Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Ο ανοιχτός εκβιασμός ΔΝΤ και Σόιμπλε ...!!!

Νικόλ Λειβαδάρη

Tο ΔΝΤ στέλνει τις προβλέψεις Τόμσεν μαζί με τον λογαριασμό για -ψηφισμένα- μέτρα 4,5 δις ευρώ στους συνήθεις υπόπτους και απειλεί με αποχώρηση.  

Ο Σόιμπλε αναζητά διέξοδο από τον πολιτικό του αυτοεγκλωβισμό με προεκλογικό gambling, πιέζει το ΔΝΤ μέσω Αθηνών, και απειλεί να τινάξει στον αέρα το τρίτο Μνημόνιο.

Κι η ελληνική κυβέρνηση, αντιμέτωπη με την παγίδα του «καλού» και του «κακού» τυχοδιώκτη, καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε δύο ρίσκα: Τον «έντιμο», πλην αβέβαιο τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς τα οφέλη του, συμβιβασμό και την -μη ηρωϊκή- εκλογική έξοδο.



Η δεύτερη εκδοχή μέχρι στιγμής αποκλείεται ως κεντρική επιλογή του Μαξίμου, η δε πρώτη τελεί υπό την αίρεση των τελικών χαρτιών που θα βγάλουν στο τραπέζι οι δύο ισχυροί του παιχνιδιού: Ητοι, το εάν και ποιο έδαφος υπάρχει για -πραγματικά- «έντιμο συμβιβασμό» θα κριθεί από το εάν, και υπό ποια μορφή, είναι όντως διατεθειμένο να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και από το πόση δόση προεκλογικού τακτικισμού περιλαμβάνουν τα καθημερινά, πολεμικά ανακοινωθέντα Σόιμπλε.

Ο «μονόδρομος» του ΔΝΤ

Επί του παρόντος, όλες οι πλευρές κρατούν τον πήχη στα ύψη: Το ΔΝΤ διαμηνύει ότι θα μείνει μόνον εάν ληφθούν, και νομοθετηθούν, από τώρα μέτρα 4,5 δις ευρώ για μετά το 2018, ο Σόιμπλε διακηρύσσει ότι χωρίς ΔΝΤ τρίτο Μνημόνιο δεν υφίσταται και οποιαδήποτε αλλαγή του δεν πρόκειται να υπερψηφιστεί από την Bundestag, και οι λοιποί Ευρωπαίοι προειδοποιούν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι μονόδρομος για να κλείσει η αξιολόγηση.

Πίσω από αυτό το τείχος, ωστόσο, η Αθήνα αναμένει δύο συναντήσεις για να βγάλει σαφέστερα πολιτικά συμπεράσματα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος οριστικοποιεί την αντιπρόταση που θα καταθέσει στο Eurogroup της 20ης Ιανουαρίου και σε Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη αναζητείται παρασκηνιακά, όσο και πυρετωδώς, η φόρμουλα που θα μπορούσε να… τετραγωνίσει τον κύκλο.

Η συνάντηση Λαγκάρντ - Σόιμπλε

Η πρώτη συνάντηση που αναμένει η ελληνική κυβέρνηση είναι το τετ α τετ που, κατά τον γερμανικό Τύπο, θα έχουν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Η δεύτερη είναι η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου, όπου και αναμένεται να δοθεί το πρώτο επίσημο στίγμα προθέσεων του Ταμείου για την περαιτέρω εμπλοκή του στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
  


Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες που έχουν φθάνει αρμοδίως και στην ελληνική κυβέρνηση οι εναλλακτικές για τις οποίες πιέζουν οι ευρωπαίοι είναι δύο: Είτε η παραμονή του Ταμείου σε ρόλο «αναβαθμισμένου» τεχνικού συμβούλου, είτε η συμμετοχή του με ελάχιστη, συμβολική χρηματοδότηση, ακόμη και με 1 δις ευρώ, όπως προβλέπει πρόταση που έχει καταθέσει η γαλλική πλευρά.

Η πρόταση Τσακαλώτου

Εως ότου όμως φανεί εάν και ποια εκ των δύο οπσιόν έχει -εάν έχει- τύχη, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει δεσμευτεί να καταθέσει την ελληνική πρόταση που θα αμβλύνει το κλίμα και θα δείχνει δρόμο διεξόδου. Πρόκειται για το γνωστό σχέδιο με τον «ενισχυμένο κόφτη», που θα προβλέπει εν δυνάμει μείωση αφορολόγητου, περικοπές συντάξεων και ενδεχομένως και αύξησης του ΦΠΑ μετά το 2018.

Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να βάζει ως προϋπόθεση να μην νομοθετηθούν τα εν λόγω μέτρα και να συνοδευθεί ο νέος μηχανισμός από πιο συγκεκριμένη δέσμευση των δανειστών για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Η Κομισιόν, όπως και η Γαλλία, στηρίζουν παρασκηνιακά και τα δύο αιτήματα -παραμένει όμως αμφίβολο το κατά πόσο αυτή η στήριξη είναι αρκετή.

Το θετικό και το αρνητικό σενάριο

Στο θετικό σενάριο, πάντως, και με βάση τον μηχανισμό του ενισχυμένου «κόφτη», στόχος είναι μια δήλωση προόδου στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα αμέσως μετά και το κλείσιμο της τελικής συμφωνίας στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ανεξαρτήτως του εάν έως τότε θα έχει ξεκαθαρίσει η στάση του ΔΝΤ.

Κατά το ίδιο σενάριο, μια θετική έκβαση έως τότε θα επέτρεπε να ακολουθήσει η συμφωνία με το Ταμείο μέσα στον Μάρτιο και να ενταχθεί τον επόμενο μήνα η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Απρίλιο. Υπέρ αυτής της προοπτικής, άλλωστε, κατά κυβερνητικές πηγές έδειξαν και τα χθεσινά μηνύματα Ντράγκι που, παρά τους αστερίσκους, δήλωσε ότι καμία χώρα της ευρωζώνης δεν έχει μη βιώσιμο χρέος- δηλαδή, άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση.

Εάν ένας όμως -ή και περισσότεροι- απ’ όλους αυτούς τους κρίκους δεν επαληθευθεί, τότε κερδίζει πόντους το αρνητικό σενάριο και η επανάληψη της παγίδας του 2015. Είναι ένα σενάριο που δεν προκύπτει μεν από τις στρατηγικές αναλύσεις του κυβερνητικού επιτελείου για τι

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου