Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Το ΔΝΤ «μυστικό χαρτί» του Σόιμπλε απέναντι στον Τραμπ - Μπαίνουν στον «πόλεμο» οι ΗΠΑ - Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση...!!!

Οι δύο πρόσφατες συνεντεύξεις του Β. Σόιμπλε αναλύθηκαν πολύ και στον ελληνικό και στον ευρωπαϊκό τύπο.  

Ωστόσο, αναλύθηκαν μονομερώς: μόνο σε σχέση με την Ελλάδα αν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών "έπαιξε" και στις δύο αναφορές του με το ρόλο του ΔΝΤ στην Ευρώπη. Για να αποσαφηνίσει –σχεδόν απειλητικά– ότι απουσία του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα σημαίνει [σχεδόν] χρεοκοπία για την Ελλάδα, άρα κρίση στις αγορές –και όχι μόνο στην Ευρώπη. 
Τι είπε ο Β. Σόιμπλε; Ότι αν "δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία η δεύτερη αξιολόγηση και αν το ΔΝΤ αποφανθεί για τις συνέπειες της εξέλιξης αυτής, τότε το πρόγραμμα θα είναι παρωχημένο" [Wall Street Journal].
Για να επισημάνει, στη συνέχεια, ότι, σ’ αυτή την περίπτωση, "η γερμανική Βουλή θα έπρεπε πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει για το αν εγκρίνει ή όχι τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος". Και οι πρώτες δηλώσεις του, όμως, ήταν σκληρές καθώς, ενώ φαινόταν να δέχεται την αποχώρηση του ΔΝΤ, ουσιαστικά από όλη την Ευρώπη [αφού το Ταμείο δεν μετέχει σε άλλο πρόγραμμα ευρωπαϊκής χώρας], διευκρίνιζε ότι η εναλλακτική επιλογή, ο ESM, μπορεί να είναι πολύ πιο σκληρή! Προσπαθεί, δηλαδή, να πείσει για το απαραίτητο της παραμονής του ΔΝΤ, αλλάζοντας την έως σήμερα γραμμή της Γερμανίας, που θεωρούσε απαράβατη "κόκκινη γραμμή" τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.
Ο Β. Σόιμπλε, και γενικότερα η Γερμανία, επιθυμεί διακαώς να παραμείνει το ΔΝΤ στην Ευρώπη. Αυτό είναι σίγουρο. Γιατί, όμως; Μόνο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα; Ή γιατί υπάρχουν σκέψεις το Ταμείο να χρησιμοποιηθεί απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ
Το ΔΝΤ δεν είναι, προς το παρόν, τουλάχιστον, πλήρως συντεταγμένο με τον Τραμπ. Το Ταμείο ήδη υποδέχθηκε με επιφυλάξεις τις εξαγγελίες του νέου Αμερικανού προέδρου για τις φοροελαφρύνσεις και τις κρατικές επενδύσεις. Και προειδοποίησε τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο για τους κινδύνους που ενέχουν οι προτάσεις του, αλλά και για τα ρίσκα που μπορεί να προκύψουν αν πραγματοποιήσει τις απειλές του για περιορισμό του ελεύθερου εμπορίου: επιβολή μεγάλων δασμών στα προϊόντα της Κίνας, ριζική αναθεώρηση της συνθήκης ελεύθερου εμπορίου στη Βόρεια Αμερική.
Ελάχιστες ώρες πριν ορκιστεί Πρόεδρος ο Τραμπ προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές, και ειδικά τις γερμανικές, αυτοκινητοβιομηχανίες, ότι θα αντιμετωπίσουν βαριούς δασμούς αν επενδύσουν σε μονάδες στο Μεξικό με στόχο, στη συνέχεια, να εξάγουν χωρίς δασμούς τα αυτοκίνητά τους στην αμερικανική αγορά. "Εάν η BMW θέλει να φτιάξει εργοστάσιο στο Μεξικό ώστε πουλά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ χωρίς να πληρώνει 35% φόρο [στα σύνορα], μπορεί απλά να το ξεχάσει", είπε ο Ντ. Τραμπ που ουσιαστικά ξεκίνησε "εμπορικό πόλεμο" με τους Γερμανούς, με τη Μ. Βρετανία να συντάσσεται μαζί του.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως, δεν αρκέστηκε στον "εμπορικό πόλεμο". Έκανε σκληρή επίθεση στην Ευρώπη, και ειδικά στη Γερμανία αποκαλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση "όχημα" που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Βερολίνου. Και προέβλεψε ότι η Βρετανία δεν θα είναι η μοναδική χώρα που θα εγκαταλείψει την ΕΕ.
Η περίφημη φράση του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσσινγκερ, "καημένη Γερμανία. Πολύ μεγάλη για την Ευρώπη και πολύ μικρή για τον κόσμο", φαίνεται να "στοιχειώνει" τον Β. Σόιμπλε που βλέπει να οξύνονται οι αντιδράσεις απέναντι στις πολιτικές λιτότητας που έχει επιβάλει και στις οποίες, ουσιαστικά, έχει παγιδευτεί και η ίδια η χώρα του: η Γερμανία είναι η μόνη χώρα ικανή να βγάλει την Ευρώπη από την κρίση, αλλά δεν φαίνεται να θέλει να αναλάβει αυτή την ευθύνη. Και αν μέχρι σήμερα ήταν η Ελλάδα, η Ιταλία ή η Ισπανία που αντιδρούσαν στις πολιτικές της Γερμανίας –τις οποίες μπορούσε μ’ έναν τρόπο να αντιμετωπίσει– σήμερα είναι η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ εκείνες που αντιδρούν. 
Η Γερμανία, λοιπόν, χρειάζεται συμμαχίες –και το ΔΝΤ είναι ο ιδανικότερος σύμμαχος. Με έδρα την Ουάσιγκτον, κύρος, ηγεσία από τον σκληρό πυρήνα της ΕΕ [τη Γαλλίδα Κρ. Λαγκάρντ] και πλήθος έγκυρων οικονομολόγων που δεν συντάσσονται πάντα με την «φωνή του Κυρίου» είναι ο καταλληλότερος σύμμαχος, για να μπορέσει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τον νέο Πρόεδρο. Και το πρόγραμμα της Ελλάδας θα έχει μια σημασία που θα υπερβαίνει κατά πολύ τη χώρα μας: θα αποτελεί το αναγκαίο, πλέον, "όχημα" πάνω στο οποίο θα παραμένει το ΔΝΤ για να διατηρήσουν οι Γερμανοί μια ανοιχτή γραμμή, έστω και με παρεμβολές, με τις ΗΠΑ. Ίδωμεν...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου