Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Ξορκίζει την πολιτική του ο Τσίπρας και δεν φοβάται εκλογές, αλλά...!!!

«Επετειακή» συνέντευξη του πρωθυπουργού αφορίζει την πραγματικότητα και δημαγωγεί


Με τους πολίτες να ζουν καθημερινά σε αδιέξοδο ο Αλέξης Τσίπρας αποφεύγει την αυτοκριτική για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησής του δύο χρόνια μετά από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. 
Σωρευτικά τα στοιχεία φορέων εντός και εκτός συνόρων αποτυπώνουν μόνο καταστροφή, βίαιη και οξύτατη κατάρρευση του κοινωνικού ιστού, με τα νοικοκυριά να φοβούνται ότι θα χάσουν ότι έχτισαν μια ζωή λόγω χρεών, φορολογίας και οικονομικής αδυναμίας.
Η αγωνία κυριαρχεί και οι ανισσότητες διευρύνονται ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκει λόγους να γιορτάζει με το τρίτο μνημόνιο να βαραίνει κυρίως φτωχούς και νεόπτωχους και το τέταρτο να «μαγειρεύεται»! 
Στην «επετειακή» του λοιπόν συνέντευξη εμφανίζεται κατηγορηματικός ως προς τη λήψη νέων μέτρων υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον» απαντώντας στις πιέσεις μερίδας των εταίρων μας.
Μεταξύ άλλων,  μιλώντας σε προσωπικό τόνο, αναφέρει πως οι εκλογές και η κρίση του λαού δεν τον φοβίζουν, αναρωτιέται ωστόσο τι νόημα έχουν τώρα οι εκλογές; Δεν είναι στη σκέψη της κυβέρνησης οι εκλογές, αλλά η έξοδος από την κρίση, διαβεβαιώνει επίσης. Διαβεβαιώσεις που δείχνουν ακριβώς το αντίθετο, δεν πείθουν και πυροδοτούν πλήθος εικασιών ότι οι κάλπες είναι εδώ και «παίζουν» δυνατά σαν ενδεχόμενο το άμεσο χρονικό διάστημα.
Η ισχύς του Τσίπρα υπήρξε η απογοήτευση, «χαρτί» που ενίσχυσε με την κατάπτωση των υποσχέσεων της παράταξής του, ωστόσο χρησιμοποιώντας τη δημιουργική ασάφεια στον πολιτικό του λόγο δημαγωγεί και πυροδοτεί ακόμη περισσότερο το κοινό αίσθημα, ισχυριζόμενος - ύστερα από πλείστες όσες παραχωρήσεις - πως «ό,τι καταφέραμε είναι άθλος» καλώντας... το ΔΝΤ να αναλάβει με... παρρησία την ευθύνη της άποψής του για το ελληνικό πρόγραμμα. Οσον αφορά την Ε.Ε., καταθέτει την άποψή του ότι η Ένωση αποτελεί το καλύτερο πεδίο κοινωνικής και πολιτικής πάλης για τους λαούς της.
Στη συνέντευξή του αναφέρεται στην υπογραφή του μνημονίου και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, τις συμμαχίες στην Ευρώπη, τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η μετάλλαξη 
Ο πρωθυπουργός τοποθετείται μέσα από την «Εφημερίδα των Συντακτών» και για το «παράλληλο πρόγραμμα», τις συζητήσεις για το Κυπριακό και τη μάχη ενάντια στη διαπλοκή. 
Εστιάζοντας την κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, υποστηρίζει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης προφανώς θεωρεί ότι έχει δίκιο το ΔΝΤ και ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μας ζητάει. Προτιμά την αντιπολίτευση μέσω Instagram, είναι μια χαρακτηριστική φράση από την απάντηση του πρωθυπουργού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΔ: Μην διαβάζετε εφημερίδες, ο Τσίπρας έχει αλλεργία στην ελεύθερη ενημέρωση

ΝΔ: Μην διαβάζετε εφημερίδες, ο Τσίπρας έχει αλλεργία στην ελεύθερη ενημέρωση

Αναλυτικά, απαντά επί λέξει για το ενδεχόμενο νομοθέτησης νέων μέτρων ως εξής: «Έχουμε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία και, πολύ περισσότερο, για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος».
Εξάλλου, «το αίτημα νομοθέτησης επιπλέον μέτρων και μάλιστα, υπό αίρεση, δεν είναι μόνο ξένο προς το ελληνικό Σύνταγμα. Είναι ξένο και προς τους κανόνες της δημοκρατίας, είναι ξένο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Εν τέλει, «δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης, είναι θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού ενός λαού και μιας χώρας».
Καλεί μάλιστα το ΔΝΤ να αναλάβει με παρρησία την ευθύνη της άποψής του για το πρόγραμμα, αλλά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει θέση έναντι των παράλογων, όπως τα χαρακτηρίζει, αιτημάτων του Ταμείου. «Επιρρίπτοντας την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις, ο κ. Μητσοτάκης προφανώς θεωρεί ότι έχει δίκιο το ΔΝΤ και ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μας ζητάει. Εμείς έχουμε σαφή θέση πως δεν πρέπει. Και δεν θα το κάνουμε» σημειώνει. Στο σημείο αυτό μάλιστα, ο πρωθυπουργός λέει πως δεν είναι βέβαιος ότι η ΝΔ εννοεί τα περί εκλογών. Εναλλακτικό σχέδιο δεν έχει και το μόνο που υπόσχεται, είναι ότι θα δεχθεί όλα, και ακόμη περισσότερα, από όσα ζητούν οι πιο ακραίοι από τους δανειστές. Συμπερασματικά, «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και αφού η χώρα θα έχει βγει οριστικά από την κρίση».
Παράλληλα, περιγράφει το σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μια «πυρηνική Ευρώπη», δηλαδή Ευρωζώνη ισχυρά οικονομικών κρατών και πώς οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν φροντίσει από πριν να εξωθηθεί σε παραίτηση η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, υπό τον εκβιασμό της εξόδου από το ευρώ. Ωστόσο, «αυτό που δεν λογάριασαν, ήταν ο λαϊκός παράγοντας: η ζωή απέδειξε ότι τις κυβερνήσεις τις ανεβάζει ή τις ρίχνει ο λαός».
Ο πρωθυπουργός, που ασκεί επίσης κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου γιατί δεν προστάτεψε τον εθνικό πλούτο, υπεραμύνεται εξάλλου της συμφωνίας του καλοκαιριού του 2015, αφού ήταν μια «ασύγκριτα ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή». Και μάλιστα, όπως λέει, «με όρους που για πρώτη φορά δίνουν ρεαλιστική προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση, με λιγότερες δυνατές απώλειες για την κοινωνία».
Όμως ο πρωθυπουργός αντιδρά όταν ακούει ότι θα προτιμούσε να υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα, όπως διατείνονται κάποιοι… «Έχω ακούσει πολλές φορές αυτήν την ανοησία» απαντά, για να προσθέσει: «αν είχε επικρατήσει το "ναι", δεν θα ήταν εύκολο να με συναντήσετε», υπό την έννοια ότι στην περίπτωση αυτή, «το σύστημα εξουσίας που λεηλάτησε και χρεοκόπησε τη χώρα, θα έπαιρνε την εκδίκησή του με μανία και μίσος». 'Αλλωστε, «ακόμη και τώρα μιλάνε για ειδικά δικαστήρια…» συμπληρώνει.
Ενώ στο ερώτημα αν σκέφτηκε να βάλει θέμα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, ο πρωθυπουργός είναι κατηγορηματικός: «Με ρωτάτε αν σκέφτηκα ποτέ να θέσω εγώ το θέμα που έθετε ο πιο σκληρός εκπρόσωπος της άλλης πλευράς; Μα αυτό θα ήταν ανοησία ή πραγματική προδοσία» υποστηρίζει, προσκομίζοντας τα επιχειρήματα της κατάρρευσης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, αλλά και της εθνικής οικονομίας ευρύτερα. «Ούτε πιστεύω ότι αποτελεί λύση το να φύγει (σ.σ. η Ελλάδα) από το ευρώ, αλλά να μείνει το ΔΝΤ» σημειώνει, επίσης.
Υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι πια μόνη στη διαπραγμάτευση, και υπογραμμίζοντας τη μετατόπιση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και, επικαλούμενος, την, σε λίγες ημέρες, 2η Σύνοδο της Διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Νότου, λέει: «Αυτό είναι μια δική μας επιτυχία, που αλλάζει η γεωγραφία των συσχετισμών δύναμης στην Ευρώπη».
Ερωτηθείς όμως για την κριτική που δέχεται από πρώην συντρόφους του, ο πρωθυπουργός παραδέχεται πως η ιστορία της Αριστεράς είναι γεμάτη από «εμφυλίους», στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο «είχαμε έναν αναίμακτο εμφύλιο και ένα παραμύθι χωρίς δράκο». Και, όπως επισημαίνει, «στις επιλογές μου βάρυνε περισσότερο η ιστορική ευθύνη απέναντι στον λαό και τις κοινωνικές τάξεις, που η Αριστερά εκπροσωπεί. Όχι ο φόβος απέναντι στην ευθύνη».
Στην καταστροφολογία των πολιτικών του αντιπάλων αντιτείνει τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, με την πρόσθετη επισήμανση: «μας κατηγορούν ότι χρεώσαμε την Ελλάδα 80 δισεκατομμύρια και αναφέρονται στο δάνειο που πήραμε για να αποπληρώνουμε τα δικά τους σπασμένα. Κρύβουν όμως τεχνηέντως ότι η αναχρηματοδότηση του χρέους δεν συνιστά επιπλέον χρέος».
Επίσης κάνει αναλυτικό απολογισμό της κυβερνητικής διετίας, τονίζοντας: «για όλα αυτά είμαστε περήφανοι αλλά και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον καθημερινό αγώνα».
Για το «μέτωπο» της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής, με αφορμή και το πέρας των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει τις πολιτικές ευθύνες που αναδείχθηκαν (σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), για να καταλήξει ότι «η μάχη τώρα συνεχίζεται και τον λόγο έχει τώρα η Δικαιοσύνη».
Τέλος, για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός εκτιμά, επικαλούμενος τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών, ότι «δεν υπάρχει σήμερα έδαφος για λύση». Δηλώνει, ωστόσο, έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών «εάν διαφανεί ότι υπάρχει έδαφος». Και μάλιστα, όπως επισημαίνει, «χωρίς εκπτώσεις στις αρχές μας, αλλά και χωρίς φοβικότητα και υπεκφυγές».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου