραμείνει βιώσιμη δημοσιονομικά μεσοπρόθεσμα». Είπε επίσης πως οι επαφές θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες. 
Ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος εξαρτάται από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. 

Ασφυκτική πίεση

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι Θεσμοί παρουσιάστηκαν στο Eurogroup με ενιαίο μέτωπο, πιέζοντας ασφυκτικά την κυβέρνηση να κάνει απόλυτα σαφή και συγκεκριμένη τη λίστα με τα μέτρα τα οποία μάλιστα ζητούν να ψηφιστούν εκ των προτέρων.  Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που είχε ο κ. Τσακαλώτος με τους εκπροσώπους των Θεσμών πριν το Eurogroup. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο ζήτησαν νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων (περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και μείωση του αφορολόγητου ορίου) που θα έχουν ισχύ το 2019, κάτι το οποίο δεν δέχεται η ελληνική πλευρά.
Εάν επιβεβαιωθεί η πληροφορία για ενιαία στάση των δανειστών, αυτό σημαίνει αλλαγή στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ως γνωστόν μέχρι πρότινος συμφωνούσε με την κυβέρνηση στο ζήτημα της εκ των προτέρων νομοθέτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου